Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz Vartanus #4865 üzenetére

    Szia,
    Sose szégyen ha valaki tanulni akar. Az hogy van diplomád, pont ezt jelenti, tehát hogy bebizonyítottad hogy tudsz tanulni, mert hát egy konkrét szakmát kitanulni amúgy se lehet szimplán egyetem/egyetemi idő alatt.
    Jó ha keresel rendes villamosságtan szakkönyvet, mert azért pontosabban le van írva.

    Leegyszerűsítve:

    Jó felé kapizsgálsz, csak a 20A nem oszlik el a 6,6 A-re ennél a 10kW esetben. Pláne nem áramszolgáltatói számlázás tekintetében, ott a 10kW teljesítményhez képest az aktuális terhelésed aránya számít.
    Ugye váltakozó feszültségen, váltakozó áramon vételez a motorod, ahol a színusz görbe szerint veszi fel folyamatosan az értékeket a negatív max-tól a pozitív maxig. Ez 50 Hz(vagy másnéven 1/s) "frekvenciával" történik.
    A 3 fázisú szinkron generátorok egyszerűsített ábrázolása oldal nézetben kör keresztmetszet, ahogy forog egy belső forgórész a külső kör héj álló rész, a 360 fok fel van osztva a 3 fázis között 120 fokonként.
    Így tehát a 3 fázison egymáshoz képest eltolva megy végig a színusz hullám. Hivatalosan az egyik siet 120 fokot, a másik "késik" 120 fokot. Tehát egyszer az egyik vesz fel maxot, akkor a másik kettő épp máshol jár a saját színusz hullámában.

    A motorod tekercsein átfolyó áram által keltett hatások miatt kezd el forogni a motor, ahogy a vízimalom is. Nem áll meg a víz, átfolyik.
    Villamosságtani alaptétel hogy adott pontba (pl motor kapocs pontja) a befolyó és kifolyó áramok összegének meg kell egyeznie, tehát összegezve zérus.
    Ha a motorod kapocs pontjából nem tud sehova máshova se menni az áram, akkor ott összegződik, tehát ha befolyik 20A egyik fázison(mert épp pozitív max értéket vesz fel), annak a másik kettőn "vissza kell folynia" a motor irányába.
    Viszont ez a váltakozás nagyon gyors folyamat, így mire te észrevennéd hogy a negatív értékből elérte a csúcsot a másik fázis, addigra a vezetéknek nincs ideje kihűlnie.
    Így az áramszolgáltató aszerint számláz hogy fázisonként mennyire terhelted a hálózatot, ami pozitív felvett értéket jelenti fázisonként.
    Tehát ha fullon járatod, akkor folyamat 10kWh fog fogyasztani. De ha csak 3 percig járatod, akkor 3/60*10kWh. Nem lesz kevesebb a fogyasztás mert váltakozó fesz/áram.
    Szóval nem fog megoszlani az a 20A a 3 fázis között ahogy eredetileg gondoltad.

    Ugye mind a 3 fázison fel tudja venni a max értéket, ezért kell rá 20A biztosíték/kismegszakító.

    Ha a motor teljesítményére van 10kW írva, akkor 10000/(gyök3*400V)= kb 14,4 A
    (Egyébként a gyök3*400 az pont 3*230 körül lesz, tehát "lehet" (csak nem illik) úgy számolni hogy 10 000/ 3=3333/230=14,5A ;) )
    A 10kW általában a motor névleges teljesítménye, ami akár a teljes terhelésen történő állandó üzemet jelenti, majd ehhez hozzávesszük a motor adatlapján szereplő hatásfokot, erre szoktuk méretezni a hálózatunkat.
    Egyébként nem fog folyamat ennyit igényelni, de előfordulhat hogy hosszabb ideig teljes terhelésen hajtjátok.
    Villamossági területen tudjuk hogy a motoroknak van indításkori áramlöketük, ami többszöröse lehet a névleges áramigénynek, de csak rövid ideig max fél másodpercig tart, tehát ezért ha van lehetőségünk direkt tartalékot teszünk a hálózatba, ezért szerepel az adatlapján hogy fázisonként 20Ael kéne védeni a hozzá tartozó betáplálást.

    Ennek megfelelően kell megválasztani a vezeték keresztmetszetet. 14,5 A értékre elegendő lenne az 5x2,5-ös kiskábel, de mivel 20A-re kell biztosítani így 5x4-es fog kelleni, vannak erre alapterhelés táblázatok ahol megadják hogy adott kábel telepítési környezetben milyen értéken lehet terhelni adott kábelt, illetve hogy egyéb körülmények mennyivel csökkentik a terhelhetőséget.
    A nullát azért kell bekötni, mert nem mindig tökéletes az állapot, van hogy nem tud kiegyenlítődni a 3 fázis között a balansz, így a nullán van lehetőség szökni.

    A kismegszakítóknak van egy "tűrése" hogy mennyi ideig engednek "túlterhelést", így nem biztos hogy a 16A mindig le fog vágni.

    Tehát a kérdésedre a válasz:
    a belső hálózatot mindenképp 3x20A-re kell méretezni, ha falon kívül bilincselve viszitek a kábelt akkor legalább 5x4-es kell, de ha messzire viszitek pl 30-40m kábelhossz akkor már akár 5x6-os fog kelleni, uitána kell számolni, vannak kalkulátorok:
    "3 fázisú feszültségesés kalkulátor".
    A mérőnél lévő megszakító meg puding próbája az evés hogy levágja, hisz állandó terhelésetek lehet alacsonyabb, csak induláskor, meg maxra tekerve probléma lehet.

    Ha sokszor levágja akkor bővítést kell kérni a területileg illetékes áramszolgáltatónál, aki a Műszaki gazdasági tájékoztatóban leírja milyen feltételek esetén engedi a bővítést, amire egy ASZR villanyszerelő tud árajánlatot adni, nem tudom melyik területen vagytok.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák