Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz 4D4M #10910 üzenetére

    Újra TILOS közösíteni, áramutak szempontjából is, valamint életveszélyes helyzetet teremthetsz későbbi villanyszerelő számára, továbbá simán előfordulhat hogy a szétválasztott szakaszon valaki valamikor felrak egy Fi relét, így az utána közösítéssel visszahozod a PE földelő vezeték hálózatra a fázist.

    De ha közösítési pont után, újra közösítés nélkül viszel PEN vezetőt, akkor nincs ez a helyzet, csak ne közösítsd.
    Ugye sok helyen van egyből TN-S rendszerű autótöltő a mérőhely mellett, míg a családi ház 30 méterre.

    A mérőhelynél a szolgáltató a zárópecsételés alatti területeten PEN rögzítést követeli meg és pont az ilyen kavarodások miatt az MSZ447 azt mondja, hogy külön, zárópecsét nélküli dobozban kell a védő földelést elvégezni és onnan kell vinni a PEN vezető potenciálrögzítését, pont azért hogy a felhasználó villanyszerelője tudja meghatározni az elmenő hálózat érintésvédelmét.

    Mert ha a mérőóra telekhatáron van, az épület meg onnan 30 méterre, akkor ahogy írod, nincs értelme a telekhatártól már egyből 5 eres kábelt vinni, ott csak PEN rögzítést kap a földelő dobozból, majd ugyanúgy PEN vezetősként mehet tovább az épülethez, ahol teljesértékű PE védő és villámvédelmi földelő rendszer van, pl betonalap földeléssel, mivel egyenpotenciálra kell hozni az épületet.

    A későbbi közösítés, hogy ha nincsen újra leföldelve a védőföld, annak az a kockázata, hogy ha a földelés irányából megszakad a PEN vezető, akkor a közösítési pontból a fázis a védőföldelő hálózatra fog elindulni.

    Pl társasházakban sok helyen a 60-as években még 4 vezetős felszálló fővezetékek indultak el.
    Ilyenkor, ha az emeleti lakás leágazó vezetéken a fázis érintetlen, de a lakáshoz bemenő PEN vezető elszakad, akkor a lakásban, a FI relé előtt lévő szétválasztási pontból a FI reléről visszajövő maradék áram kikerül a közösítésre-->>védőföldre és a védőföld halálos áramütést okoz.

    Évente 1-2 haláleset van emiatt(pl vízvezeték szerelő flexel vágja a falat és véletlen elvágja a PEN-t) és a kockázatelemzés szerint "anyagilag nem éri meg vele foglalkozni, ezért a villamos tervezőt és a kivitelezőt az érvényes szabványok betartása mellett semmilyen jogi felelősség nem terheli"

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák