Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz Elims #10368 üzenetére

    Ennél összetettebb a kérdés.
    A fi reléhez:
    mindig a beérkező fázis alapján kerül kiválasztásra. Ha 1 fázis jön be, akkor 1 fázisú kell, mert hiába raknál 3 fázisút, az is egyszerre oldaná le.
    A terhelés eloszlás sem játszik, mert 1 fázison jön be.

    Ha fűtő körök lesznek, akkor ne 25A-est tegyél, hanem inkább 40A max terhelhetőségűt legalább, az még nem sokkal drágább. Itt nem a vezeték keresztmetszeted a döntő, hanem az egyidejűleg felléphető max terhelés, mielőtt a betáp oldalon lévő túláramkorlátozó leold. Ha pl ott 32A-et engedsz ehhez az elosztóhoz, akkor annyi.
    De ha 10-es a vezeték keresztmetszeted és van is szabadon 40A azon az 1 fázison, akkor kellhet is az a 40A kismegszakító és akkor már a Fi relének is inkább 63A-esnek kell lennie.

    Persze ha tudsz 3 fázist hozni, akkor elég a 5x6-os kábel, fázisonként 25A-es kismegszakítókkal (1 pólúsuakkal) és 40A Fi relé.

    A "B" tarifás vezérelt mérőóráról csak hőtárolós berendezés üzemeltethető, az infrapanel önmagában nem felel meg ennek. De pl a hőtárolós, samott téglával kirakott elektromos radiátor már igen.
    Ugye ez a tarifa csak napi 8 órán át szolgáltat.

    1 fázisú rendszerek esetén nem biztos hogy ugyanazon a fázison érkezik a betáp mint a nappali mérőóra esetén, mert pl társasházak esetén külön kéri a szolgáltató az egyenletes terhelés elosztást.

    De ami a tényleges kérdésed:
    A lakásba kötelezően külön nulla vezetéket kell behúzni a mérőórától az eltérő tarifák számára és ezeket a mért hálózatokat TILOS ÖSSZEKÖTNI!!!
    Ez szerződésszegésnek minősül amit ha észrevesznek, súlyos bünti jár!!!

    BTW bojlerhez sokszor raknak (szerződésszegést kockáztatva) átkapcsoló automatikát hogy amikor épp nem ad áramot a napi 8 órán kívül a "B" tarifa, akkor a nappaliról adjon áramot, ezek az automatikák mindig mind a fázist és a nullát is szakítják és mindig van bennük valamennyi miliszekundum késleltetés, pont amiatt mert az eltérő tarifák esetén az eltérő fázisok miatt a nulla idejű átkapcsolásból hibák keletkeznek.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák