Új hozzászólás Aktív témák

  • 04ahgy

    nagyúr

    Gyerekek, ezt hallgassátok meg: hoztak egy villámcsapott tápot hozzám, hogy hát mégiscsak Chieftec, meg halk, meg minőségi, de nyáron belecsapott a villám, meg kéne javítani. Meg hát az új az drága is. Chieftec HPC-360-202 a pontos típusa.

    Nem kapcsol be, nem sípol, nincs készenléti feszültség. Szakadt volt a készenléti trafó egész primerje. Nem csak a fő, hanem a visszacsatoló tekercselés is. Csere. Nem kapcsol be, nem sípol, 5V SB nuku: készenléti FET szétdurranva, csere. Egyúttal, ha a bordát ki kellett forrasztani, a főtranzisztorokra is rámértem: egy zárlatban volt, azt is cseréltem. Nem kapcsol be, nem sípol: olvadóbizti szakadt, Graetz-hidjának az egyik diódája zárlatos, nosza, azokat is cseréltem, Graetz-hídból egy 5A-est kapott a táp, ilyen volt itthon. Még ekkor sem kapcsolt be: zárlatos a G-S túlfeszvédő Zener, cseréltem, de a táp nem éled. A készenléti FET source ellenállása (két kétohmost kötöttek párhuzamosan) közül mindkettő szakadt. Csere, de nagyobbat kapott itt is. A visszacsatolásban levő PN2222A CB diódája zárlatban, ezt is cseréltem, de egyúttal ránéztem az optocsatolóra is, hát persze, hogy az is kapott egy szép impulzust, mert szépen sípolt a zárlatmérő.
    Amikor az optocsatolót cseréltem, a hibáson fura foszlányok voltak. Elkóból származók. Az volt a fura, hogy semmi furcsaság nem volt, egyik kondin sem, amit a környékéről kitermeltem. Persze az egyik 22uF helyett 0,01-nek mutatta magát cselesen, hát ehelyett is egy újat kellett betennem, de biztos, ami biztos alapon a másikat sem tettem vissza, megfelelő mért értéke ellenére sem. Ez a nyomorék még mindig nem indult, de legalább már sípolt. Szekunder oldali 5VSB megszaladásvédő Zener zárlatban, az is kapott cserét.

    Voilá, a táp működik, mint újkorában. 180kHz a SB kapcsolófreki, 38kHz a main. Terhelésre stabil a jószág, reflektorizzóval terheltem.

    Tulajdonost hívom, hogy elkészült, 6000Ft lesz az anyagköltség + munkadíj. Az infarktus kerülgette, a tápot rám hagyta, mert ennyiért (szerinte) újat kap garival. Hát vegyen, Codegent, vagy mittoménmit, de azzal a villámot sem kell megvárnia...

    HGyu

    7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Új hozzászólás Aktív témák