Új hozzászólás Aktív témák

  • Ixion77

    Topikgazda

    válasz julius666 #7781 üzenetére

    "hallomás alapján inkább csak "normalizálódott" mennyi meló van. Ez hogyan lehet?"

    Zeihan videóiban volt egy adat, ami számomra nagyon jól rávilágított hogy miért is olyan fontos a demográfia a gazdasági folyamatok alakulásában:
    Az USA-ban ma 600 000-el esik ki a munkaerőpiacról évente, és ez a következő 8 évben évente 50 000-el fog nőni. 2030 körül eléri a majdnem 1 millió főt évente, miután fordul majd a trend. Az USA ilyen szempontból a legjobb demográfiájú országok egyike. Az európai országok jellemzően sokkal rosszabb helyzetben vannak.
    Magyarán egyszerűen elfogy a munkára fogható ember. Ráadásul az a korosztály, amely most lép be a munkaerőpiacra, teljesen más elvárásokkal, hozzáállással és munkamorállal érkezik, ezért a kiesők nem is helyettesíthetők az újonnan belépőkkel.

    Én valahogy azt hittem, hogy a demográfiai folyamatok csak nagyon hosszú időn át számítanak, ezért kár is foglalkozni velük. De sokszázezer ember kihullása a munkaerőpiacról évente az nagyon is aktuális hatás.
    Részben ez magyarázza, hogy miért nem tud megugrani a munkanélküliség az USA-ban (sem). Még egy recesszió is csak arra elég (pl. Németo.), hogy enyhítse az elmúlt években egyre durvábbra nőtt munkaerőhiányt, megugró munkanélküliséghez nem.

    "Seems like humanity needs war and famine to correct itself."

Új hozzászólás Aktív témák