Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz bot1978 #11034 üzenetére

    Az persze remek, ha érinthető felületekről el van vezetve a töltés, csak nem old meg minden problémát.

    Aki a védőföldet elintézi ennyivel, annak sajnos nem sok fogalma lehet az egészről.

    Védőföld szükséges minden olyan készülékhez, amely a kettős szigetelés biztonsági követelményeit nem képes kielégíteni, így enélkül nem is kaphatna forgalmazási engedélyt. Ennek oka lehet akár a transzformátor konstrukciója (primer-szekunder nem egymás mellett szeparált, hanem egymásra van tekerve), vagy amikor egy mosógép motorját nem lehet biztonságosan szigetelni a fémváztól stb.

    Ezért kap egy védőföldet, ami kevésbé jó megoldás, önmagában is alacsonyabb biztonsági fokozatnak számít, mint a kettős szigetelés. (Utóbbit ezért nem is szabad barkácsolt védőfölddel ellátni, mert az lerontana egy jobb megoldást rosszabbra.) A szabványalkotó szerint a veszély abban rejlik, amikor a védőföld nem visz, hanem hoz feszültséget, máshonnan. Kettős szigetelésnél ez kizárt.

    Bizonyos teljesítmény felett a kapcsolóüzemű tápegységek zavarszűrő kapacitásait is annyira meg kell növelni, hogy azt már nem lenne jó megoldás a szekunder GND-re átkötni (mint a kisebb teljesítményű, kettős szigetelésű társaiknál), részben ez is indokolja a védőföld alkalmazását.

    Egy PC-házban földhurkoktól tartani érdekes felfogás, miután az egyébként is tele van földhurokkal.

    Mondhatni, földhurok-rémálom, ezt az érzi igazán, aki az analóg világban épített erősítőket, így tisztában van vele, mi mindenre kellett odafigyelni, hogy a földhurok miatt keletkező, trafó által indukált, vagy áramcsatolt zúgásokat, zavarokat, netán a Kossuth-rádió vételét elkerüljük, amit az első bemeneti tranzisztor rögtön demodulált is.

    Számítógépnél ez soha nem volt probléma, mármint a digitális áramköröket tekintve.

    Az persze remek, ha érinthető felületekről el van vezetve a töltés, csak nem old meg minden problémát.

    Tehát: valaki beszél a levegőbe, töltésekről hadovál, probléma viszont nincs, így válaszolni sem tud mire. Inkább bevágja a hisztit.

    Személyeskedéssel vádolni a másikat, holott ő maga teszi azt, egyetlen értelmes szakmai szó és értékelhető érvrendszer nélkül.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák