Új hozzászólás Aktív témák

  • rlazol

    addikt

    válasz Chaser #3506 üzenetére

    na akkor tisztázzuk mán le ezt a raides narancskábeles témát...

    szóval
    a PATA, a SATA (1-2), a SCSI, a FIBRE és az összes többi csupán egy csatlakozófelület, attól függően, h mit és min keresztül kötsz rá mindegyikkel ugyanazt lehet csinálni. Pl. Mindre lehet HDD-t, FDD-t, ODD-t kötni.
    A különbség ár, élettartam, sebesség.
    Van olyan alaplap, amin az egyikből-másikból több kevesebb van. A kommersz lapokon SCSI és FIBRE nincs, a szerverlapokon mostanában a PATA-t kezdik lehagyni. A kommersz lapokon meg mostanában a PATA-SATA csatolófelületek kombinációi vannak (2-2,2-0,4-0,0-4,2-4,4-2 stb).
    Ami a RAID-et illeti, mindegyiket lehet tömbösíteni. Vagy hardveresen vagy szoftveresen. Szofveresen annyit jelent, h az operációs rendszer intézi az ügyet, hardveresen lehet bővítőkártyán vagy az alaplap északi hídján keresztül, h melyiket választjuk az főleg a pénztárca függvénye. A szoftveres olcsó de lassít, az alaplapon ekresztüli raid szintén a CPU-t használja, a bőítőkártya a legjobb megoldás, de annak is van hátránya.
    Az olcsóbb lapok pl ma se tudják feltélenül a RAID-et, hiába a 4 SATA csatoló, de PATA-RAIDes lapok már 5 éve is voltak kaphatók, nyilván azok drágábbak voltak, pedig akkor a SATA-t még hírből se ismertük.
    De a lényeg, h bármelyikkel bármiylen RAIDtömböt létre lehet hozni, sőt,ha nagyon akarjuk szofteresen akár különböző csatolófelületű HDD-ket is lehet közös tömbbe tenni.

    Az orvosom szerint elmebajban szenvedek. Ez butaság. Minden percét élvezem!

Új hozzászólás Aktív témák