Új hozzászólás Aktív témák

  • petipetya

    nagyúr

    The Handmaid's Tale - A szolgálólány meséje (2017)

    Mivel Elisabeth Moss már a Mad Men című sorozatban is lenyűgözött a színészi játékával, így nem is gondolkodtam sokat a szolgálólány elkezdésén. Vajon jó döntés volt?

    Mielőtt válaszolnék, fektessük le Őt a sorozat alapjait. A nem túl távoli jövőben az USA összeomlik, és a demokráciát egy Orwelli (1984) állam veszi át, erős mormon beütéssel. Mivel a nők nagy része terméketlen, a kevés termékeny nőt szigorúan őrzött telepeken tartják, hogy időnként megtermékenyítsék őket a hagyományos módon. A hatalom szerint a meddőség isten műve, amivel a környezetszennyezést és a kicsapongó életvitelt bünteti. Vannak ködös utalások szakadár országrészekről, ám ebből az első részben semmit sem látni.

    Elisabeth Moss az egyik ilyen telepen tartózkodik, és feladata sok női társával együtt nagyon egyszerű: dícsérni az urat, és eljátszani a tenyészkanca szerepét. Az összeomlás előtti életét és kislányát csak nemrég hagyta maga mögött, így a kényszerből kimondott szavaival ellentétben az arca és szemei is mást tükröznek. Hab a tortán, amikor a gondolatait hallhatjuk, miközben rezzenéstelen arccal néz valakire. A szolgálólányok csak akkor tudják kiereszteni a gőzt, amikor kollektív büntetés elkövetésére kényszerítik őket. Ilyenkor kitörnhetek a lélek börtönéből, és képletesen megbüntethetik az elnyomó hatalmat - miközben egy "ártatlan" ember halálát okozzák.

    Egy zseniális színészi játékkal megfűszerezett sorozatot kapunk, amelyet egyértelműen Elisabeth Moss cipel a hátán elképesztő alakításával. :C Bátran ajánlom.

    [ Szerkesztve ]

    "nincs rá lezsóidő"

Új hozzászólás Aktív témák