-
GAMEPOD.hu
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
válasz bajnokpityu #20109 üzenetére
Nekem ízlettek a Lőrinci Sörfőzde sörei, árban pedig 500-700 Ft / L
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Számolgattam kicsit a Sörfőzde nagyker áraival és az igazán remek Sörtervező alkalmazással. Időnként összerakok egy receptet, amit aztán nem főzök le :-)
Na szóval 1000 literrel számoltam, egy 6%-os SMaSH ipát, egyszerű, elérhető de megfelelő minőségű anyagokból. Eléggé meglepő az eredmény. Mindent összeadva kb. 340 Ft / liter. És ez egyféle komló (kétfelhasználású) 10g/literrel számolva. Ma már nem lepődök meg az árakon, hogy egy korrekt 0,33-as hazai ipáért elkérnek 1000 Ft-ot. Magam csak 10L-ekkel maceráltam párszor (főképp sűrítményekel) az tényleg nem bonyolult, de itt a technológia, a főzdebérlet, az emberek, víz, villany, adó, karbantartás...sok meló és pénz. Az elmúlt pár évben kezdtem kicsit másképp tekinteni erre a dologra, pedig régebben sokat ágáltam ellene. Nyilván többszázezer-millió litereknél ki lehet olcsóbban hozni, de ott a befektetés is jóval nagyobb.[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
A sörrecenziók kapcsán eszembe jutott egy rég látott topictárs, adster, az ő blogja például igen remekül bemutatja, miket érezhetnek az avatott érzékszervek egy sörmustra folyamán. A másik, hosszú idő után búcsút intett blog, aminek igen szerettem a nyelvezetét, a Komló blog volt. Apropó, jsk, betennéd adster blogját az összefoglalóba?
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Többször felmerült, hogy miért nem gyártanak a nagyüzemiek egy egyszerű, jól komlózott ipát, ahelyett, amiket ténylegesen megalkottakk. Csak rápillantottam a Punk ipa receptjére és megvilágosodtam 20 liter sörhöz 320g komló (összeadogattam számológéppel :-) az nagyüzemben már igen nagy szám lenne és gondolom a recept is túl bonyolult ahhoz, hogy ezzel szórakozzanak. A komló a legdrágább buli, ez pedig alap ehhez a mindannyiunk által kedvelt stílushoz. De. Az jutott eszembe, hogy csinálnak a nagyvilágban mindenfelé kis szériás söröket. Nyilván egy gigafőzdénél egy sokkal bonyolultabb, de ahogy látjuk, ők is kísérleteznek a receptekkel; valamelyikőtök említette, hogy a Soproni ipa is jobb lett mostanában. Szóval klassz lenne, ha lennének ilyen limitált kiadású, nagyok által főzött sörök, szerintem annak is lenne közönsége. Persze nem azon az áron, mint a nagytesó, de megfizethető árban (0,33/4-500 Ft környéke). Együttműködni pár sörgeekkel és megcsinálni a multi-punkot, később meg még ami épp megérinti a népet. Annak idején is volt a Főzdefesztnek mindig egy uralkodó stílusa ipa, savanyú, vörös, egyházi stb. Ez talán már nem annyira éles (meg persze annakidején is kissé mesterkélt volt, de irányt szabott az aktuális főzdefesztnek), ettől függetlenül izgalmas lenne egy ilyen együttműködés.
Cheers :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz F-ECT$ #20365 üzenetére
A lágert szerintem ne, azt inkább innen: csehsor.hu
Az ipa szerintem klassz, de még jobb, ha összeválogatja az ember.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz Kergeboci #20372 üzenetére
Szerintem a Stone sörei is jó árban vannak, nekem tetszett mindegyik ipájuk eddig. Viszont nincsenek raktáron... Mindegy, már nem törlöm ki, ajánlónak itt marad :-)
Kérdezőnek ezeket ajánlanám: Heretic Evil Cousin, Balkezes Greyjoy
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz Aranypatkány #20387 üzenetére
Azért brutál az árrés amiket rátesznek az amcsi sörökre, mire ideér. Ez egy éves bejegyzés, itt a Brix City Triple Powerbomb 5$ (1650 Ft) / doboz (ha négyet veszel), BS-ben 4000 Ft.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Apám nyugati sörkedvence a DAB volt. Vettem tegnap egyet az Intersparban (elképesztően nagy a választék egyébként). Többedik kortyra is a Kőbányaira emlékeztet, ettől az érzéstől nem tudok szabadulni. Talán ezért is olyan népszerű.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz Dilikutya #20574 üzenetére
Hrabal igazán jó és hangulatos hely. A Bohémia meg kicsiben ugyanez, imádom :-D
A Hetedik lépcső viszont kicsit rideg, nem csehes hangulatú, igaz, talán nem is ez volt a cél. Jaromírok is jók, bár már számoltak többet, amikor már nem a vonalhúzogatós rendszer volt. Czech-in-t ajánlották már többen, de azt nem ismerem. Most, hogy mondod, már nem is tudom, mikor volt utoljára csehsör-feszt...régebben a Deák téren, valamelyik évben egy hónapon át. Régi szép idők :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz Dorian #20708 üzenetére
Szerintem 10 éve eldobtuk volna tőle az agyunkat, amikor egy szórakozóhelyen a különleges sör az Edelweiss, HB búza, Miller vagy Guinness volt. A helyén érdemes kezelni. Nyugodtan nevezhettek igénytelennek, de szerintem nem rossz sör. A Dreher ipa sem, sőt. Ha valaki most kezdi az ismerkedést, egy nagyüzemi ipl pont megfelelő. Őszintén szólva a legtöbbször pont egyszerű, letisztult sörökre vágyom, szerintem sokan vannak így. 2000 Ft volt a legdrágább söröm, nem tervezek többet költeni, de ez így pont belefér az ismerkedésbe az új dolgokkal, miközben megnyugtatóan vissza lehet térni a hagyományos(abb) vonalhoz. Szerintem ez a két új cucc pont jó :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz kökény #20780 üzenetére
Mikkeller Dry Hop Simcoe Vodka - 5400 Ft. Ez egész jól hangzik, ha jó vodka, akkor izgalmas kombó lehet :-)
És elég baráti az ára, ahogy elnézem. Nagyon szűk piacra szánt terméknek tűnik.Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Hát gyerekek, szóljatok meg érte, de én elkezdtem nézni Winkler Robi videóit és élvezem, őszintén. Nem nagyképernyős, ugyanis sajnos ezt gondoltam róla eddig, a pimaszsága jól áll, tudja, amit tesz az nem valami sör-sommelier dolog, egyszerűen csak elmondja, mit gondol, mit érez, nem akarja megmondani, mely árpa- vagy komlóföldről származik az adott tétel alapanyaga vagy mely élesztőtörzzsel alakult át a cefre. Van egy-két zavarbaejtő dolog, de nekem belefér. Már várom a következő epizódot :-)
Cheers!Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
(#20795) [CsuCsu]: eléggé betalálnak a gagyisör tesztjei, bár a Palóccal szerintem kegyetlenül elbánt. Én sok éve kóstoltam (2013-14?) és akkor nem tűnt rossznak, igaz, a Petersbrau meg ilyen olyan bergerek sem, szóval...nem mérvadó. Simán el tudom képzelni, hogy a kiköpött (hányt) búza frissen, jól tárolva még jó is lehet. Érdemes lehet mindenesetre megkülönböztetni, hogy a sör hibás-e (a készítés folyamata vagy tárolás közben sérül), az alapanyag rossz minőségű; nem hinném, mivel legtöbben piacról szerzik be az alapanyagokat, nincsenek árpatermesztő manufaktúrák, a komlóföldek viszont szaporodnak. Az élesztőt is szerintem nagyban szerzik be, itt sem tudok túl sok cégről, bár ez nem jelent semmit. A nem megfelelő alapanyag, fertőtlenítés, tárolás, nem megfeleően képzett szakember, technológia; bárhol ott lehet a bűnös.
(#20797) nyisziati: hasonló okok (inkább prekoncepciók, bármennyire is ciki) miatt nem néztem, de közben belekukkantottam és rájöttem, nekem ennyi pimaszság belefér. Négy csatornát nézek, Robiét, Anzselika Habpatront, a Zállatorvost és a Kurzgesagt-ot. Nem vagyok nagy youtube fogyasztó, ha ajánlanak valamit, megnézem. Amikor elsőnek felmerült itt pár hónapja WR, akkor sem néztem meg, pár hete "kattantam" és csodálkoztam rá. Elfogadom amit mondasz, de én nem így látom. Nem hiszem, hogy barátok lennénk az életben, de örömmel ülök le a műsorát nézni :-)
(#20798) F-ECT$: igen, azok egyike volt, amikor az ún. másodlagos szégyent éreztem, amikor valami hülyeséget mondott, szerintem itt is szóvá tettem. De egyébként jók tényleg ezek a főzdelátogatások, a Zip's és a Mad Scientist táv-videoriportok tök jók voltak :-)
(#20799) OPiiPO: dettó
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Hónapok óta heverészett két doboz LIDL-es angol pakk nálam, tegnap az egyiket kibontottam és meglepően jó volt. Ami igazán megdöbbentett, hogy vékony, de elegáns testtel lehet jó sört készíteni. Untappdon eléggé le van húzva, de szerintem kiváló alacsony alkoholtartalmú sör, amolyan egész estés. A neve Brakspear Bitter. Ez a sörtesztelő blogger is jó véleménnyel van róla. nem érzek ízhibát, ebből a durván 8 ballingból szerintem kihozták a maximumot. Többször leírtam, nem vagyok "igényes" sörfogyasztó, utoljára a Pécsi lager és pils söröktől is szinte elájultam, annyira jól eltalált darabok. Nehéz az Untappd értékeléseket ezek után komolyan venni, de legalábbis feltételekkel kell kezelni. Ettől függetlenül az első dolgom, ha új sör kerül elém, itt csekkolom először :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Ezt a kicsikét sikerült tegnap megkóstolni, igazán különleges. Jó és összetett test, kevés bubi; likőrös, kissé mesterkélt. Mintha egy szódával fellőtt unikum mellé ropogtatnál némi sósmogyit.
Kerek, jó sör. A tonkabab nem tudom, mit tesz hozzá az ízhez, de emlékeim szerint mintha mérgező lenne és parfümökhöz használnák, de lehet, hogy tévedek.Reketye Dr Banghard
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Ma megkóstoltam a Cloudspotter micro ipáját és azt kell mondjam, nagyon barátságos ital. 1.8 alkohol, ettől függetlenül kellemes, bár nem túlkomlózott ipa (alacsony abv mellett meg lehetett volna tömni jobban komlóval), de így bármikor jöhetne és nem verné fejbe az embert. Na ez olyan 300 Ft körül best buy lenne.
A következő a Northern Monk - Northern Star portere volt, remekbeszabott sör, édes-kávés és testes az alacsony alkohol ellenére. Nem szirupos, de totál jól kiegyensúlyozott darab.
Harmadiknak a Fehér Nyúl - Calm Storm - Gemenc BA hordóérlelt portere következett, ez igazán frenetikus ital. Az igazat megvallva mindig is ízlettek a hordóérlelt sörök (bár nem túl sokat kóstoltam), csak a hype-ot tartom kissé szerencsétlennek körülötte, hiszen a legolcsóbb 3000 Ft-os Lidl-es viszki is 3 évig érlelődik, ehhez képest az ebből az összegből lefőzött stoutot/portert visszatöltve ebbe a hordóba jócskán megdobná az elkészült sör árát és az untappd pontszámát
De ez remek ötlet és tényleg szuper pluszt ad a sörhöz. Utána a hordóba megint lehet viszkit tölteni és az átveszi a stout ízét, ami így megint egyéni lesz és újra sört bele és így tovább, újabb és újabb remek italokat alkotvaMindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz mekker #21004 üzenetére
Szerintem jók a Fóti sörei, bár őszintén szólva sok éve nem kóstoltam őket. Azt nem mondanám, hogy az érzékszerveim fejlődtek azóta, sőt, de jópár sört sikerült azóta kóstolni. A Romanovot egyszer ittam, amikor a Különleges Sörök Boltjában csapra vertek egy hordó Arany Ászokot, sok-sok éve... Én mindegyiket megkóstolnám, ha többen lesztek, szerintem rendelhettek mindből :-)
De leszűkítve mondjuk háromra: Zwickl, Eleven, Romanov.Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
-
looser
addikt
válasz kökény #21062 üzenetére
Ezt ne, kérlek. Nem minőségi sörös, csak sörös. Én örömmel olvasom ezeket is, de mint a kávés fórumnál, ott is lett egy kezdőbb (bár az a téma komplexebb, szerintem) topic azoknak, akik nem szájber gépeken főznek 10+e Ft/kg-os kávékat. Pont valaki utalt rá nemrég, hogy azért itt is milyen söröket dícsértünk pár éve. Ha valaki újként betéved ide, ez elég elrettentő tud lenni. Ami neked szar, az sokaknak újszerű élmény. A Grabancot istenítettük, jópár változatot megért, korrekt darabok volt, viszont sokkal jobbakat is ittam már. De ha valaki most inná először, de akár a Soproni ipával érezne rá valami pluszra, az is inkább támogatást érdemel. Van rá esély, hogy ott fog kikötni, ahol Te :-)
De ez a "akinekezek ízlenek az ne ide írjon" nem jó út. Szerintem.Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz kökény #21076 üzenetére
Mert ezek elérhetőek mindenki számára, ha nem számítjuk a postázást, mert akkor gyakorlatilag minden :-) Nekem például jó infó volt, amikor valaki leírta, hogy a Soproni ipa megint kezd jó lenni. Lehet, hogy csak egy új batch, új komlóágyú, más kezeli a gépet, frissebb alapanyagok, de aztán visszaromlik majd, de ez érdekes volt. Ha <200 akciós Auchan csehekre felhívja valaki a figyelmet és zizzent egy kis plusz infót, az is jó. Nem tartom sznobnak a topicot, ezért is járok ide. Szerintem belefér, sőt, hadd menjenek. Ezt a 90%-os arányt sem észlelem igazán, de ha új arc jelenik meg, ők elsősorban a bárhol elérhető, alapvonal feletti tételeket érzik kimagaslónak, joggal. A #21065-re válaszolva: igen is meg nem is. Attól függ, milyen tapasztalattal érkezik. Ha eddig az alap nagyüzemit itta a helyi negyedosztályúban, akkor persze, szerintem legyenek ezek a következő lépcsőfokok. Sőt, magam a cseh lágereket ajánlanám ismerkedésre; ha budapesti, akkor jópár címmel meg is szórnám, de legalábbis javasolnám, hogy az összefoglalóba kukkantson bele (na, most belenéztem és igencsak rácsodálkoztam, ez egyre jobb és informatívabb, köszönöm a szerkesztő(k)nek!). Az általad említett belga vonal is jó, de az a fejemben egy harmadik út, gyökeresen eltérő ízvilág, a belgák mindenkinél másabbak :-D De ha most jönne valaki, javasolnám, hogy szerezzen be egy belga hatos pakkot a LIDL-ben (még tuti van mindenhol) és kóstolja végig őket alkalomadtán. Jó és izgalmas világ ez és a könnyen hozzáférhető és olcsó söröknek is helye van itt.
CheersMindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz kökény #21084 üzenetére
A szavaiddal válaszolva: "Erről szó sem volt szerintem, ha neked ez ment át, akkor sajnálom." Senki sem sznobozott le téged, csak a #21062-ben megfogalmazottakra "ugrottam". Valószínűleg túlreagáltam. Volt egy félreérthető mondatom ("Van rá esély, hogy ott fog kikötni, ahol Te :-)"), ezzel pont azt akartam mondani, hogy te már (és még jópáran) igazán különleges, ritka és kiváló söröket isztok; épp ezért sem éremes elijeszteni az idelátogatókat vagy letörni a szárnyát azzal, hogy a most kóstolt nagyüzemi ipa neki mekkora flash (tényleg, használják még ezt a kifejezést? A 2000-es években még népszerű volt...) és szívesen elmélyedne. Na akkor jöttök ti és ajánlotok neki csúcsezmegazt. Ha meg nincs eleresztve anyagilag, akkor jöhetnek a <1000Ft-os tételek (hazai kraft mezőny) és abból még talán én is tudok 1-2-t ajánlani.
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Hú, gyerekek, most futottam bele Kővári-Maschall Gergely (armando_otchoa) új kísérleti főzetébe, na nem kóstoló alapján, csak az "így készült" videó kapcsán...hátborzongató
Tadaaam!
Parody Brewing - Chiquita Turbulence
Az első hidegkomlózott felsőerjesztésű banánturmix!Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz [CsuCsu] #21108 üzenetére
Nekem pont ennyi, legalábbis a szauna közben elfogyasztott alkoholmentes
A pennyben akciós most az Adelskronen alkment (meg még pár sör), szerintem szuper, jégbehűtve, amikor kijössz a 80 fokból...Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz [CsuCsu] #21130 üzenetére
Egyet kell értsek veled, de ez a fogalom valamikor a hazai "sörforradalom" kezdetén született, miszerint oké, hogy egy kisüzemi kísérletezik, de legyen neki olyan söre, amivel a nagyközönség (az általad említett 90% - <300Ft alatti sör) is megfogható, azután hátha belekóstolnak az extrább darabokba. Legalábbis felteszem, hogy ez volt a koncepció. Amennyit károgtam régebben, azért úgy tűnik, nem vagyunk elveszve, jó dolgok történnek kis hazánkban is, legalábbis sör téren
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Szia, mindháromból 1-1 darabot örömmel vennék :-)
No memories hihetetlenül jó volt.ONLY MEMORIES IPA 7.1%
LUCKIES Coffee & Vanilla oatmeal stout 6.2%
Candy Flip Strawberry Milkshake DIPA 7.6%Mindent tudok a rákászszakmáról...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs