Új hozzászólás Aktív témák

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz zeoos #2334 üzenetére

    nah, akkor most kiigazítok. a hibázó AI, a bugos fizika és a memory leak bug ismételt megjelenése nem egyéni és főleg nem konfigurációfüggő hiba.

    az, hogy a videokártyáknál mi a helyzet, itt most teljesen érdektelen. akinek ismerősek olyan fogalmak, mint erősen párhuzamosított végrehajtásra való optimalizálás (GPUknál ez a helyzet), illetve gyengén vagy egyáltalán nem párhuzamosított folyamatok (ld a progi használ 1-2 magot max), az tudja miről beszélek. röviden: GPUra optimalizálni a kódot baromi nehéz a nagyon sok feldolgozóegység és különböző architektúrák miatt, CPUra a dolog sokkal egyszerűbb. a CPUnál pedig elvéreztek az elején...

    a program 1.5.0.3 és 1.5.0.4 verziók alatt egy magot használt csak ki. teszteltük, sokan, többek között énis, és tényleg. ellenben ha a programnak a 30frame eléréséhez a 3.0ghzn járó q6600 kevés lett volna, szintén az anyjába küldtem volna el a programozóit. a szálprioritások utólagos megpiszkálásával lazán lehetett 50%os teljesítménynövekedéseket elérni (és akkor még mindig nem natív és fordítóból optimalizált két magot használó programról van szó, hanem szoftveres realtime terhelésújraelosztással gyorsítottra, aminek gyengébb a hatásfoka). ez is tény. ha nem hiszed, olvass vissza. vagy teszteld, ha nálam a 3.0ás quad egy szem 3870OC kihajtására nem volt elég(olyan cpu limites voltam mint a ház), akkor Nálad a 8800gtx slivel komoly problémáid lettek volna (talán 4ghz már elég 1920ban...).

    egy csomó quest 1.5.0.4 alatt bugos volt. pl a freedom mechanik upgrade... ez egy engine hiba volt, mint azt a modding community megtalálta és javította. valszeg ezért is jött elő a létező összes konfigon. ugyanígy a nem lehet átjutni cordonba bug (ld quicksave bug).

    a kilépkedések egyrésze az elrontott spawn miatt volt, avagy az egyik spawn értékben volt egy NULLpointer vagy egy elgépelés. amikor arra a sorra futott a kód, természetesen behalt a játék meglepő módon konfigtól függetlenül.

    a fizikánál szintén volt egy hasonló kaliberű hiba, ami valamelyik ütközésdetektálásnál szintén NULLt/nem várt értéket dobott. természetesen ez is konfigurációfüggő... avagy ha a modderektől letöltött javított ltx filet használtad, úgy nem jött elő. minden más esetben igen.

    ha nem tűnt fel, hogy az AI egész egyszerűen mennyire gyenge, és mennyire kiforratlan mondjuk a játék kereskedelmi modellje/spawnja (semmiből előtermő banditák még 1.5.0.7ben is vannak agropomnál... amint kinyirod az SoCs underground lejáratnál a szörnyeket, a nyakadraspawnolnak, van is egy ötletem, hogy miért), akkor nem vagyok benne biztos, hogy egy játékról beszélünk (ez javult a legfeltűnőbben az eleje óta). hasonlítsd össze a FEAR, Stalker SoC, Crysis very high AIkkal, és csodálkozz, hogy jé, máshol be tudnak keríteni és nincs autohit. sőt, az AI képes a játékos cselekedeteinek függvényében dönteni. természetesen legnehezebb fokozatok számítanak.

    a golyók egyrésze bugos volt, különösen a sörét. avagy ha bejött az elhajlás-animáció, akkor vagy nem sebződött az ellenfél, vagy nem eleget. Swampban legnehezebb fokozaton ez különösen kellemetlen volt (harmadszor lőttem fejbe és még mindig talpon van... e?). de megfigyelhető volt AKval és sima 5.45össel is.

    egyetlen probléma van tehát: az általad említett egyéni konfigurációs hibák konkrétan a játék ltx filejaiban voltak, tehát mindenkinél elő kellett a dolognak jönnie. ugyanis ezek a hibák a CPUn futó folyamatokban voltak (de végülis tökmind1, a kezeletlen NULL/exception illetve a várt viselkedéstől eltérő logikai modell mindenhol ugyanazt produkálja).

    a játék befejezetlenségéről pedig azt hiszem a vége tükrében nem érdemes beszélnünk... "és akkor menjünk Pripaty undergroundba". főleg vicces volt, hogy az utolsó pályán a Strelokot mozgató script bugos volt (1.5.0.4ig biztos, 1,5,0.7ben már javítva volt), és nálam olyan helyen fagyott be a mozgása, ahonnan még tudtam lőni... esetleg a loner stalkerek vezére, a doppleganger is érdekes, amint egyszerre hulla red forestben és él cordonban. ez 1.5.0.7ben is megvolt. és ott már általában el is lehetett addig jutni totális összeomlás nélkül (1.5.0.3ig a quicksave nem mentett el pár létfontosságú infot, ami miatt az engineösszeomlás egy idő után biztos volt... minél többet quickloadoltál, annál biztosabb, szóval nem véletlenül a nehezebb fokozatokon próbálkozóknál jött a legtöbbször elő). természetesen a quicksave rossz mentéséhez is köze van a videokártyának: ja nem. az égvilágon abszolúte semmi köze a kettőnek egymáshoz azon kívül, hogy mindkettő a program logikai vázával kommunikál. ami a CPUn fut. moduláris/OO dizájn, mert az nekünk jó;>

    a véleménye természetesen mindenkinek más, és a fórumok ezért jók, más nézőpontból is meg lehet nézni egy adott dolgot. de könyörgöm, ebben az esetben abszolúte objektívek voltak a hibák, és nem is akármekkorák. le lehet tagadni a létüket, meg lehet próbálni rákenni valamire (biztos a vistux/nvti/amtel;Đ), csak nem egy témához félig/teljesen süket fórumon vagyunk, ahol az emberek elhiszik bemondásra a dolgokat és/vagy hosszútávú memóriájuk nincs.

    nos, én felsoroltam egy pár eléggé csúnya bugot. amik egyrésze szerepel a hivatalos hibajegyzékben is (változtatások felét nem tartalmazták a patch nfok... különösen spawnt és egyensúlyt érintő apró, ámde fontos piszkálások). ezek után még mindig fenntartod, hogy a játék kezdetektől fogva hibamentes volt? ha igen, akkor konkrét indoklást kérek úgy, hogy jelen pillanatban már tudod, hogy a bajok egyrésze biztosan a program hibája volt, és köze nem volt a hardverhez és hardverközeli funkciókhoz. tehát a gyenge/rossz a konfigom az nem indoklás és nem válasz.

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

Új hozzászólás Aktív témák