Új hozzászólás Aktív témák
-
strogov
senior tag
válasz Dr. Akula #27 üzenetére
Miért jobb neked ha kiírják az E betű jelentését és kapsz egy sajtfecnit az alapanyagokról? E300 pl. a C vitamin. Az E mentes étel annyi, hogy nem E számmal írják ki az adalékot hanem névvel. Adalékanyagok nélkül elég macerás kenyeret sütni, és a mai ízlésvilágba sem fog passzolni. Pont ezt jelenti a "nem mindegy milyen lisztből készül".
Ha van kenyérsütőd az pont jó arra, hogy dagasszon. Aztán kiveszed a tésztát, csinálsz belőle szép formát, majd be a sütőbe. kb. 10 perc munka. Tovább tart elmenni kenyérért.
-
-
arnyekxxx
veterán
válasz Dr. Akula #33 üzenetére
Ugye te se gondolod hogy a mai turbó"kenyér"nek van valami köze a rendes kenyérhez?
Túl nagy különbség mondjuk nincs, mindegyik lisztből vízből élesztőből (a kovász is az) áll. Mondjuk ezeknél olcsóbb alapanyag nem igazán létezik szóval sok értelme nincs mindenféle adalékokat beleképzelni.
-
arnyekxxx
veterán
válasz Dr. Akula #40 üzenetére
a disznótáp drágább mint a liszt, nincs sok értelme azt használni. Egyébként az idő megszépíti az emlékeket, legalábbis mifelénk a szocialista kenyérgyári kenyér szarabb volt mint manapság egy lidiósanteszkóaldi, hatalmas ünnep volt amikor fater Ráckeve felé ment dolgozni és onnan hozott pékségből kenyeret, ami kb olyan volt mint egy mai vevőcsalogatakcióskenyér a hiperekben.
Mondjuk nem tudom te hol vásárolsz ahol a kenyér estére nyúlós ragacsos masszává esik össze, de szerintem keress másik boltot. Vagy süsd meg a kenyeredet, tényleg nem nagy meló és akkor tuti nem lesz benne a péklány inaszőre
PS.: Diványcikket bármilyen témában linkelni minimum tréfás
-
MageRG
addikt
válasz Dr. Akula #48 üzenetére
Ez pont hogy nem a nyerészkedés eredménye. Azt gyártanak, amire igény van.
Mo.-n sok a szegény és igénytelen ember, akinek első szempont az ár. Hiába csinálnál jobbat, ha a kutya sem veszi.
Aztán lehet ez ellen is tenni. Cserpes úgy szakított nagyot, hogy sok helyen házhoz hordta. Az emberek (az igényesebbje) megszerették, látták hogy sokkal jobb. Azóta a drágábbra is van igény."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
azbest
félisten
válasz Dr. Akula #48 üzenetére
Ha nálad minden kenyér elmocsárosodik, akkor érdemes a tárolás körülményein is elgondolkodni, ugyanis ez arra utal, hogy nagyon magas nálad a páratartalom.
Egyébként meg a mai áraknál érdemes azt is megnézni, hogy mennyit ér a pénz. Lehet, hogy a régi olcsó és jó termékről kiderül, hogy reálértékben többszörösébe került, mint amennyit ma hajlandók fizetni érte.
Felvágottak terén tapasztaltam anno, hogy némelyik boltban gyakorlatilag már nem lehet minőségibb kaját venni, mert rájuk rohad. Csak a legalja minőségűt kapni, persze ma már olyan áron, amiért nemrég még első osztályú húskészítmény volt, nem pedig nyomkban gépileg szeparált pép. Akkoriban váltottam inkább arra, hogy vegyek húst és főzzek valamit belőle. Persze azok közt is vannak hatalmas különbségek. Az infláció számításához nézett fogyasztói kosár ezért is parasztvakítás, mert az sincs tekintettel a minőségcsökkenésre adott árszinten.
Másrészt az is becsapós lehet, hogy esetleg az akkori technológia miatt változó volt az íze a terméknek. Nem tudom más hogy van vele, de van olyan kajálda, ahová jártam, ahol egyáltalán nem kimagasló minőségű az étel, hanem abból főznek amit épp olcsón lehet kapni. Persze ahhoz képest egészen jól. És emiatt nincs két alkalom, hogy ugyanolyan lenne az íze ugyanannak, így nem lehet ráunni. Máshol meg hiába jó a kaja, de ha mindennap oda járok, akkor pár nap múlva már a hibákat veszem észre, mert megszoktam már az ízét, ami mindig ugyanolyan.
(#51) bambano
sajnos sokszor találkozni azzal, hogy tényleg csak az árat nézik. Pedig néha a kicsit drágább az többet ér. Mert mondjuk azt több napig lehet enni és esetleg tartalmasabb is, emiatt tovább is kitart. Ehelyett a gyengébb minőségű, ehetetlen dolog kell, kicsit olcsóbban.Anyukám is olyan, hogy egyszerűen nem hajlandó megérteni, hogy van különbség a termékek közt. Bár már szerencsére nem szorul rá, hogy mindenből a legolcsóbbat vegye, de mivel nem érti a különbséget, ezért mégis azt teszi. Aztán meg haragszik, ha néha felemlegetjük neki, hogy legközelebb ne abból hozzon már, ha lehet. Vagy inkább ne hozzon, mert úgysem eszi/issza meg azt senki, mikor látogatóba megyünk, aztán legfeljebb ő fogyasztgatja el lassan, mert kidobni meg sajnálja. Hihetetlen, hogy mindig van még olcsóbb fajta üdítő, van ami most keveseb forintba kerül, mint amilyen gyerekkoromban vettünk legolcsóbbként. Az a márka is létezik még, de már közepes árszintűnek számít, mert van lejjebb.
Néha szoktam is ezen viccelődni, hogy kezdetben vala a gyümölcs. Aztán lett a bíbortetű + fakéreg. Most meg már kőolajszármazékből készítik. A másik meg a termékek kiszerelése. Anno még röhögtem a danone teherautón lévő reklámra, amin átmatricázgatták a súlyt, ahogy csökkent 200->175->150->125g -ra a termék. De ezt látni manapság is soknál. Lassan olyanok lesznek mint a parfümös reklámújságok, hogy meg kell dörgölni a papírt és akkor lehet egy kis íz és szagmintát venni róla.
A korosztályából, környezetében sokan így vannak ezzel, ebben nőttek fel.
Persze néha azért neki is sikerül úgy melléfogni, hogy feltűnjön létezik különbség. Múltkor venni akart olyan kávét, amit a nővérénél ivott, de a boltban sikerült nekik egy másik fajtát venni, ami meg kifejezetten nem ízlett neki. A végén elbartereltük, elcseréltem vele egy másik fajtára.(#44) bambano
múltkor egy hasonló beszélgetésben kijött, hogy kb 200 olcsó kenyerek kellene eladni a legalja minőségű kenyérből, hogy kijöjjön egy minimálbér. A drágább péksüteményekkel együtt sem csoda, hogy a kis pékségek döglődnek. 2-3 ember béréhez sincs elegendő értékű forgalmuk, nemhogy a fejlődéshez.[ Szerkesztve ]
-
dugynok
senior tag
válasz Dr. Akula #48 üzenetére
A kenyér lisztből, vízből, kovászból és sóból áll. Azért kaptál kalácsot a gépnél, mert nem kenyérlisztet használtál. Szerintem a használatiba benne van, de neten biztos, hogy kell kenyeret készíteni. BL80-as liszt az alap kenyérliszt, aztán innen van sokféle már, kedvedre válogathatsz. Valószinű te BL55-ös liszttel próbálkoztál (finomliszt), az kenyérnek nem jó. Az se mindegy, mikori a liszt. Minnél idősebb, tovább állt, annál jobb a sikértartalma. A "régi" liszt drágább, mert ott ugye tárolási költség van. Régebben nem volt ennyi pékárú, kevesebb liszt fogyott, többett állt. Na ez az egyik ok, amiért régebben jobbak voltak a kenyerek némelyik mostaninál. Bár szerintem most is vannak finom kenyerek, csak jó pékséget kell keresni
Kenyeret meg otthon is könnyű sütni gép nélkül is.... -
arnyekxxx
veterán
válasz Dr. Akula #50 üzenetére
volna a Köjál az egész pékséget, a jómunkásemberek meg mehettek volna KMK-snak
Ha tudsz róla, hogy valahol nem az élelmiszerkönyvnek megfelelő minőségű kenyérből sütik a kenyeret hanem "disznótápból" küldd rájuk a
köjáltnébih-t.az továbbra sem derült ki, hogy hol veszed az estére ragacsos masszává összeálló kenyeret, pedig komolyan mondom erre kíváncsi vagyok. Mert az nem ér, hogy mindenhol az van. Akkor az juzererror lesz, ne a mosogatóban tárold a kenyeret.
[ Szerkesztve ]
-
arnyekxxx
veterán
válasz Dr. Akula #61 üzenetére
Tudod ha az autópályán mindenki szembe megy veled, nem biztos, hogy ők mennek rossz irányba. Szóval ha rajtad kivül senkinek nem lesz estére egy kupac ragacs a kenyere, továbbra is azt gondolom, nálad kellene keresni elsősorban a problémát.
Egyébként ha elhúz feletted egy utszállító és megjelenik mögötte a
kondenzcsíkméregfelhő, felkapod a gázmaszkot? -
dugynok
senior tag
válasz Dr. Akula #102 üzenetére
Egyszer már leírtam... Mert egyrészt hatalmas különbség van liszt és liszt között és itt nem a takarmány vs. étkezési liszt a dolog nyitja. Másrészt jóval nagyobb pékárú fogyasztás van most, mint régen és nincs idő arra a tésztára... Fel van gyorsulva a világ, hatalmas fogyasztás (és pazarlás) van. Pont ma sütöttünk itthon kenyeret, 2x annyi időt pihentettem, mint pékségbe... De hiába magyarázzuk ezeket olyanoknak, akik nem szakmabelik, csak olvasták meg hallották a dolgokat, de nem élik meg.... És igenis van finom, normális kenyér sok helyen. Ha meg ennyire tudod és kritikus vagy, miért nem csinálsz otthon és próbálod ki magad? Hisz csak liszt, só, víz és kovász kell bele, Nem nehéz...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Dr. Akula #98 üzenetére
Ezt témát le is zárhatjuk mert szimplán nem igaz amit írsz. Úristen. kardoskodsz a jó kenyér mellett és inkább bemész a Tescóba mert az is jobb szerinted. Nálunk vidéken meg az emberek nagyrészt nem veszik meg a tecóban a kenyeret, mert vannak helyi pékek akik még értenek a szakmájukhoz.Meg gondolom Pesten ismered az összes pékséget.
Én emlékszem mikor bementem a helyi ABC-be és volt házi jellegű kenyér meg ha szerencséd volt akkor kaptál Erzsébet kenyeret. Az 5- számú sütőipari szövetkezet boltjáéban lehetett vásásrolni tőlük, de a patkányok ott lakmároztak a keverőgép szélén és néha a kenyeres rekesz alja tele volt egérszarral. Ez volt a szép szoci kenyér világ. Hiába volt az egyik legjobb Búza hozzá, a Bánkúti. Hát kösz nem.. Most is vannak ocsmány vállalkozók meg mocskos pékségek, de vannak olyanok is, ahol a kenyér az kenyér, akár 3. napon nyugodtan eszed mert nem savanyú és kemény, vagy éppen szikkadt. Nálunk pont van ilyen pékség, de szerintem a legtöbb helyen akad már normális minőségű kenyér. A legnagyobb gond azzal van, hogy általánosítasz és azt gondolod, hogy ismered az egész országot és hogy az az általános, amit te megtapasztaltál a közvetlen környezetedben.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
válasz Dr. Akula #110 üzenetére
vicces. pontosan erre gondolok.
"Igen, mint a fehér holló. Talán 3-at is fel tudnék sorolni az egész országból. ""
ismered az ország összes pékségét ezek szerint. Nincs miről tovább beszélnünk, mert ez kb óvodás szint.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
válasz Dr. Akula #113 üzenetére
Én egyetlen egy sarki közérttel se jöttem még véletlenül sem.,ezzel szemben ez volt az első komentemben:
" Fejér megyei kis városban elek.Nálunk még a maszek pék kenyere ,amit itt veszek az utcában,de a a többi 5 pékség amit így hirtelen tudok,azok is remek,finom kenyeret sütnek.Lényegesen jobb lett a pékáruk minősége"Van azért nálunk Tesco, Lidl, penny meg egy halom pékség. kisvárosban lakom. meg üzletkötőként bejárom a Dunántúlt 12 éve és nem egyszer veszek magamnak ennivalót, pékségekben.
tehát részemről lezárnám mert én ilyen ideológiákból meg üldözési mániás gondolamenetekből pár óra alatt elolvadó zsemlékből és az országból 3 pékséget elfogadó és hasonló költői túlzásokból merítkező dolgokból nem kérek, főleg hogy Pesten van Magyarország legjobb fehér kenyerét sütő pékhálózata a Pipacspékség. Igen ők mindent úgy csinálnak ahogy a nagykönyvben meg van írva . A legnagyobb gond itt veled van, mert meg kellene válogatnod azt, hogy hol vásárolsz.
Én elfogadom, hogy negatív tapasztalatokat gyűjtöttél, de ezt ráhúzni az összes pékségre nem szabad. lehet kapni itt is jó kenyeret sok helyen, meg persze szart is sajnos, sok helyen.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
-
strogov
senior tag
válasz Dr. Akula #118 üzenetére
Nekem nem szakmám a kenyérsütés, de a pékségek akiknek fejlesztettem kb. 250 boltba szállítanak. Egyik sem sütött szar kenyeret. Pogácsát azt igen, mert az adó szabályok miatt jópár pékség aláment az ehető minőségnek, de kenyér az mindegyiknél jó volt. Van olyan pékség ahol a tulaj a pogácsán se volt hajlandó változtatni. Ha megveszik így, akkor csinál ha nem akkor nem. Úgyhogy azt jobbára rendelni kell nála.
Korábban sütöttünk kenyeret, de mostanában Lidl-ben vesszük. 5 napig teljesen jó. Ha netalán megszikkad 5 nap után akkor bundás kenyér lesz belőle.
Nyúlós ragacsos nekem csak akkor lesz a kenyér ha frissen sütve veszem és bent hagyom a műanyag zacskóban. A friss kenyeret csak letakarni kell ruhával ameddig teljesen ki nem hűl.
-
strogov
senior tag
válasz Dr. Akula #133 üzenetére
"Amelyik a pogival trükközik, az majd pont a kenyérrel nem fog, hihető"
Értő olvasásban azért nem vagy erős. Nem trükközik. A chips adó miatt a hagyományos pogácsa recept nagyon drága, ezért sok pékség az adózási szabályok miatt visszavett az adó hatálya alá tartozó alapanyagokból annyit, hogy ne kelljen extrém adót fizetni.
"Pedig ez nem akkora etvasz hogy csak speciálisan képzett mesterek képesek megcsinálni"
Megint az értő olvasás. Nem nagy dolog egy jó pogácsát csinálni, de 27% ÁFA + chips adó mellett már nem veszik meg. Ezért csak megrendelésre készítenek belőle. Amit leszállítanak boltba az sem hulladékból készül, de az adó alá eső alapanyagokat visszavágják.
"Sejtettem, itt az igényszintek különböznek."
Nyilván. Mint írtad te ragacsos masszát veszel.
-
arnyekxxx
veterán
-
arnyekxxx
veterán
válasz Dr. Akula #151 üzenetére
Már az alapfelvetés is az hogy a kommersz bolti kenyér szar
Az index csatolt részeinek legnagyobb sznobja szerint, ezt azért tegyük hozzá.
Aztán a kommenteket is érdemes elolvasni, meglepő(?) módon szinte mindenki azt mondja amit mi bambanővel.
az index egyik legsznobabb blogján meglepő módon a hasonló úri közönség (nagyjából 5 fő) kommentel. Hogy mik nem vannak.
A mai kenyered már ragacs? Dobsz róla képet? Léccilécci. Amit tegnap vettem a zócsanban az az istennek nem akar ragaccsá válni.
[ Szerkesztve ]
-
arnyekxxx
veterán
válasz Dr. Akula #154 üzenetére
Azért mert nem tudsz egyben lerakni 400 Ft-ot az asztalra
ez tökéletes zárómondat [fetrengveröhög]
(#155) bambano
hát ha még azzal se értesz egyet amit te írtál azzal nem tudok mit kezdeni.
mindenesetre egyikőtök se volt képes azt a nyomorult estéreragacsosmassza kenyeret legalább egy fotóval bemutatni, innentől kezdve tényleg nincs miről beszélni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Az NVIDIA szerint a partnereik prémium AI PC-ket kínálnak
- Ukrajnai háború
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- iPhone topik
- Megjelent az iOS 17.4, minden idők egyik legfontosabb iPhone-frissítése
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autós topik
- További aktív témák...