Új hozzászólás Aktív témák

  • -FreaK-

    veterán

    válasz Fitzgerald #27365 üzenetére

    Régebben már írtam erről, azért nem csodaszer ez, koránt sem. Így néz ki a dolog működése:

    A kijelző fizikai felbontása fix, azt nem tudod állítani (QHD). Amit ez a progi (meg az összes hasonló megoldás) állít, az az, hogy milyen felbontásban legyen renderelve a megjelenített tartalom. Itt nyilván nyersz egy kis sebességet és fogyasztást mert ugye kevesebb pixelt kell renderelni, ez eddig nyílván való.

    Viszont ahhoz, hogy ez a renderelt 1080p tartalom megjelenjen a fizikailag 1440p kijelzőn "át kell alakítani" a nagyobb felbontásra, ezt hívják felskálázásnak. Ehhez hardver és erőforrások kellenek, konkrétabban a GPU végzi ezt is.

    Így az egyik oldalon nyersz, de a másik oldalon vesztesz is. A kettő között lehet egy minimális különbség amit még így is megtakaríthatsz ahhoz képest, hogy ha már az elején az 1440p-s felbontásban készül el a tartalom, de szvsz ez nem lehet valami sok.
    Van egy hátulütője is a dolognak, mégpedig hogy egy felskálázott tartalom sosem lesz olyan szép, éles, mint egy natívan rendelt tartalom egy adott kijelző felbontáson.

    Ezen okok miatt én sosem használtam ilyen dpi állítást, de lehet kipróbálom azért mit jelent sebességben, és vajon megéri-e a minőségvesztést.

Új hozzászólás Aktív témák