Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Woodslave #2055 üzenetére
Nagyon röviden: ha indokolatlanul (étel GI-hez képest) nagy tüskével reagál a szervezet a bevitt szénhidrátra, akkor már probléma van a szénhidrát feldolgozásával, jó esély van már meglévő inzulinrezisztanciára, akkor is ha egyébként az éhgyomri vércukor vagy a 3 havi vércukor normális.
Kicsit bővebben a lényeg (pontos számokat nem tudok fejből), hogy van egy normális lefolyása a vércukor emelkedésének és süllyedésének (böjtölés után, tehát reggeli első étkezéskor látni legtisztábban). Ez nagy vonalakban úgy néz ki, hogy megeszed a kaját, tempósan, de fokozatosan felmegy a vércukrod egy közepes értékre, majd szép fokozatosan visszaér a kiinduló szint fölé egy picivel. Ettől bármiféle eltérés (ugyanazon étel elfogyasztása esetén! Nyilván eltérő ételek eltérő reakciót váltanak ki ugyanazon embernél is) problémára utal. Ilyen probléma lehet pl., hogy:
- túl hirtelen ugrik fel a vércukorszint
- túl magasra ugrik fel a vércukorszint
- túl sokáig marad magasan a vércukorszint
- túl sokáig nő a vércukor (pl. étkezés után 3-4 órával is még emelkedik)
- túl alacsony szintre esik a vércukorszint vissza
- étkezés után először esik a vércukorszint és utána kezd csak el emelkedni
Illetve tipikusan ezek valamilyen kombinációja szokott előfordulni.Cukorbetegség megállapításánál figyelembe szokták venni ezeket is, ugye a terheléses vércukorteszt pontosan azt nézi, hogy nagy mennyiségű bevitt cukrot mennyire jól tud feldolgozni a szervezet (bár tegyük hozzá kicsit kőbalta mérés az is, mert egyetlen alkalommal mérnek 2 óra után, tehát pl. pont a hirtelen felugrást nem tudja kimutatni). Nagyon leegyszerüsítve a kutatás arra világít rá, hogy a meglévő mérések lehet kicsit alá lőnek és a cukorbetegség / inzulinrezisztencia korai szakaszát nem biztos, hogy ki tudják mutatni.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen