Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    válasz Cathfaern #1516 üzenetére

    Egyébként ha az ember egy kicsit elkísérletezik a szénhidrátszegény főzéssel, akkor nagyon hamar rájön, hogy az ételek ízét nem a szénhidrátok adják. Rizsnek, tésztának, krumplinak nincs íze, annak van amivel befűszerezed. Pontosan ezért ekézik annyira az angol konyhát, mert az kevés fűszerrel főz. Na ott érezni az alapanyagok igazi ízét, és ez amire a legtöbb magyar azt mondja, hogy ízetlen :)
    Fűszerezni meg ugyanúgy lehet keton is. Igen, állag és textúra nem lesz teljesen ugyanaz, pl. sűríteni nem nagyon lehet liszt vagy keményítő nélkül, illetve ropogósságot (pl. prézlire gondolok) is nehéz elérni liszt vagy keményítő nélkül (bár nem lehetetlen, lásd mondjuk bőrével sütött húsok, vagy amikor kérget sütünk a húsra, vagy sajtokkal lehet ropogós hatást elérni). De ízekben nem igazán lesz különbség.

  • Arpee78

    senior tag

    válasz Cathfaern #1516 üzenetére

    Az meg hogy mi a túlzás és mi a mérték az iszonyatosan szubjektív dolog. És független ketotól. A ló mindegyik oldalán lehet lenni "hivatalos ajánlásos" diétán meg keton is. Meg a lovon is.

    Szerintem meg nem teljesen szubjektív dolog. Hogy ki mit érez finomnak és mennyire érzi magát jóllakottnak természetesen egyéni ízlés kérdése, de egyesek elnyomják magukban ezeket a hangokat. Pl az anorexiás azt hazudja önmagának nem éhes. A bulimiás, hogy éhes. A keto ortorexiás, hogy számára finom a zsíros kaja, a szénhidrátos meg nem.

    Nem teljesen független a ketotól. Lehet szépíteni-magyarázkodni, de a keto akkor is több megkötéssel jár mint a normál. Vagy több önfegyelem vagy több önbecsapás kell hozzá. Ezért szerintem az ortorexiások aránya a keto diétázóknál jóval magasabb mint a normál diétát követőknél. Itt normál diéta = ajánlásokhoz közeli egészséges étrend.

    Én azt mondom, hogy nem jó az ha valaki csak azért eszik mert finom. Attól függ, hogy érted. Ha valaki a kajáinak 100%-át csak azért eszi mert finom, az tényleg nem jó. Viszont ha csak kis részét eszi csak a finom íz miatt - mellőzve minden egészségi megfontolást - azzal semmi probléma sincs. De ha valaki a kajáinak 100%-át csak azért eszi mert (testileg)egészséges, az megint nem jó.

    Hogy határozod meg a "mérték"-et? Gondolom nyilván nem pl. kalóriában, vagy pohárban vagy grammban,
    De, kalóriában, vagy pohárban vagy grammban. Csak ehhez nem kell egyáltalán méregetni, mert egy idő után elég jól meg lehet saccolni mi mennyi. A méregetés valóban segíthet megtanulni a helyes mértéket, de nem kell örökké méregetni mindent. Például valaki imádja a mars csokit, baromi édes, de biztos van aki szereti. Ugyanakkor az egészségére is ügyel - még ha nem is ortorexiás szélsőséggel - ezért meg akar felelni egy szigorúbb ajánlásnak ami max 3e% cukrot enged. Napi 2000 cal súlyfenntartás mellett akkor kb kétnaponta engedhet meg magának egy mars csokit amiben 29g cukor van, persze ha más cukros dolgot nem eszik. Tudja milyen édes a mars csoki, mekkora, milyen gyakran eheti. Ezzel a többi édességet és desszertet is elég jól belőheti, hogy mennyit és milyen gyakran eheti.
    Minden méregetés nélkül 3e% alatt tarthatja a hozzáadott cukrot.

    Ezek borzasztóan szubjektív dolgok. Hát pont nem.

Új hozzászólás Aktív témák