Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Sh4rKy

  senior tag

  a folytatás is megérdemel egy ötöst, meg egy gratulációt =) :C :R

  Az is lehet hogy minden kincsem csak egy másodperc töredéke...

 • Winner_hun

  félisten

  sok értelme volt előre topikot nyitni neki ha nem elérhető az írás:U

  ja, az avatarok kicsit megkevertek:D

  [Szerkesztve]

  ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

 • Sh4rKy

  senior tag

  hátahogy elnézem az írás eltünt, de az előbb én még végigolvastam :DDD

  Az is lehet hogy minden kincsem csak egy másodperc töredéke...

 • feka007

  nagyúr

  Amúgy itt van az írás:

  Nehéz a lőszer, és a célzás is...

  A fegyverek repertoárja hatalmas, összesen több, mint negyven típussal találkozhatunk a játék során, amiket megszerezhetünk drága cashért a kereskedőktől, vagy kifoszthatjuk érte a hullákat is, bár így sok esetben csak leharcolt fegyvereket találunk, viszont a speciális lőszereket, kiegészítőket sok esetben csak így szerezhetjük meg relatíve olcsón (a nyugalmunk érdekében történő katonák lefizetése rengeteget von el a kasszánkból).
  Sajnos a nagyban különböző fegyverek képességei esetenként nem lettek túl meggyőzően lemodellezve, néhol direkt mindig mellé céloztam egy kicsit, mert messzire úgy több esélyem volt a találatra, mintha a célkeresztnek hiszek. Ha már itt tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy a fegyverek bizony nem valami szupererős fémből készültek, a gyakori használat hatására hamar tönkremennek. Első ''tünetként'' sűrűbben kell tárat cserélni, mint ahogy kiürülne a lőszer, aztán hamarosan dobhatjuk is el, mert teljesen leamortizálódott.
  Meggyűlt a bajom a célzórendszerrel, ugyanis a fegyvertáramban felvonultatott nem éppen gyenge darabokkal is ugyanúgy vajmi kevés esély volt a fejenlövésre nagyobb távolságokra, mint a gyenge darabokkal. Erről a régmúlt idők búcsús céllövöldéi jutottak az szembe, ahol a nagypapi szándékosan elferdítette kicsit a légpuska csövét, így több esélyünk volt a találatra, ha 5-6 centivel a célkereszt mellé lőttünk. Ezekkel a fegyverekkel is ez történhetett, ugyanis 40-50 méterre már alig jutott találat a célkereszten belülre.

  [kép]
  [link]

  Élő világ...

  Az A-Life névre keresztelt AI méltán lehet a GSC büszkesége. Ez több egyszerű mesterséges intelligenciánál: motorját képezi egy olyan világnak, amely teljesen függetlenül alakítja létezését a mi tevékenykedéseinktől, noha alapvetően bárhol beavatkozhatunk a véletlenszerű következményekbe. Ez azt jelenti, hogy a szimuláció alapú világban minden teremtmény és környezete kapcsolatban van egymással: semmisem történik előre megírt forgatókönyv alapján, noha a halálzónát felfedezni önmagában csak egy ideig élvezetes dolog. A mesterségesen működő, természetességet megvalósító világ megfelelő szimulációja önmagában nem elegendő, hiszen céltalanul bolyongani épp úgy idegesítő, mint küldetések százaival elhalmozni a játékost. Az egyensúly megvalósítására rendkívül fontos tényező volt a S.T.A.L.K.E.R. fejlesztése során: az alaposan kidolgozott történet nem zavarta meg az A-Life belső világát, mégis céltudatot adott a játékosnak, merre induljon, mit tegyen, és hogyan lépjen előre a küldetések teljesítésével. Cselekményeink függvényében akár hétféle befejezést is produkálhatunk a történet végéhez érve, de az előrehaladás alatt bőségesen lesz idő felfedezésre, kalandozásra és a történet alakulásának szempontjából független események lebonyolítására is. Cselekedeteink alakulása végett előbb-utóbb belekeveredünk valamelyik frakcióba - így pillanatok alatt új ellenségeket is szerezhetünk magunknak. Ettől függetlenül persze magánakciók megvalósítására is lehetőség nyílik, nem vagyunk semmilyen oldal iránti hűségre elkötelezve. Feladattól és szövetségtől függetlenül a nehezítés mellett a történet végső alakulását is megváltoztathatja. A Zóna területén elhelyezett városok, falvak, települések romjai között partizánok és fosztogató bandák jelennek meg. Az A-Life felel a Zónában található elfajzott állatok (kutyák, mutánsok) létezéséért is: gyakran ők is szereplői a történetnek, hiszen előfordul, hogy aktívan beavatkoznak a sztori egyes részeinek alakulásába: egy alkalommal pl. egy vasúti híd alatt szerettem volna átjutni, amelyhez egy mutáns vaddisznót használtam fel elterelés céljából: sikerült a környékre csalnom az állatot, mire rálőttem az őrökre és megbújtam az egyik domb körül. A katonák persze rögtön az állat után szaladtak, én pedig egy remek fedezéket nyújtó tetőről szépen levadásztam őket, így szinte gyerekjáték volt az adott helyzet megoldása. Ugye van másik megoldása is a dolognak, belevethettem volna magam a katonák közé ész nélkül, de akkor biztosan nem lettem volna ilyen szerencsés. Második végigjátszásra már a híd töltésén a kerítésen található résen lopakodtam át, ez a legegyszerűbb módja az átkelésnek.

  [kép]
  A roncstelepek dombjai halálos sugárzást rejtenek magukban
  [link]

  Grafika, fizika, hangok, irányítás...

  Ugyan a játék szívét képező X-Ray engine nem nevezhető mai csirkének, meglepően szép látvánnyal szembesültem. Mivel a gépem adott a legmagasabb grafikai beállításokhoz, úgy is játszottam, bár az AA-t sehogyse sikerült bekapcsolnom. De mindegy is, mert nagyon gyenge az optimalizáció, 8800GTX-en is leesik 23-24FPS-re néhol a shaderigényesebb részeknél, de általában véve olyan 60 FPS azért megvan szerencsére. Na, de térjünk vissza a játék grafikájához: ezt bűn közepesnél rosszabb beállításokkal játszani, mivel fontos részét képezik a grafikai effektek a hangulat megteremtésében: rengeteget dob a hangulaton, amikor füves pusztákon barangolva elered az eső - természetesen teljesen dinamikusan - , és a távoli villámoktól minden fúszál árnyékot vet, egyszerre akár többet is. Ekkor látni igazán, mennyire aprólékosak a pixelre pontos árnyékok, amik egyértelműen a motor legjobban sikerült részei, mindent üt. Bár a textúrák nem mindenhol egyformán kiegyensúlyozottak, a többségük igen csak precíz, ráadásul minden televan 3.0-ás shaderrel, ami rengeteget dob a minőségen, és ezt csak fokozza a lebegőpontos HDR szépsége. Az épületek és a karakterek is remekül lettek megalkotva, egyedül a növényzet lett eléggé harmat, na meg a nulla mimika. Eléggé nevetséges, hogy csak hápogni tudnak az NPC-k 2007-ben...
  A fizikával sincsenek különösebb problémák, bár nem lehet krátereket ütni a falba, mint a F.E.A.R.-ben, de nincsenek is tárgyak megmagyarázhatatlan eltűnése a textúrákban, és multiplayerben kifejezetten reális helyzeteket képes megteremteni.
  Kiválóan sikerült az orosz akcentus, mondjuk nem is beszélnek túl sokat, hiányoltam, hogy a párbeszédeket csak olvasni lehet. Azért ez már tényleg fanyalgásra adhat okot. Mintha nem lett volna idejük normális párbeszéd rendszert kidolgozniuk... Még ilyet...
  Idegesítő, hogy nincsen elég gyorsbillentyű, így mindig a hátizsákunkból kell váltogatni a fegyvereket, amúgy maga az irányítás harc közben is korrekt.

  [kép]
  A mentésben használt járművek temetője
  [link]

  Remekbe szabott multiplayer akciók...

  A GSC srácai remek multiplayer csatározásokat is pakoltak a sugárzásmérők mellé. Alapjaiban a Counter Strike-ra hajaz a megvalósítás. A teljesítmény és rang besorolás a S.T.A.L.K.E.R. esetében is számottevő, akárcsak az utánuk járó pénzmennyiség. Azt hiszem, ennek az előnyeit és hátrányait nem kell ecsetelnem: csak annyit, hogy a feladatok teljesítéséért, extra mutatványokért (fejlövések, késsel történő támadás, extra és veszélyes mozdulatok, stb.) pénzmag jár, amit jobb fegyverekre és felszerelésekre költhetünk - arra azonban nem árt vigyázni, hogy a jobb cuccok rendszerint jobban is védenek, kivéve ha halálunk után ellenfeleink eltulajdonítják őket. A többjátékos hancúrozásnak ugyanúgy a játékból kiemelt környezet ad helyet: remek fedezéket nyújtó romos épületek, hatalmas csarnokok, és a kietlen táj a Zóna minden rémségével együtt - lehangoló környék. Ami viszont nagyon üt, az a reális fizikai motor: ha máshol nem is, a multiplayerben kiválóan lehet érzékelni a golyók röppályáját, a falról visszapattanó és szikrákat ütő lövedékeket, vagy a sérülésmodell nagyszerűségét. Akár a DM-et, akár csapatokkal játszott TDM-et, vagy a relikviák összeszedegetésére és a meccs közbeni kereskedelemre szorítkozó Artifact Hunt-ot választjuk, a veszélyes környezetre mindig ügyelnünk kell. A különböző tér-idő anomáliák, mágneses mezők és sugárfertőzött területek rendkívül élvezetessé teszik a harcokat. Mindent összevetve a szórakozás garantált.

  [kép]
  A végállomás: az atomerőmű
  [link]

  Összegzés...

  Minden hibája ellenére is eleget nyújtott a fokozott elvárásaimnak, sőt. Az utóbbi idők FPS-ei közül messze ez a játék adta nekem a legnagyobb élményt, az egyedi atmoszféra, a tökéletesen eltalált hangulat, és, hogy annak ellenére, hogy több éves motorra épült a játék, kifejezetten szép, kellemes köntösbe sikerült bújtatni - mint tudjuk, a grafika nem volt elsődleges szempont a fejlesztés alatt. Végre egy FPS, ami nem merül ki az eszetlen lövöldözésben, végre, ahol jól eltalálva keverednek a műfajok, és amire megérte ennyit várni.
  Röviden a végeredmény majdnem tökéletes. Férfi munka!

  Értékelésem: 9,2

  [kép]
  [link]

  Tetszett a nagyszerű, egyedi hangulat, jól keverednek a taktikai FPS-RPG stílusok, forradalmi AI, korrekt fizika és külső.

  Ami megdöbbentett, az a rengeteg bug. Elég furcsa, hogy három év csúszás alatt nem sikerült orvosolni a sok apróságot, hogy aztán egy ténylegesen kész verziót kapjunk a kezünkbe. Hiányosságokból is akad bőven, illett volna normális mimikát csinálni, és az optimalizációval sincs minden rendben, a normális grafika eléréséhez igencsak atomerőmű szükséges.

 • feka007

  nagyúr

  probléma megoldva, visszadátumoztam mára, így a blogomban már olvasható, csütörtökön pedig felrakom a címlapra 10. dátumozással :DD

  [Szerkesztve]

 • Sh4rKy

  senior tag

  nem muszály kitenni a címlapra, de akár azt is megcsinálhatod, hogy a régit leveszed a cimlapról és az újat meg kirakod... =)
  azis egy jó megoldás =)

  Az is lehet hogy minden kincsem csak egy másodperc töredéke...

 • Winner_hun

  félisten

  Ha már megjelent nem sűrűn tudod dátumozni:)

  ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

 • Sh4rKy

  senior tag

  ugyan =) :))

  Az is lehet hogy minden kincsem csak egy másodperc töredéke...

 • Racecam

  MODERÁTOR

  Így is jó, főleg, hogy már indult a topic is. :)

  Com'è diverso il mondo visto da qui

 • Nagyon jó játék, de van két apró dolog benne, amelyek miatt számomra játszhatatlan.

  Az első a gagyi optimalizáció. A játék grafikája valóban nagyon szép, de nem annyira, hogy egy húzott 7900GT-n leessen fél grafikával 20fps alá a dolog.

  A másik a célzás és a tüzelés. Én CS-s vagyok, és az után ez valami borzalmasan szar. Késése van az egérnek, ultrapontatlanok a fegyverek, beráontom az egeret, és egyszerűen nem ott lő, ahol kellene neki...

  Szóval a srácok ráéreztek a dolog ízére, de egy kicsit gyúrni kellene méga dolgon...

  A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

 • feka007

  nagyúr

  Igen, hiányosságok akadnak rendesen, én is megemlítettem a nehéz célzást és a rossz optimalizációt. Számomra felfoghatatlan, hogy hogyan lehet benne ennyi hiba (többek között olyan amatőr bugok is, mint amik előfordulnak néhányunknál az MI-vel, hogy egy-egy katona lefagyott alkalomadtán :F )
  Én még nem peccseltem meg, de meg fogom nézni, hogy javított-e vmit a dolgon...

 • Sh4rKy

  senior tag

  álítólag a peccsek rengeteg ''búgót'' javítanak =)

  Az is lehet hogy minden kincsem csak egy másodperc töredéke...

 • nem hát, pont ezért gáz a stalker, mert még a source-on is van mit javítani. Bár mondjuk a CS-ben nagyon precízek az egérmozgások, és a fegyverek fizikája is elég jó.

  Más: ha padlóra veszem a grafikás, javul a célzás! Ez olyan jelenség, mint amit anno a NFS7-től kezdve figyeltem meg. Csutka grafikával késik az irányítás, levett grafikával sokkal közvetlenebb.

  Szerk: morcos vagyok mostanában. Itt volt a Test Drive Unlimited. Nagyon eltalált játékmenet és hangulat. Irányítás borzalmasan késik, grafika átlagos, mégis zabálja a videokártyát. És most a Stalker ugyanez...

  [Szerkesztve]

  A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

 • Larry303

  addikt

  dinamikus fények/árnyékokat levéve kapod meg az ''átlagos grafikát'' azt meg, hogy a videokártyádban kevés a ps egység remélem nem a fejlesztők rovására írod.....bár optimalizáltnak tényleg nem mondható....csak az átlagos szúrta szemem ;)

  https://www.flickr.com/photos/kocsisbalazs

 • az addig tiszta sor, hogy a dinamikus fények és árnyékok egy vadiúj játéknál nem hasítanak egy régebbi kártyával. A lényeg nem itt van.

  A végeredményt nézem: látványvilág kontra fps, és ebben a stalker motorja gyenge. Egy CS Source HDR-rel érezhetően szebb, mint egy alsó-közép szintre visszavett stalker, mégis a CS ad több fps-t

  átlagos: sorry, rossz mondatszerkezet volt, az átlagost inkább a TDU-re értettem, a stalker grafikája csutkán figyelemre méltóan szép! csakhát....

  [Szerkesztve]

  A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

 • feka007

  nagyúr

  ''látványvilág kontra fps, és ebben a stalker motorja gyenge''
  Egyetértek, hiába van nekem is 8800GTX-em, némely helynél, ahol nagyon sok a shader, leesett 23-24 FPS-re :F Szvsz Crysis jobban fog futni, mert nem merik úgy meg csinálni, hogy az isten gépén ne fusson majd az eszement grafika miatt :) Csak már jelenne meg, nagyon év FPS (játék) esélyes :)

 • bLaCkDoGoNe

  veterán

  Sugárszennyezett! Olyan nincs, hogy sugárfertőzött, a sugárzás nem vírus vagy baktérium!!!

  "The parasite makes nothing for itself. Its only tools are taxes and tithes meant to trick you into offering what it has not earned. In Rapture we keep what is ours." [+] http://www.flickr.com/photos/blackdogone [+] 

 • Archer

  őstag

  Szerintem a fejlesztőknek a játék vége felé elfogyott a türelme vagy valami történt, mert az épületek, tereptárgyak nagyon korrektül meg vannak csinálva(amiket gondolom még a fejlesztés elején készítettek), de amikor már be kellet ''népesíteni'' a pályákat emberekkel, álatokkal az már nem sikerült olyan jól. Meg a már említett részletek pl.a párbeszédeknél a beszéd hiánya. A fegyverek nagy szórása is tényleg idegesítő. Jó, hogy realitásra törekedtek és nem lehet 1km-ről fejbelőni valakit egy pisztollyal, de hogy egy H&K rohampuskával 50m-ről nem lehet egy jó fejest adni, az már idegesítő de nagyon :) Amúgy még így is kiemelkedik a mostanában megjelenő/megjelent hulladék közül.

  Beszélni már gyerekkorában megtanul az ember. Hallgatni csak sokkal később.

 • feka007

  nagyúr

  Valóban észrevehető, hogy a játék első feléhez képest vontatottabra sikerült a vége. Ahogy haladtam a játékban előre, úgy éreztem egyre korlátozottabnak a szabadságomat, elfogytak az igazi kalandozások, ezáltal vesztett erejéből a hangulat is. Volt pár helyszín is a végén, amiben csalódtam (red forest pl, de Chernobyl NPP is lehetett volna kidolgozottabb), de a második felének a végén Pripjaty város tetszett, azt nagyon jól lemodellezték, és szinte az összes épület bejárható ott.

 • balintka

  addikt

  Pripjaty városában lehet kóborolni a játékban? most látom alattam a választ :D

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák