Új hozzászólás Aktív témák

  • Szili17

    aktív tag

    válasz junkpod #11901 üzenetére

    Nem minden lámpás kereszteződés, csak az amelyikben balra mutat a nyíl, vagy egyenesen, vagy jobbra, vagy ezek kombinációja.
    Létezik ugyebár olyan is, ahol vissza( is )fordít, tudok mutatni ilyet, ha szeretnéd.
    Igen, ezért kresz.info oldal amit emlegetsz, ez is a webes kreszprofesszor szint a csilivili oldallal. A rendeletet kell olvasni.
    A járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek
    9. § (1) A járműforgalom irányítására szolgáló fényjelző készülékek:
    a) az úttest forgalmának irányítására szolgáló fényjelző készülék: három (felül kör alakú vagy nyilat mutató piros-, középen kör alakú vagy nyilat mutató sárga-, alul kör alakú vagy nyilat mutató zöldfényű) lámpából áll, és sorrendben zöld, sárga, piros, majd együtt piros és sárga fényjelzést ad;

    (4) Az (1) bekezdés a)-d) pontjában említett fényjelző készülékek fényjelzéseinek a jelentése:
    a) a kör alakú, valamint a kerékpárt ábrázoló zöld fény szabad utat jelez: ha jelzőtábla nem tiltja, az erre vonatkozó szabályok megtartásával egyenesen, valamint jobbra vagy balra bekanyarodva tovább szabad haladni;
    b) a felfelé, illetőleg az oldalra mutató nyíl alakú zöld fény a jelzett irányban (irányokban) szabad utat jelez: a jelzett irányban (irányokban) tovább szabad haladni, bekanyarodás esetén a szabad jelzésen áthaladó gyalogosoknak elsőbbséget kell adni;

    (5) Ha az (1) bekezdés a) pontjában említett fényjelző készülék mellett elhelyezett kiegészítő lámpa nyilat mutató zöld fényjelzést ad, a nyíl által jelzett irányban - a fényjelző készülék más fényjelzésétől függetlenül - tovább szabad haladni.

    Tehát mondhatjuk, hogy nem tiltja, csak nem jelez szabad utat. Olyan mint amikor kiegészítő zöld van valamilyen irányba. Akkor is aki pl jobbra megy az kanyarodhat, de aki egyenesen, annak várnia kell. Akkor neked várni kell, ha meg akarsz fordulni, mert zöldet csak balra kanyarodóknak ad.
    Egyébként azt is megfigyelheted, hogy sok helyen túlszabályozzuk a dolgokat és a legtöbb nyilas lámpánál köt.hal. tábla is van, meg esetenként valamilyen elsőbbségadós is. Mondhatjuk, hogy arra az esetre, amikor nem működik a lámpa.

    Volt aki erre próbálta összemosni, hogy "de a megforduláshoz is balra indulsz el", akkor ennyi erővel az egyenes nyilasnál is mehetek akármerre, mert minden irányba egyenesen indulok el.

    [ Szerkesztve ]

    "Facts are stubborn things; and whatever may be our wishes, our inclinations, or the dictates of our passions, they cannot alter the state of facts and evidence."

Új hozzászólás Aktív témák