Új hozzászólás Aktív témák

 • kuntics

  tag

  Gondolom sok részlet van, amit nem írtál le, így nehéz teljesen tisztán látni a helyzetet. Viszont ha Te nem vállalod, lesz más jelentkező, a cég meg ugyanúgy gyártja a hadiipari cuccokat.

  És ha éppen önvédelmre használják az ott előállított fegyvert/rakétát/bármit? Ha valaki embert öl, hogy megmentsen több embert, akkor ugyanolyan gyilkosnak minősül mint aki élvezetből öl?

  Járműiparban dolgozom, amellett, hogy több millió ember meghal az utakon, még a CO kibocsájtás és a gyártástechológia miatti veszélyes hulladék a komplett Földet szennyezi. De elég sok munkahelyre ráhúzható még a közvetetten előidézett ártalom. Ha olyan autó üt el valakit, aminek a gyártásához nekem is közöm van, akkor nekem is éreznem kellene a súlyát a dolgonak?

  Én nem nagyon gondolkodnék, hanem mennék. Persze kivülállókent könnyebb választani :) a több fizuból meg lehet adományokkal segíteni embereken

 • bkercso

  nagyúr

  A fegyver akkor biznisz, ha használják. Ezért vannak háborúk: a fegyver- és egyéb biznisz miatt.
  Jelentkezzen, aki szerint másért, de akkor azt is árulja el, mégis miért! Nem az önvédelem miatt alakulnak ki.

  Én sem tudom értelmezni, ami a modern kapitalizmusban zajlik, pedig lehet, hogy ésszerűen ki van találva, csak nem az átlagmérnök esze szerint.

  Oda kell menni, ahova kellesz és nem moralizálni azon, hogy úristen mit gyártasz és kiknek. Vagy mégsem?
  Tipikus balekdilemma. Vagy fenntartod a rendszert, amit nem szeretsz, vagy egy maréknyian változtattok és hátrányba kerültök, miközben érdemben nem változtattok semmin.
  A környezetszennezésre ugyan ilyen dilemma igaz.

  Szerintem nem érdemes napi szinten rossz érzésekkel élni, kapjál érte akármennyit. Aztán költheted pótcselekvésre, üldözve az örömöt - vagy orvosokra.

  [ Szerkesztve ]

  Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

 • Krugszvele

  aktív tag

  Úgy érzem a leveledből, hogy nem érzed jól magad a mostani helyeden. Én azonnal mennék a hadiipari céghez, amennyiben olyan országban van, ahol van köz- meg jogbiztonság. (Ilyen szaúd-arábia, jemen, szomália, meg magyarország szintű országokba biztosan nem)

 • UnA

  Korrektor

  Nem biztos, hogy segít neked, de nekem is volt egy ilyen időszakom, amikor úgy éreztem, hogy nincs igazi továbblépés abban, amit csinálok ... ekkor mentem el egy olyan céghez, ami teljesen más üzleti profilú volt, mint előtte. És oda mezítlábas fejlesztőnek jelentkeztem, nem akartam semmilyen spéci helyzetbe kerülni, csak egyszerűen dolgozni azon a szakterületen, amihez értek. Igazából nagyon bejött, még most is ugyanott vagyok – miközben sok minden változott ;)

  Persze ez nem jelent semmit, mert akármi is kisülhetett volna ebből.

  De most úgy érzem, ha sikerülne végleg átadni a tudásomat, akkor megint jelentkezek valami új helyre, akár mint egy junior fejlesztő (40 éves tapasztalattal...), mondjuk lehetne Java vagy Python, mert egyiket sem ismerem jól :D

 • sh4d0w

  nagyúr

  LOGOUT blog

  Persze, hogy szamit, kinek es mit dolgozol. Nalam peldaul alap, hogy kormanyoknak nem dolgozom (legalabbis ha tudok rola).

  https://www.coreinfinity.tech

 • Sanyi.mTs

  addikt

  azt is vedd figyelembe, hogy adott ország hogyan viszonyul a nőkhöz és ez megfelel-e az asszonynak.

 • angyalpc2

  aktív tag

  "továbbra is az a baj, hogy a tapasztalatom nem medicalból származik."

  vs.

  "Nemrég egy 32 éves csajt neveztek ki az R&D igazgatójává úgy, hogy előtte a beszerzésen volt senior beszerző és marketingből van BSc diplomája, előző munkahelyén pedig sima customer services volt."

  Sok mindenhez fog érteni.... (mikor 1-1 mérnök 10-20 évet is tanul masszívan mire úgy mondjuk képben lesz és sok esetben csak a már korábban látott dolgok miatt sikerült megoldani).

  Az ilyen cégeket ott kell hagyni a picsába. Oda kell menni az igazgatóhoz és mondani, hogy 2 lehetőség van, vagy változtattok vagy szevasz úgy unblock az egész részleg. egyébként mikor ilyen húzások vannak, akkor ott bezárások szoktak lenni és az nem titkolt feladata, hogy csökkentse a kiadásokat.Itthon is ez megy, hallom exkollégáim barátaim. Azt se tudja 1-1 vezető mi fán terem 1-2 alap dolog (mert nem is mérnök) és "vezeti" jah leriportozza a csoport munkáját igen jó pénzért.

  Valahogy belecsöppentem egy Phillips-es netesfórumba, ahol arról volt szó hogy ment csődbe és mik voltak az okok és megszólaltak olyanok, akik vagy akiknek az apjuk ott dolgozott, ismertek magas rangú embereket. CEO-kat R&D vezetőket fejlesztőket...(vagy éppen alattuk dolgozott) és 1 dolog volt közös minden hozzászólásban, hogy az egész ott baszódott el, hogy lófasz senki arrogáns, olykor nárcisztikus vezetőket raktak kulcs pozíciókba, nagy volt a bullshit duma, szakmailag nulla emberek tipikusan pénzügyes, HR-es marketinges jogász emberek, úgy fogalmaztak "new management style" a korai 1990-es években, ugyan ezt végigjátszották, hogy a szakmailag okos mérnökvezetők fölé behúzták őket..azok meg felmondtak és elkezdett hígulni az R&D. Fejlesztés elmaradt. Pénz apadni kezdett, a hatalmas fizetésen tartott vízfej miatt, amiért újra az fejlesztésektől vették el a pénzt. spirál. Ugyan azt élték át, mint a mi magyar cégeink elvesztésekor. És nem csak hollandok, hanem németek angolok, franciák is beírták és hasonló tapasztalatokat osztatok meg.

  egy manager képzésen volt egy 20-on éves csaj(igen csinos :), kiderült az egyik magyar multinál egy egész részlegért felelt, egy termékfejlesztésért amire feltették a cég jövőjét, de semmi köze nem volt igazándiból(végzettség szerint se), mi is kell egy ilyen mérvű termék fejlesztéshez marketinghez, gyártáshoz hogy mi is kell hozzá, hogy a konkurenciát hogy lehetne lenyomni, mivel jobb mint a többtucatnyi másik cég terméke, vagy a kínaiak. Látszott rajta, egyszerűen hiányoztak az évek a lépcsők....végül a cég csődbe ment lásd hírek(nem rajta múlott akkor már haldoklott). Eközben én olyan termékért feleltem évek óta, ahol 1 apró elbaszás és a YT-on fröcsögnek majd mekkora szar a brand, és eközben esély nincs érdemi előre lépésre...én a csaj helyében lettem volna rápörögtem volna mint a turbócsiga.

  Megfordult a világ vagy 20 éve. És a mérnök a programozó egy csicska lett egy bérrabszolga(nyugaton legalább fizetik, itthon még az se). A marketing a pénzügy a hr meg csinált magának egy fontoskodó értéket nem teremtő, adminisztratív állást jobb fizetésért.
  Ezzel se lenne semmi gond, de az hogy 20-on éves totál pályakezdők mondják meg a tutit, meg döntenek egész életekről karrierekről...az nonszensz. Lásd állás hirdetések, interjúk, ül egy Hr-es külsős cégnél...közük nincs semmiféle szakmai dologhoz. Most jönni fog az AI és az egész kreált túlhájpolt szakmájuk unblock megy a lecsóba.
  Gondolkodtál már azon, hogy ha jól fizetnék az embereket a pénzügy HR, akkor nem lenne elvándorló demotiválatlan ember? De ha nincs fluktuáció, akkor nincs szükség HR-se. A 80-as évekig a HR úgy globál szinten egy adminisztratív semmi osztály volt. Nézd meg ma, meg milyen fejpénzes fejvadászok vannak kezdve a linked-en stb zsákszámra.
  A cégek saját maguk generálták a problémát meg az ezzel járó veszteséget is.

  Mellesleg milyen pénzeket szórnak most villamosmérnököknek NPI (New Product Introduction) termék fejlesztési, termelési mérnököknek ott Írországban?

  [ Szerkesztve ]

 • angyalpc2

  aktív tag

  Én a helyedben simán elfogadnám a fegyverbiznisz állást.
  Majd beletanulsz. Ráadásul pár év után az önéletrajzban ez mint valami jolyjoker kártya.
  Gondolom izrael vagy arab ország. Használd ki. A pénzt meg költsd a jövőbeni gyerekedre...senki nem fogja kérdezni honnan van. Ráadásul tök legális munkakör.
  Hová nem lehet utazni? USA Canada UK? mert nyilván akkor ilyen Irán szintű ország akkor ok megértem...az már necces, tiltó listára kerülhetsz, annyit tényleg nem ér. Mellesleg Írből menj USA Canadába

 • bkercso

  nagyúr

  válasz angyalpc2 #7 üzenetére

  Megfordult a világ vagy 20 éve. És a mérnök a programozó egy csicska lett egy bérrabszolga
  Minden mással is egyetártek, amit leírtál, mert látom magam körül én is, de ezt kiemelném. Ez a modern kapitalizmus, vagy new way of working. Nincsenek állandó csapatok és pozíciók, hanem fejetlen kapkodás és végtelen bürokrácia meg párhavonta átvariálás.
  "Belét kidolgozóÍ" kolléga 2 évi könyörgése után felvettek mellé 1 embert (2-t kért...): egy pályakezdőt több pénzért, mint amennyit ő kap, miközben eddig 3 ember munkáját vitte.

  Épp a Corrosion of charactert olvasom; jó látni, hogy legalább nem vagyok egyedül az érzéseimmel.

  [ Szerkesztve ]

  Megjelentek! : MFD3 és MFA3 || bkercso HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

Új hozzászólás Aktív témák