Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
rudi
nagyúr
Azért van 20A-s limit 12 volton, mert hivatalosan (aktuális ATX12V szabvány is írja) a tápokban használt vezetékeken max 240 wattot szabadna átengedni. A tápok védelmi elektronikája figyeli ezt, és ha a quad megrántja a rendszert, akkor túláramot érzékel, és lekapcsol. Ezért van előnyben a Corsair tápokban lévő Seasonic elektronika, ami ilyenkor átszervez, nem tudom pontosan milyen szabályozás szerint. Persze, kérdés, hogy mennyire van ez összhangban a szabvánnyal és nem utolsósorban a biztonsággal...
A másik dolog, hogy a tápok többségében a 12 voltos részt együtt vezérlik valamelyik kisebbel. Ez annyit jelent, hogy ha azon a kis ágon nincs meg egy szükséges minimum terhelés, akkor a 12 volton sem tudja leadni a csúcsértéket.
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
rudi
nagyúr
Kérdés: ha a CPU kap 12 voltot a 24 tűs alaplapi felől (bár fene tudja, kap-e mostanság, régen biztosan kapott) egy ágon, kap még 12 voltot a 8 tűsből egy vagy két ágon, akkor hogy a csudába nem elég neki a kétszer vagy háromszor 20 A?
Sokszor bebizonyosodott már, hogy egy dolog, mi van a design guide-ban és egy másik, hogy mit valósítanak meg. (pl. 20A-nál erősebb 12V-os ág olyan ATX12V minődítéssel, amiben 240VA a max áganként) Mindehhez ott van még a vezérlés, keresztterhelés, védelem, szóval okoskodhatsz doksik alapján, de amíg nem fogtad a lakatfogót és nézted meg, mi megy a drótokban addig semmi értelmeset nem csináltál, csak elméleteket gyárottál.
[ Szerkesztve ]
-
rudi
nagyúr
Miért is felejtsük el a 24 tűs csatlakozót? Hol gyártottam elméleteket?
Ha kimértem volna lakatfogóval a 12 voltos vezetékek áramerősségét, akkor megírtam volna az eredményeket, így csak figyelmesztettelek, hogy tartózkodj az utánajárás nélküli "én nem hiszem" meg "szerintem" jellegű megjegyzésektől, mert rengeteg más dolog is van ebben a témában, ami befolyásol, nem csak a design guide.[ Szerkesztve ]
-
rudi
nagyúr
No, várjcsak! hol is mondtam én azt, hogy a proci egy ágról kap áramot?!
Amit én mondta, az a 240VA, a számunkra ismeretlen szabályozás és védelem, valamint több ág egymástúl függő terhelése. Ezek mint tények, továbbá tapasztalatok alapján állítottam, hogy a design guide nem feltétlenül szentírás.A mondókád második részét pedig kikérem magamnak!
-
rudi
nagyúr
Quadot extrémen tuningolók!
Azt nézzétek meg, hogy ha egy elvileg 20A-en limitáló 12 voltos ágú tápnak az 5 voltos (majd a 3,3 voltos) ágára tesztek 20-30 wattnyi terhelést, akkor nem lesz-e stabilabb. Tehernek jó egy villanyégő, csak a megfelelő színű draut és egy füld közé kell fogatni. Ezzel a módszerrel kiszűrhető a közös vezérléssel kapcsolatos hiba/korlátozás.
Másik dolog: ha van fogyasztásmérőtők, nézzétek meg milyen a fogyasztás viszonya idle és terhelt procival. Ahogy 04ahgy, én sem nagyon hiszem el, hogy egy Quad meg tud enni 240-250 wattot, bár teljesen kizártnak sem tartom jó magas feszültséggel.
[ Szerkesztve ]
-
rudi
nagyúr
Az nagyjából megmutatja, mennyi a CPU terhelséből adódó fogyasztása, és azt, hogy mekkorát ránt a tápon.
Vegyük amit linkeltél. Ott prociterhelésre 9x400-on 1,41 volton 336W van megadva, ami ha 85%-os hatásfokú tápból jött akkor 285 wattos tényleges fogyasztást jelent. Ha megnézed ezt a tesztet [link], látszik, hogy a 8800 GTS 640 MB és ugyanezek konfig két GTS-sel idle fogyasztása között erős 60 watt eltérés van (beleszámoltam a táp hatásfokát is), nagyjából ennyit eszik egy idle 8800 GTS 640, szóval az általad linkelt konfig 8800 GTS 320 MB kártyájának a számlájára is lehet írni 50 wattot idleben. A két HDD tán 10 wattot nylehet be 12 volton. Szépen eszik az alaplapi chipset is (pláne 400-as FSB-n). Mindebből nekem az jön le, hogy a CPU-ra inkább 200W a reális. Peresze, ha egy ágon van a winyókkal és a chipsettel meg a memóriával, akkor bajok lehetnek.
Mindenesetre ez csak a fogyasztás aspektusa. Ott a kérdés, hogy akkor az 1,425V-on, 3,75 GHz-en a mi Pentium D-nk, ami szintén 3 GHz fölötti Quadnak felel meg miért nem térdeltette le a 400-as Zen-t, vagy az 550-es CM RealPowert, amik közül egyiknek sincsenek 20 amperes 12 voltos ágai.
-
rudi
nagyúr
Ezzel most mire akarsz célozni? A PC-s tápok kapcsoló üzeműek, tehát annyit fogyasztanak, amennyit a PC igényel tőlük, plusz valamennyit a válóáram egyenárammá alakítására. Ez a valamennyi a modern nagy tápoknál kb. 15%, mert a hatásfokuk 85%-körüli. A régebbi tápok hatásfoka kisebb volt, azok valamivel többet fogyasztottak ugyanannak a konfignak a kiszolgálásakor. Egyébként a tesztben egy szénné hajtott, két nagy VGA-s gép fogasztásadatai szerepelnek, ami terheletlenül is annyit fogyaszt mint egy Core 2 Duoval és egy felső kategóriás VGA-val szerelt PC max terhelésen. Netezés vagy filmnézés közben egy átlagos középkategóriás PC alig eszik többet mint egy 75 wattos égő vagy egy nagyobb TV.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest