Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szipipeti

    csendes tag

    válasz BITBOYS #10 üzenetére

    Még egy kis infó hozzá, a konzervdobozok belső bevonata az ón nevű anyagból készül. Nagy előnye, hogy korrózióálló illetve az élelmiszerben lévő savakkal, lúgokkal nem reagál.
    Mocskosul nagy szerencse, hogy a romlott étel szinte azonnal büdös, vagy más a színe, állaga, legyen az hús, gyümölcs, tejfélék... Ha "gyanús", kiesett eleve. Ha jónak tűnik, óvatos "érzékszervi vizsgálatnak" alávethető.
    Gratulálok a régi szilvalekvárhoz.
    Végszükség esetén pálinkának is jó.... (a legszebb, ami a gyümölccsel történhet).

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz BITBOYS #10 üzenetére

    "...érdemes gondosabban odafigyelni mit, mikor és hogyan fogyaszthatunk, tárolhatunk. "

    Leveseket, pörköltet, főzelékeket, .... te is tudsz hűtés nélkül nagyon hosszú ideig tárolni.

    Szükség eszközök.
    Zárófedele üveg. Legjobb a csavaros változat, aminek a fedele kismértékben kompenzálja a lényomás változást Ilyen.
    Zárófedelet külön is lehet kapni jobb helyeken vagy az interneten.

    Mikró. A csírátlanításhoz.

    Legalább 60 fokos melegvíz a fedelek sterilizálásához.

    Ha van mosogatógép, akkor a legmagasabb hőmérsékleten (kb 70 fok) mosogatás. Ha nincs legalább hetven fokos vízben sterilizálás.

    Csak a frissen elkészült ételt töltjük üvegbe. A maradékot jobb mély hűteni.

    Akkor tartósítunk, ha van olcsó alapanyag. Akciós zöldség, Az akciós húsok esetében csak akkor, tényleg jól néz még ki az alapanyag.

    Elkészítjük az ételt. Közben ellenőrizzük az üvegeket és a fedelüket. A fedélen színelváltozás vagy pötty sem lehetséges. ki kell dobni, ha van. Ha minden rendben, A fedő megy a meleg vízbe sterilizálódni. Ha kézzel mosott az üveg akkor az is ugrik a meleg vízbe.
    Miután átmelegedett az üveg és a fedő, fejjel fele hagyjuk lecsöpögni a vizet.
    Betöltjük az ételt az üvegbe. Az üveg nyakáig töltjük folyadékkal az ételt úgy, hogy ne álljon ki belőle szilárdabb étel.
    Az üveg megy a mikróba. A mikró nagyon jó belülről melegíti az ételt nem kell dunsztolni. Sterilizáló hatása is van a hőmérséklettő függetlenül. Legalább hatvan fokra visszamelegítjük az üveg tartalmát.
    Nem muszáj mérni. Amikor beindul a gőzképződés akkor már bizonyosan elég meleg, Ha már szökik az étel az üvegtől, már túl meleg.

    A forró üvegre mér a mikróban rátekerjük a fedelét, majd óvatosan kivesszük. Védőfelszerelés szükséges, pusztakézzel nem fog menni. Miután kint van, én konyharuhával fogom az üveget és a tetejét meghúzom egy Befőttes üveg-tető lecsavaróval.

    Másnap a minőség ellenőrzés következik. Ha jól csináltad a ehült alacsony nyomású levegő behúzza a tetőt.
    Ha nem húzta le a tető, akkor megvan az ebéd a következő napok egyikén. Addig is hűtőben a helye az üvegnek.
    Nap fénytől védett, szárazabb helyen tárolva az üveget nagyjából addig lehet eltárolni az ételt, mint amennyi a gyári készítmények eltarthatósága. Ha a tető emelkedik már nem jó az étel.
    Ez általában a tető hibája. Egy tetőt csak néhány körben szabad felhasználni. Akkor is tökéletesen sérülés mentesnek kell lennie. Rozsda még kívülről sem lehetséges. Ha megjelenik azonnal fogyasztani kell az elraktározott ételt. Az átrozsdásodás gyors folyamat.

    Az így készült és elraktározott étel, tartósítószert nem tartalmaz. Pontosan tudod miből és hogyan készült.

    Ha igény van rá mehetünk egy kört, hogyan tároljuk el a nyár ízeit.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz BITBOYS #49 üzenetére

    Jó a cukortartalom, íze még biztos van valamennyi a kompotoknak.
    A vak is látja, pálinka főzéshez lehet értelmesen felhasználni. :D

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    válasz BITBOYS #53 üzenetére

    Gondolom nem készételnek szánta aki készítette, hanem étel alapnak. Fűszereket akkor kapott volna, amikor az ételbe kerül.

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

Új hozzászólás Aktív témák