Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Murdock1981
tag
válasz JohnDoe_Hun #32200 üzenetére
Hűha...telekomos modemem van Sagemcom.
-
JohnDoe_Hun
tag
válasz Murdock1981 #32201 üzenetére
Nekem is. Viszont én még sosem próbáltam csak leírásokat olvastam róla. Az tuti h belépsz a modembe és ott a haladó beállításoknál lehet kiválasztani a ddns-t. Azon belül pedig a szolgáltatókat lehet legörgetni. Kiválasztasz egyet majd regisztrálasz náluk. Onnan már megy minden maga után. Nem lehet bonyolult.
-
cinemazealot
addikt
válasz Murdock1981 #32201 üzenetére
és Cold5
Ha kintről akarsz hozzáférni egy eszközhöz, mindenképpen kellhet egy dinamikus domain név (hacsak nem változik nagyon ritkán az IP címed, és kapcsolódsz az otthoni netedhez azon keresztül). Dinamikus domain nevet pl. a noip.com-nál lehet regisztrálni (én anno itt tettem), amihez vagy a router-ed köszön be rendszeres időközönként (ha tudja kezelni a protokollját) vagy bármelyik a belső hálódon 24/7-ben üzemelő géped, amin futtatod a noip frissítő kliensét (linux, win, mac). Ezzel a domain szolgáltató hozzárendeli az IP címedhez az Általad kiválasztott domain nevet, így ha a internet szolgáltatód meg is változtatja az IP címedet (szokása), de mondjuk ez a szkript 5 percenként fut, legfeljebb 5 percig nem lesz az otthoni hálózatod elérhető domain név alapján a világ bármely tájáról.
Ha ezzel megvagy, valószínűleg szükség lesz egy a router-en beállított port forwarding-ra (port továbbításra) is, ami azért kell, mert a domain-nel csak a hálózatodat (a router-edet) éred el, de magát a belső hálózaton lévő gépe(ke)t nem. Ha viszont a domain mellett egy portot is megadsz, azt ráirányíthatod az egyik belső hálón ülő géped valamelyik szolgáltatására. Nálam pl. a Deluge teljesít szolgálatot, aminek van egy web-felület szolgáltatása is (elérhető asztali alkalmazásként is, és szerver daemon-ként is, utóbbi kezeléséhez érdemes feltenni a webes felületet). A web-szerverek általában a 80-as porton szoktak figyelni. Ha a router-eden lévő port forwarding-ot úgy lövöd be, hogy pl. kintről a 9999-es portról legyen az otthoni gépeden futó Deluge felülete elérhető, akkor a router-en a nyilvános 9999-es portot kell ráirányítani a gép belső IP címére és 80-as portjára. Egy webes felületet pedig bármilyen platformról, akár mobilról is elérhetsz, nem kell hozzá dedikált app.
[ Szerkesztve ]
-
válasz JohnDoe_Hun #32198 üzenetére
Azért tegyen fel egy feladatidegen médialejátszót, hogy ne keljen parancssorba beírni pár sor? Tegye fel a desktop verziót, és kattintgasson. Ott sem kell a parancssorban kolbászolni. Elindítja a grafikus programot, és megkapja (majdnem) ugyanazt. Nem mellesleg libreelec alatt sem evidencia felkattintgatni a torrentklienst.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
dancsuri
veterán
költekezz, hogy más is költekezhessen!
-
Murdock1981
tag
válasz cinemazealot #32203 üzenetére
Köszönöm szépen, sikerült is! Boldogság van :-D
Már megérte az Rpi, egy csomó új dolgot tanultam. -
cinemazealot
addikt
válasz Murdock1981 #32206 üzenetére
-
JohnDoe_Hun
tag
Most hogy hetek óta próbálgatom a rendszereket azt mondom h sokkal több értelme van feltenni egy libreelec-t kodival mint egy trljes értékű raspbiant még akkor is ha a médialejátszó részét nem használja. Még a desktop-os raspbianban is folyamatosan parancssorozni kell minden nyűg miatt. Ez nem indul, ezt kiolvasni amazt felcsatolni mappák engedély beállítása stb. Kodiban beállítasz 2-3 repo-t és már csak egy telefon kell amivel vezérled akár a torrentet akár a megoszt@sokat. Ezért egyszerűbb.
-
Murdock1981
tag
válasz JohnDoe_Hun #32208 üzenetére
Én még nagyon kezdő vagyok a témában, csak karácsony óta van rpi-m. Csak a raspbiant próbáltam. 500gigás vinyón van a rendszer, felraktam a teamviewert amivel a nekem szükséges fájlmegosztás is meg van, egy transmission-t, amihez ma állítottam be a ddns-t, így a kényelmes távoli vezérlés meg van hozzá. És felraktam a plex servert-t. Nekem nem volt bonyolult.
-
JohnDoe_Hun
tag
válasz Murdock1981 #32209 üzenetére
Persze nem ördögtől való a raspbian de nálam elkezdtek előjönni a hibák, nyűgök. Vinyó fel-le csatolás, szerver nem indulás, újraindulgatás úgy h nem változtattam semmi olyan dolgon ami ezt eredményezné. Amire nekem kell, Torrent+media lejátszás+smb arra a kodi több mint tökéletes.
-
Volumiot telefonról irányítom. Nem kell hozzá a TV-t ki/be kapcsolgatni, egy aktív hangfalra van kötve.
(#32210) JohnDoe_Hun:
Nekem sima Raspbian Lite van arra van a Kodi rátelepítve, a Sambat meg ilyeneket nem a Kodiból hanem a Raspbianról futatom. Szépen elfér egymás mellett a Raspbian Lite, Kodi, PiHole és a Webszerver is. A vinyót nem dobálja, mondhatni atomstabilan megy mindkettő.
[ Szerkesztve ]
-
válasz kovbandi82 #32211 üzenetére
A kodit ugyanúgy tudod telefonról irányítani. Nem értem hol a probléma.
-
Murdock1981
tag
Üdv!
Felraktam a Sambát és telefonon gond nélkül csatlakozok, de a pc-n nemtudok (win10).
Ha beírom a keresőbe, hogy \\raspberrypi akkor bejön a home mappa, de belelépni már nemtudok és megkapom, hogy a windows nwm tud kapcsolatot létesíteni a következővel...
Mit hagyhattam ki? -
kenand
veterán
LIgbreelec PI Zero W-hez van olyn Libreelec amiben benn van a Wifi és BT driver?
Feltettem a legutolsó betát s nincs benn
-
darkhorse
tag
válasz Murdock1981 #32213 üzenetére
Protokoll verziónak mi van beállítva (/etc/samba/smb.conf)? Win10 alól smb1-es megosztáshoz már nem tudsz csatlakozni.
-
kenand
veterán
2 PI zero w is van itthon, de egyik sem lát Libreeleccel wifit, az egyiken biztosan jó a Wifi mivel raspbian fut rajta és ott is Wifi megy.
Youtube videok alapján csak kiírom és listáznia kellene a wifiket indulás után...Ha rádugok egy wifi sticket egyből listázza, a belső Wifit és BT-t nem látja sajnos...pedig az egyiken biztosan jó a belső wifi is.
Mivel egy USB port ban nem jó ha azt külső wifi stickkel lefoglaloam...
[ Szerkesztve ]
-
kenand
veterán
válasz kenand #32217 üzenetére
Legszívesebben mondanék egy cifrát.... miután felléptem egy usb Wlan-nel és párosítottam egy BT egeret, mivel az egy szem USB helyére már nem mehetett usb-s egér.... kapcsolódott a NET-hez és egyszer csak megjelent a beépített wifi kártya is, utólag....hogy ezt miért így csinálték meg.....
-
válasz Murdock1981 #32213 üzenetére
Hogy néz ki a konfig fájl mappára vonatkozó része?
Kér user/pass párost?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
kenand
veterán
Lehet még is hibás a Pi Zero W Wifije hol eltűnik, hol megjelenik és videót nem lehet leve lejátszani, nem képes rá, router 4m-re van, még sem. Ha bedugok egy egyszerű usb wifit azzal megy a 720p video is.
-
kenand
veterán
válasz kenand #32220 üzenetére
Kicsit elgondolkodtam a dolgon és lehet ennyit tud a Pi Zero W belő Wifi-je, mivel nincs rajta antenna kivezetés.
(BT-je is csalódás sajnos)
3-4m azt is lassú sebességgel, bizonytalanul. Kicsit sokat akartam tőle...
Csak azért volt furcsa, mert egy másik Pi Zero W-vel ugyan onnan elpötyögött a raspbian, persze sokkal kevesebb egy Domoticz kommunikációnak a sávszélesség igénye...[ Szerkesztve ]
-
.Farkas.
tag
Sziasztok!
OSMC-re sikerult valakinek feltelepiteni az OwnCloud-ot vagy NextCloud-ot?
-
törölt tag
Megtudja valaki mondani, hogy pontosan hogyan is működik a Raspberry Pi Desktop (for PC and Mac) telepítése? Ez egy teljes értékű operációs rendszer ami lehet telepíteni SSD vagy HDD-re?
-
válasz #19482368 #32224 üzenetére
Igen. Egy mezei debian, csak az LXDE felületet testreszabták. Vagyis ugyanúgy kell telepíteni mint egy mezei debian-t.
Murdock1981
Hát nem éppen ezt kérdeztem ... A PC-n is kér user/pass párost? Használsz valami külső biztonsági hókuszpókusz programot (víruskereső, tűzfal, optimalizáló, ...)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Köszi, az létezik hogy az SSD nem a kedvence?
Elkezdi telepíteni, látszólag fel is megy, de a rendszer indításához szükséges van a pendrive-ra.
Vagy valamit én csinálok rosszul? Telepítéskor természetesen megadom neki az útvonalat, hogy a SSD-re telepítsen. Nem igazán értem. -
mamusz11
tag
Sziasztok!
Bekötötték az optikát(Telekom) és így lecserélték a ZTE hgw-t egy Sagemcom-ra és azóta a pi 3 nem jut ki netre. Hálózaton belül minden okés! Ip az statikusan van beállítva a hgw látja a pi-t de ezen kívűl semmi. Pinget próbáltam 8.8.8.8 -at de mind hiába.Torrent megállt stb. Valami ötlet?
[ Szerkesztve ]
Learning never exhausts the mind!
-
-
törölt tag
Igen, azt adom meg neki, illetve választom ki. El is fogadja, telepít is, tovább. Majd reboot
És a betöltéskor egy darabig eljut, megjelenik a logo, és nem tölt tovább. Ha be dugom a pendrive-ot, akkor tovább megy a rendszer betöltés. Ha nem akkor azon a ponton megáll a rendszer betöltés.[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
ááá nem, rá kerestem, másoknak is problémát jelent, ahogy bele bele olvastam, ott mindenütt SSD-van, ahol a probléma jelentkezik.
Jól értem, hogy ez a raspbian rendszer lenne normál asztali gépre?
igen, az lett volna a cél. De minden jel arra utal, hogy ha Pen-drive ról indul, akkor is tökéletesen hozza amit kell.Van valami különleges oka, hogy ezt akarod telepíteni?
Most elsőkörben a rendszerrel való ismerkedés. Az ismerkedés célja, hogy későbbiek folyamán egy PI 3 B desktop-nak használni.
Olcsó használt kis monitor, hátuljára felragasztva kétoldalas ragasztóval egy PI 3, vezeték nélküli egér, billentyűzet.
És csak internet használat, csak webezés. Ha gond probléma van, kb 10-perc és helyre van állítva. Nem igényel sok törődést. -
válasz #19482368 #32238 üzenetére
Nem ugyanaz lesz az élmény mint PC-re telepítve. Dőreség a második legerőforrásigényesebb alkalmazást a Pi-re bízni. Az információtartalom év(tizedek)óta nem változik, csak a megtekintéséhez szükséges erőforrás igény nő.
[ Szerkesztve ]
-
válasz #19482368 #32240 üzenetére
Igen, azt. A játékok után a WEB-ezés a legmegterhelőbb foglalaltosság a gépek számára. (Ami nincs arányban a megjelenített információkkal, mivel az a rengeteg profilozó, és reklám script sok erőforrást igényel. Még egy combosabb i5-ös gépet is meg tud izzasztani néhány WEboldal(pl. facebook).
Arra jó, hogy 1 ablakban (nem n+1 fülön) megnézd a hírportálokat, de a facebook, youtube már felejtős, és flash-es játékok sem működnek. Persze mindenkinek máshol van az ingerküszebe a lassúságot illetően, de szerintem borítékolható a csalódás)Keress pár youtub-os videót, ahol bemutatják mit tud valójában a desktop-ot futtató Pi.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Remek, akkor ez a probléma is megoldva, több pénz marad mozira.
Köszi az információt, akkor tulajdonképpen mire való egy PI?
Azt mondod webezés csalódás.
TV okosításra?
Gondolom file server feladatokra is hulladék, mert lassú.
intranet feladatok 3-5 felhasználó egyidejű kiszolgálása mint Blog, vagy valami free cms portal, pl Drupal? -
válasz #19482368 #32242 üzenetére
Ezekre akár jó is lehet. A fájlszervernek is jó megoldás, de ott meg a 100Mbites hálókártya akadály. Engem pl. nem zavar a 10MB/s körüli max. sebesség, de a torrentbubusok, és több 10GB-os BR lemezképek mozgatása már tényleg nem neki való feladat. Ugyanakkor ez nem is egy mini PC, hanem oktató eszköz. Rengeteg egyszerű dologra alkalmas. Megtanulható a programozás, a perifériák kezelése közvetlenül a ki/bemeneteken és protokollokon (pl. I2C) keresztül. Mindamellett remek barkács alap, mert relatíve olcsón sok mindent ki lehet belőle hozni. Legyen az okos otthon, TV okosítás, ipari vezérlő rendszer, audiofil zenejátszó,vagy bármi. Mint a 8bites mikrogépek korában, rájönni mi mindenre jó a számítógép (a facebookozáson túl), és megoldani olyan feladatokat amikre a mérnökök azt mondják lehetetlen.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz #19482368 #32242 üzenetére
Alapvetően egy oktatási célú projektnek indult, de menet közben kiderült róla, hogy az olcsósága és kezelhetősége miatt akkora tömegeket tud megmozgatni, hogy gyakorlatilag minden elkészült rá, amire elég az ereje.
A webböngészés az emített okok miatt sajnos meghaladja az erőforrásait, mert külső tényezők terhelik túl. Olyasmire ideális a RPI, amikor saját kontroll alatt van a felhasználás (fejlesztés).
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
törölt tag
A fájlszervernek is jó megoldás, de ott meg a 100Mbites hálókártya akadály
Tehát erre se a legjobb választás. Ha veszünk az ösz költségét, pl alaplap, táp, ház sd kártya. Akkor simán kijön 20-25.0000Ft -ra. Ebből viszont meg egy használt PC-t kapsz, ami file szerver feladatokra sokkal hatékonyabb megoldás. Leszámítva a PC és PI áramfogyasztását.Megtanulható a programozás, a perifériák kezelése közvetlenül a ki/bemeneteken és protokollokon (pl. I2C) keresztül.
Igen a PC Desktop verzióban benne van, ami valóban jó dolog. De ezeket ha nem tévedek egy ubuntu desktopra is fel lehet tenni. Viszont, itt ismét a fogyasztás, ami nem elhanyagolható szempont.Mindamellett remek barkács alap, mert relatíve olcsón sok mindent ki lehet belőle hozni. Legyen az okos otthon, TV okosítás, ipari vezérlő rendszer, audiofil zenejátszó,vagy bármi. Mint a 8bites mikrogépek korában, rájönni mi mindenre jó a számítógép (a facebookozáson túl),
Igen azt látom hogy rengeteg kis projekt van hozzá, amihez ha megvan minden szükséges információ akkor jó szolgálatot tud tenni.
De televízió okosítására elég egy PI 2b is, nem? A kodi azon is elmegy, vagy nem éppen a legjobb megoldás erre, és inkább a Pi 3?
-
-
válasz #19482368 #32246 üzenetére
Leszámítva a PC és PI áramfogyasztását. A működéssel járó hanghatáskkal, és helyfoglalással mi a helyzet? Az ár nem minden.
Igen a PC Desktop verzióban benne van
A PC-s verzióban hogyan villogtatsz LED-et, vagy csatlakozol i2c buszra? Programozás alatt ne a PC-n futó programokat képzeld, bár annak sincs akadálya, hogy Pi-n fejlessz szövegszerkesztőt, vagy játékot.Nekem pl. Pi2 van, akkor vettem amikor az volt az aktuális kiadás. Mindég faragnak rajta valamit, és bár HW-ben is mindég van előrelépés, nem akkora hogy elérje a hasonló árú használt PC-k teljesítményét. De ha pl. a hálószobába, vagy bébimonitornak használod, már nem mellékes a zaj tényező. Természetesen lehet kész megoldásokat is kapni, de azt nem te faragtad össze az asztal sarkán. Ma már nem tudsz egy számítógépet nulláról felépíteni (hacsak nem vagy teljesen fanatikus) Ez a srác a HT1080Z "iskola számítógép"et építette meg.
[ Szerkesztve ]
-
wassermann
Topikgazda
Jelezném, hogy PI3-al lehet böngészni ha gyors a mikroSD-kártya (és hozzá van állítva az SD-kártyavezérlő sebessége) + van telepítve ZRAM, most is PI3-ról írok. Miközben ezt írom, a tömörített RAM-kezelésnek köszönhetően a Raspbian ennyi RAM-ot lát: MEM TOTAL= 812 + SWAP TOTAL= 506 ("free -h" parancs). A video még hozzá jön ehhez, az fixen 192MB-ra van állítva
Egyetlen kivétel: a web-es videók, azokat így Chromium alatt csak 480ban bírja, egyébként néha akad
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz #19482368 #32246 üzenetére
"De televízió okosítására elég egy PI 2b is, nem? A kodi azon is elmegy, vagy nem éppen a legjobb megoldás erre, és inkább a Pi 3?"
Nálam két RPI 1 B+ is megy Kodival, Confluence felülettel, visszavett GUI-felbontással médialejászóként. A kezelése egy kicsit késik, de nem vészes. Lejátszásban viszont kifogástalan, hála a hardveres gyorsításnak.
A 2 és a 3 között teljesítményben egyébként nem volt igazán eget verő különbség.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest