Új hozzászólás Aktív témák

  • jattila48

    aktív tag

    válasz disy68 #20016 üzenetére

    Továbbra is fenntartom, hogy a main fv. semmiben sem speciális, nem hívja meg (legalábbis magától) az exit-et, és nem csonkolja az int visszatérési értékét. Egyébként a linkereknek megadhatod, hogy mi legyen a belépési pont, a main csupán a default. Ahogy az előző hozzászólásomban írtam, az exit végülis valóban meg lesz hívva, de nem a main, hanem a main fv.-t hívó entitás (RTL, libc,...) fogja azt meghívni. Leegyszerűsítve nagyjából így:
    exit(main(...));
    Amikor a rendszer egy processzt kerál (pl. a shell), akkor CreateProcess rendszerhívással hozza létre (Windowsban) az exe fájlból. Először az exe-hez linkelt Startup (RTL, libc) fv. indul el, amely különböző inicializálások után meghívja a main fv.-t, majd annak visszatérési értékével (ha a main nem hívott explicite exit-et), az exit rendszerhívást. A processz indító entitás, pedig WaitForSingleObject-tel várakozik a processz befejeződésére, ami az exit végrehajtásával következik be. Az exit által kreált exit kódot a GetExitCodeProcess hívásával szerzi meg. Windows-ban semmi különös nem történik, visszakapom a 4 bájtos visszatérő értéket. Linux-on azonban, vagy az exit, vagy a wait* fv. (valószínűleg az utóbbi) 8 bitre csonkolja azt. Hogy ez a viselkedés POSIX szabvány-e vagy nem, azt nem tudom (újabban valószínűleg nem az), de mindenesetre semmiképpen nem a main fv. specialitása.
    Az IPC módokat ismerem (kb. 30 éve programozok), szerintem az most itt nem releváns.
    "A standard out-ra kerülő adat a visszatérési érték a php shell_exec és exec függvényénél is "
    Ez szerintem nem így van, az exec visszatérési értéke (exec 3. argumentuma) a hívott exe program visszatérési értéke (amit végül is az exit->wait* állít elő), az stdout-ra írt értékeket pedig az exec 2. argumentumában kapom vissza tömbben.

    [ Szerkesztve ]

    „Kétségtelen, hogy nem tudjuk, mit tegyünk, de felkészültek és elszántak vagyunk.” - Olaf Scholz német kancellár

Új hozzászólás Aktív témák