Aktív témák

  • Dare2Live

    nagyúr

    hogy miről is beszélünk.....

    ''1. § A gyülekezési jog mindenkit megilletõ alapvetõ szabadságjog, amelyet a Magyar Köztársaság elismer, és biztosítja annak zavartalan gyakorlását.

    2. § (1)A gyülekezési jog gyakorlása keretében békés összejövetelek, felvonulások és tüntetések (a továbbiakban együtt: rendezvény) tarthatók, amelyeken a résztvevõk véleményüket szabadon kinyilváníthatják.

    (2)A rendezvény résztvevõi jogosultak a közösen kialakított álláspontjukat az érdekeltek tudomására hozni.

    (3)A gyülekezési jog gyakorlása nem valósíthat meg bûncselekményt vagy bûncselekmény elkövetésére való felhívást, valamint nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.

    5.§ A rendezvény szervezõje magyar, illetõleg magyarországi tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel rendelkezõ nem magyar állampolgár lehet.

    6.§ A közterületen tartandó rendezvény szervezését a rendezvény helye szerint illetékes rendõrkapitányságnak, Budapesten a Budapesti Rendõr-fõkapitányságnak (a továbbiakban: rendõrség) legalább három nappal a rendezvény megtartásának tervezett idõpontját megelõzõen kell bejelenteni. A bejelentési kötelezettség a rendezvény szervezõjét terheli.

    7.§ Az írásbeli bejelentésnek tartalmaznia kell:

    a) a tervezett rendezvény kezdetének és befejezésének várható idõpontját, helyszínét, illetõleg útvonalát;

    b) a rendezvény célját, illetõleg napirendjét;

    c) a rendezvényen résztvevõk várható létszámát, a rendezvény zavartalan lebonyolítását biztosító rendezõk számát;

    d) a rendezvényt szervezõ szerv vagy személyek és a szervezõk képviseletére jogosult személy nevét és címét.

    bla bblabla
    11.§ (1)A rendezvény rendjének biztosításáról a szervezõ gondoskodik.

    (2)A rendõrség és más arra illetékes szerv a rendezvény rendjének biztosításában a szervezõ kérésére közremûködik, a rendezvényt megzavaró személyek eltávolításáról intézkedik.

    12.§ (1)Ha a rendezvény résztvevõinek magatartása a rendezvény törvényességét veszélyezteti, s a rend másként nem állítható helyre, a szervezõ köteles a rendezvényt feloszlatni.

    (2)A rendezvényen résztvevõk nem jelenhetnek meg fegyveresen, illetõleg felfegyverkezve.

    (3)A rendõrség képviselõje a rendezvényen jelen lehet.

    (4)A rendezvény résztvevõi a rendezvény bejelentésben megjelölt befejezésének idõpontjában kötelesek a rendezvény helyszínét elhagyni.

    13.§ (1)A rendezvény résztvevõje által okozott kárért a károsult harmadik személlyel szemben a szervezõ a károkozóval együtt egyetemlegesen felelõs. A szervezõ mentesül a felelõsség alól, ha bizonyítja, hogy a rendezvény szervezése és megtartása során úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható.

    (2)Ez a szabály nem érinti a szervezõnek azt a jogát, hogy a károkozótól a kár megtérítését követelhesse.

    14.§ (1)Ha a gyülekezési jog gyakorlása a 2. § (3) bekezdésében foglaltakba ütközik, vagy a rendezvényen a résztvevõk fegyveresen, illetõleg felfegyverkezve jelennek meg, továbbá ha a bejelentéshez kötött rendezvényt bejelentés nélkül, a 7. § a) és b) pontjában foglaltaktól eltérõen vagy tiltó határozat ellenére tartanak, a rendõrség a rendezvényt feloszlatja.

    (2)A rendezvény feloszlatását figyelmeztetésnek kell megelõznie.

    (3)Ha a rendezvényt feloszlatják, a rendezvény résztvevõje a feloszlatástól számított tizenöt napon belül pert indíthat a feloszlatás jogellenességének megállapítására. ''


    ésatöbbi ésatöbbi

    don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

Aktív témák