Új hozzászólás Aktív témák

  • krealon

    veterán

    válasz Véreshurka #39734 üzenetére

    "5. Van esetleg bármilyen felsőkorlát a lease time-nál? Vagy ha túl nagy értéket adok meg akkor úgy is jelez majd a router?"

    Nincs felso korlat.
    Azt azonban erdemes figyelembe venni, hogy a lefoglalt IP cimeket a lease lejartaig mas gep nem kaphatja meg a DHCP szervertol, igy esetleg elfogyhat az IP cim a DHCP pool-bol, es az ujonnan csatlakozo eszkozok nem kapnak ervenyes IP beallitasokat.

    Az androidos eszkozoknel elofordulo "hiba", hogy ha firmware frissitesnel kinullazodott a wifi adapter MAC Address-e, akkor minden csatlakozaskor egy veletlenszeru erteket general MAC cimkent, igy mindig uj IP cimet kap. Egy ilyen eszkoz gyorsan ketvallra tudja fektetni a DHCP szervert.

    "androidon belül mit tudnék megnézni, miért nem működik a PING parancs?"

    A ping ugy mukodik, hogy a ping-elo gep kuld egy "ICMP echo request" csomagot a ping-elt gepnek, majd a ping-elt gep ezt megkapva, visszakuld egy "ICMP echo reply" csomagot.
    De ha a ping-elt gep ugy dont, hogy ot nem erdeklik az "ICMP echo request" csomagok, akkor nem fog rajuk valaszolni. Ilyenkor jon a "timed out" uzenet a ping-elo gepen, ha az megunta a varakozast a valaszra.

    "ha elérem az SMB / FTP szervert a két nem pingelhető eszközről akkor végülis ez nem gond?"

    Ebbol nyilvanvaloan latszik, hogy a halozati eleresben nincs gond, viszont a ping csomagok szurve vannak.
    Igy tehat a ping hianya nem okoz gondot.

    "B. Olvastam a topikban, hogy a windows néha bedob a hálózati meghajtók közé szellem meghajtókat is, még nincs ötlet ennek a kiküszöbölésére."

    Kerlek ne gyarts varosi legendakat.

    A windows a halozatfelderiteskor a kozelben levo es magukrol azonosito informaciot sugarzo eszkozoket is kilistazza a halozati helyeknel.
    De ezekrol maximum a nev es a halozat-hozzaferesi-cim (MAC Address) deriteto ki, mivel ezek nelkulozhetetlnek a halozati kapcsolatra kepes gepek reszere. Nelkuluk nem tudnanak egymassal kommunikalni a gepek. Es teljes mertekben veszlytelen adatok is.

    "Ez igaz lehet androidon is? Ott is mintha lennének olyan meghajtók ami senkihez nem kapcsolódik."

    Androidon nicsenek meghajtok.

    Kevered a fogalmakat.
    Az eszoz neve, mint munkaallomas azonosito jelenhet meg a halozati eszkozok listajaban.
    Ebbe "belepve" mar megosztasokat lehet listazni. (Nem meghajtok.)

    Az SMB (Server Message Block, mas neven CIFS, mas neven Windows Network) szerver-kliens alapu protokol, ami a Microsoft megvalositasaban ugy tortent, hogy minden allomas egyszerre szerver es kliens is. A protokol mukodesenek egyik alapeleme a rejtett, IPC$ nevu "megosztas", ami nem igazi megosztas, csupan egy szabvanyos pont, amin keresztul az azonositas es a hitelesites megtortenik. Ha megprobalsz belelepni, akkor osszesen egy azonositasi folyamat zajlik le, es semmi sem listazodik benne.

    "C. Androidon SMB szerver csatolásakor tudok az appal kerestetni a helyi hálón megosztott szervereket. Ezzel állítottam be a telefonon az SMB szervert, viszont az auto keresés közben feldobta a laptop-omat is, hogy azt is fel tudom csatolni. Az tuti, hogy nem állítottam be a laptopon semmilyen megosztott tartalmat. "

    Lasd elozo valasz vege.

    "Merre tudnám kideríteni Win10-en belül, hogy mit oszt meg a gép?"

    Win7: My Computer (Sajatgep) --> jobbkatt --> Manage (Kezeles) --> System tools (rendszereszkozok?) --> Shared Folders (Megosztott mappak?) --> Shares (Megosztasok?)

    Win10-en is hasonlo.

    "Egyébként felcsatoltam a meghajtót, de nincs benne semmi."

    Megegyszer: Nem meghajto, hanem megosztas.
    Es azert nincs benne semmi, mert csak egy technikai eszkoz, nem valodi megosztas.

    "Lehet, hogy csak jelzi a rendszer, hogy a hálózatban van még egy megosztásra képes eszköz? De akkor miért nem jelzi a többi eszközt?"

    Mert itt csak az SMB szerver funkcioval biro eszkozok listazodnak.
    A linuxos (es androidos) vilagban a kliensek nem szoktak szerverek is lenni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák