Új hozzászólás Aktív témák

  • ojb

    tag

    válasz enesbcs #9792 üzenetére

    Néhány gondolat a hatótávról, terjedésről. A 433MHz-es eszközök túlnyomó részében spirál antennákat használnak (~17 vagy ~34 cm hosszúságú vezeték "rugónak" feltekercselve) Ezek részben polarizált antennának tekinhetők. Sok esetben megfeledkezünk -- vagy nincs rá lehetőségünk -- egy alapvető feltételt teljesíteni, miszerint illik a az adó és vevő antennának azonos elektromágneses poláron lennie.
    Magyarul: lehetőleg a vevő, legyen az RFLink, RTL-SDR, vagy bármi más és az adó (PIR, Door stb szenzor) antennái vagy egységesen álljanak függőleges vagy egységesen vizszintes helyzetben elkerülve a már jelzett kereszt-polárt. Ellenkező estben --- elméletileg -- a vételi szint a helyes beállításhoz képes lecsökkenhet akár 10 - 20 dBm-el is!!! (Ez 90 -99%-os jelveszteéget jelenthet) A sok esetben megadott nagyobb 100 - 150m-es hatótávolságot csak abban az esetben lehet teljesíteni, ha az eszközök azonos poláron üzemelnek.
    Maximálisan egyetértek Veled , miszerint nem szabad túl sok eszközt (pl 10db) egyszerre rendelni. Nekem is van olyan a már jelzett door sensor-ból, amibe kínai elfeledte beforrasztani az "anti tamper" mikrokapcsolót. Amennyiben a LED vezetéke átvágásra kerül sajnos csak 1-2 mA-t lehet megspórolni a pillanatnyi --adáskori --fogyasztásból, viszont az elem lemerülését így csak 433MHz-n tudja jelezni az eszköz. Alapesetben a kék LED sűrű villogása is jelzi az elemcsere szükségét...Az eszközt valóban egy db AAA elem működteti, de az elktronika már egy step-up konverteren keresztül kapja a szükséges 3,3V tápfeszültséget.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák