Új hozzászólás Aktív témák

  • Speederer

    senior tag

    Sziasztok,
    Próbáltam magam művelni a témában, de valahogy nem állt még össze a kép, majd talán most...
    Szóval házfelújítás, falakig visszabontva minden és valahogy fel kellene készülni a ház okosítására. Kábelen szeretném megoldani a dolgot és nem riaszt vissza az sem, ha a szokásosnál több anyag + munka kell ehhez, viszont ettől függetlenül nem akar elszállni az árakkal, tehát nem egy sokmilliós kész rendszer érdekel.

    Egyelőre ezek vannak "berajzolva":
    ~25 kapcsoló
    ~110 dugalj
    10 redőnykapcsoló
    10 termosztát
    8 mozgásérzékelő
    1 füstérzékelő
    + kéne riasztó + kamera is, ezt még nem találtam ki pontosan

    A legnagyobb kérdés, hogy mit mondjak a villanyszerelőnek a kábeleket illetően?
    Sokszor elhangzott a mélyített doboz + a nulla mindenhova. Ez a kábeles verziónál is szükséges?
    Ha jól tudom nem célszerű a gyengeáramú kábeleket a 230V-osak mellett vinni. De akkor legyen külön kimarva a fal és külön csőben menjen? Vagy egy szélesebb marás és 2 cső?
    Mi a baj a gégecsővel? Miért nem ajánlott?
    Gyengeáramú kábel alatt mit értünk? Jó/elég az UTP kábel? Érdemes csak az automatizálás miatt CAT5e-nél jobbat használni? RJ45-ös dugaljakhoz azért már mehetne a CAT6, de a többi helyen talán könnyebb dolgozni a CAT5e-vel. Jól látom?

    Ha mindent külön akarnék vezérelni, akkor azért a kb 180 kábelt már én is túlzásnak érzem és nem feltétlenül csak az ára miatt, hanem főleg a helyigénye miatt. Mondjuk ha az egymás mellett lévő dugaljakat egyben akarnám kezelni, akkor már csak kb 50 darabbal kellene számolni a 110 helyett, összességében pedig 120-szal a 180 helyett. :) De még ez se kevés, ha azt nézem, hogy ezeknek egy pontból kell kiindulniuk.

    Home Assistant-ot akarok majd használni és jó lenne ha később esetleg vezeték nélküli dolgokkal is még bővíthető lenne a rendszer. Ez a hibrid (vezetékes + vezeték nélküli) mennyire megoldható?

    A rendrakás a kisemberek mániája. A zseni átlátja a káoszt!

Új hozzászólás Aktív témák