Új hozzászólás Aktív témák

  • greenface

    aktív tag

    válasz Sirandrish #41093 üzenetére

    Igen ám..de kb 8-10 rendelés után olyan mérhetetlen zuhanás következett be a Pizza minőségében hogy az valami borzasztó.

    Nem-e tudja valaki hogy ennek mi az oka?

    Én is tapasztaltam ezt a minőségromlást több esetben is.

    Az okokról csak találgatni tudok, ill. másodkézből hallottam 1-2 sztorit, de személyes tapasztalotm nincs.
    Én kb. így képzelem:

    1. objektív, számszerüsíthető ok: amikor indul az üzlet, akkor nyilvánvaló, hogy x ideig nem lesz rentábilis, és hogy az elején olyan minőséget kell nyújtani, hogy kialakuljon a jó hírnév, vevőkör. Ekkor bevállalják a magasabb ráfordításokat (alapanyag, jó szakács...).
    Aztán x hónap után kiderül a számokból, hogy az adott minőség az adott árakból fenntarthatóan nem hozható ki.
    Árat nehéz emelni, mert a piac nagyon árérzékeny (irracionálisan is, sajnos jellemező, hogy mindenből mindig a legolcsóbb 'annak látszó tárgy' fogy.) Így aztán jön a költségcsökkentés.

    2. szubjektívebb, inkább magatartásbéli ok: induláskor mind a tulaj, (és/vagy üzletvezető), mind az alkalmazottak igyekeznek, odateszik magukat, mindenre figyelnek. Az alkalmazottaknak ugye új munkahely, többnyire új főnök, meg kell felelni.
    Aztán egy idő után a tulaj nem figyel úgy oda, mert hát megy a dolog, az alkalmazottak pedig kitanulják, hogy mi az az abszolút minimum, amit tenni kell. Ezért egyébként elsősorban nem ők a felelősek, hanem az, hogy nincs korrekt teljesítménymérés, motiváció. Így aztán leül az egész.

    Nincsen igazán jó

    - vállalkozói kultúra (hosszabb távban gondolkodni, a vevőkre ill. a jó alkalmazottakra mint legfontosabb tőkére tekinteni, stb.)
    - alkalmazotti kultúra (nem lopok akkor sem, ha épp most akár megtehetem...)
    - fogyasztói kultúra (nem veszem meg a sz*rt akkor sem, ha ilyen meg olyan olcsó, meg akcijós.... Inkább veszek kevesebbet/ritkábban, de akkor tisztességes minőséget.)

    [ Szerkesztve ]

    ''Mit ér az erő, ha nem a tiéd?'' - "Pénz legyen, a többit megvesszük!"

Új hozzászólás Aktív témák