Új hozzászólás Aktív témák

  • warning19

    csendes tag

    válasz stickermajom #4165 üzenetére

    Sajnos tényleg nincs a KKV-knak szinte semmi tartaléka, de erről ők is tehetnek. Nézzünk néhány tipikus magyar vállalkozási mintát, hogy az is belelásson egy kicsit, aki nem tudja, miért alakul így a dolog.
    1. Alkalmazott volt, de látta mennyire jól keres a főnöke, látszólag szinte semmi munkával. Gondolt egyet, hogy ezt ő is meg tudná csinálni, némi ismeretséggel, amit a munkahelyén szedett össze,0 tőkével belevágott. Netalán 1-2 ügyfelet elvitt a cégtől, de semmi több. A fő üzleti terv, hogy olcsóbb lesz, mint a munkahelye. Hónapról-hónapra vegetál, épp kitermeli a fizetését. Sokkal jobb lenne ha elmenne alkalmazottnak, de akkor nem a maga ura, és be kellene ismernie, hogy nem sikerült. Szinte tuti bele fog bukni a jelenlegi helyzetbe, és mindenki hibás lesz csak ő nem.
    2. Jóban van nagykerekben pár emberrel, így kap hitelre árut, amit 8-15-30 napra kell csak kifizetnie. Gyakorlatilag ha eladja, akkor tud fizetni, különben nem. Szintén hónapról-hónapra él. Eddig ment neki a dolog, most óriási lutri. Ha megy neki túléli, ha megáll az élet, és a nyakán marad az áru, bele fog bukni.
    3. Az elmúlt pár évben jól ment a szekér, volt bevétel rendesen. Fejlesztésre semmit nem költött, tartalékot nem képzett. Ami bevétel volt felélte, mert különben minek dolgozni. A vállalkozásából igazából csak szivattyúzta kifelé a pénzt. Ha olyan szektorban van, ami nem áll meg teljesen túlélheti, de biztos jóval szerényebben fog menni neki, ha megállós szektorban van bedől. Legtöbbször ők azok, akik azonnal elküldik az embereiket, ha valami gond van és csodálkoznak, ha majd nem találnak helyettük normális munkaerőt.
    4. Az elmúlt pár évben jól ment a szekér, volt bevétel rendesen. Fejlesztésre költött, tartalékot képzett a nehéz időkre, a válság jeleire elkezdett felkészülni a nehezebb időkre. Az alkalmazottakkal próbálnak megegyezni a nehéz időkre, hogy ha újraindul az élet, el tudják együtt kezdni újraépíteni a vállalkozást. Közülük is lesz sajnos olyan, aki nem éli túl a válságot, de aki túléli, még jól is jöhet ki a dologból hosszútávon, még akkor is ha visszaesés várható náluk is rövidtávon.

    A fenti példák, nagyjából 10 éves tapasztalataimon alapulnak. Ez idő alatt jó pár céget megismertem, és nagyjából ebbe a 4 csoportba tudnám besorolni az átlag magyar vállalkozásokat, cégeket. Nyilván vannak köztes állapotok is, de ezek a legjellemzőbbek.

Új hozzászólás Aktív témák