Új hozzászólás Aktív témák

  • nimfas

    addikt

    válasz rolltrade tm #41030 üzenetére

    senki68: köszönöm a kiegészítést, valóban nem a munkadíjjal volt a bajom (bár magyar viszonylatban az sem kevés összeg egy 1 napos kivitelezési munkára, igaz 4 ember jött 2 teherrel!)

    Hogy #41030 rolltrade tm kommentjére reagáljak, iparban dolgozom én is mint villanyszerelő, attól ha a kedves megrendelő az agyamra megy attól még a megbeszéltek szerint végzem a munkát a megbeszélt szerelvényeket viszem. ;)
    Azért volt pár alternatíva nálam, mert próbáltam alkalmazkodni, (most nem szeretnék politikába belemenni), de a "stabil" és "tervezhető" jövővel. Hát ez így sikerült.
    Az invertert én szereztem be, de előtte megkérdeztem a céget, hogy be tudják-e szerezni.
    A válasz az volt, hogy nem, szerezzem be én és ők bekötik, nyilván a garancia arra nem terjed majd ki.
    A "Villamossági szerelési segédanyagok (8KW-10KW-ig)" nekem elég tág fogalom, ebbe szinte bármi belefér(het). Mivel napelemet tetőn láttam eddig, sosem voltam tesközelben egy kivitelezéshez még villanyszerelőként sem, így most szembesültem vele, hogy nem egy agysebészet a dolog. Most láttam, ma, hogy miből mennyi anyag lett felhasználva.

    Nagyjából: 1 szál csatorna (40x40), hozzá tipli, csavar, 5-8 db tömszelence, 30-40 m 4mm2 solar kábel, kb. 2 csomag gyorskötöző amivel rögzítették a szerkezethez a solar kábeleket.
    Továbbá pár db 100x100-as MÜDN zárt műanyag doboz, amiben a földelőszondák végére kötötték a fém állványzat földelését. Ezt látva igenis sokalltam az 508eFt-ot, úgy, hogy a napelemek és inverter közötti kábelt én fektettem le, a mérőhelytől az 5x6mm2-es kábelt én vezettem az inverterhez, pontosabban a túlfesz védelemig. Továbbá a kertben is én ástam el szalaggal jelölve a kötődoboztól a két sor napelemig (10m). Szerelők behúzták gégecsőbe, aztán "lebaszták" a fűre.

    Az a baj inkább, hogy ezeket a számokat előre beleírja a cég a szerződésbe, a megrendelő meg aláírja, mert anélkül nem kezdik el a munkát, utólag meg a fene se reklamál.
    Mindez köszönhető annak, hogy sokmindennek az építőiparban elszállt az ára a OFT támogatás miatt, mert a felét úgyis az adófizetők fizetik, a tulajnak nem fáj. Bocs, nekem fáj, nekem nem adott bele a közösből senki egy fillért se. :)

    Ezek után mondhatod, hogy kukacoskodó vagyok, én azon a véleményen vagyok, hogy a többiek torkán lehet letolni bármit. :F

    #41031 zsolosz Holnap készítek pár képet kint és a pincében is ahová az inverter került, jelölve, hogy mi volt kiépítve és mit kellett a szerelőknek megoldania.
    Érdekesek a túlfesz levezetők is, még sosem láttam ilyet, állítólag idén kezdték el használni ezt a márkát, na mondom fasza, én leszek a tesztalany. :D

    #41034 313313: első kérdésre a válasz feljebb ugyanebben a kommentben. :)
    Másik kérdére a válasz, igen több céggel dolgoznak a kivitelezők, konkrétan a végén kérdezte meg az egyik srác, hogy most akkor kinek is telepítettek?
    De a legdurvább, hogy tegnap tudták meg, hogy mit is kell csinálni.
    Az volt a szerencse hogy felhívtak telefonon, és vázoltam a helyzetet, hogy 2 sorban lesznek a napelemek, mert nem fér el keresztben egy állványon. Jó, mert akkor hoznak plusz lábat hozzá. Az inverterrel annyi volt, hogy ilyet még nem üzemelt be a villanyszerelőjük, mondtam, hogy relax, lebeszéltem a céggel ahol vettem, hogy ha elakadunk felhívom őket és telefonon segítenek. Ehhez képest megoldotta a nagyját a konfignak, annyi volt, hogy "rossz fázisra" hibát dobott, én mondtam neki, hogy tuti az lesz a baja, hogy figyeli a fázisok sorrendjét és azért reklamál. Ez volt a megoldás! Ezt is onnan tudtam, mert elektromos autó töltőt kötöttem már be párat és valamelyik reklamál ha nem jó neki a fázisok sorrendje, de hogy miért fontos ez azt nem tudom. :)

    Hú, B+ ez megint regény lett.
    Holnap jönnek a képek! :C

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák