Új hozzászólás Aktív témák

  • TAVROHSZ

    újonc

    Tisztelt Szakértő Urak!

    Az alábbi esetre kérek tanácsot. Előre bocsátom, hogy laikus vagyok minden villamossággal kapcsolatos témában, ezért könnyen előfordulhat, hogy zöldségeket beszélek.

    Paraméterek:
    A családi ház tetőgerinc iránya 95°, tehát 5°-al van nyugatra a tökéletes déli tájolástól. A tervezett jövőbeli fogyasztókkal az éves áram felhasználást 5-6.000 kWh-ra becsülöm. A jövőben várható napelem adó miatt legszívesebben csak 4 kW-os invertert telepítenék, azt az ésszerűség mértékéig maximálisan túlméretezve napelemekkel és akkor nagyságrendileg meg lehet termelni, amire szükségem van.

    A problémám abból ered, hogy hibrid inverteres rendszert akarok.
    Szempontjaim (azon felül, hogy megbízható, hosszútávon is szervizelhető invertert szeretnék):

    1 Akkor is termeljenek a napelemek, amikor áramszünet van és nincs akkumulátorom. Akkumulátort jelenleg még nem, vagy csak korlátozott mértékben telepítenék (elsősorban anyagi okból). Jelenleg a gázkazán áramszüneti, átmeneti áramellátását akarom megoldani. Úgy gondolom erre a célra egyelőre jó lehet a hagyományos szünetmentes is.

    2. A lebegtetett bruttó elszámolás miatt azonban legyen meg a komolyabb akkupark telepítés lehetősége is.

    3. A jövőben elterjedő V2G technológiájú elektromos autók lehetőségét is jó lenne kihasználni.

    A fórumon és az alapinformációkban olvasottak alapján úgy látom, a jelenleg elérhető típusok közül számomra a FRONIUS SYMO GEN24 PLUS inverter a legoptimálisabb. A szóba jöhető teljesítményszinten elérhető belőle 3 fázisban a 4, 5 és 6 kW-os kivitel is.

    Az 1. pontot tudja, akku nélkül is, ez a PV point funkció.
    A műszaki ismertetőben ezek szerepel:

    „A PV Point egy nem szünetmentes, egyfázisú szükségáramkör, amely 3 kW maximális teljesítményű elektromos készülékeket lát el akkor, ha a szolármodulok vagy az akkumulátor nem bocsátanak rendelkezésre elegendő teljesítményt”

    „A PV Point segítségével az Opportunity Power (OP) csatlakozókapcson a közüzemi hálózat meghibásodása esetén elektromos készülékek táplálhatók 3 kW maximális teljesítményig egy fázison, ha ahhoz rendelkezésre áll elegendő teljesítmény a szolármodulokról, vagy egy opcionális akkumulátorról. Az OP csatlakozókapcson hálózatra csatolt üzemben nincs feszültség, emiatt a csatlakoztatott fogyasztók nem kapnak ellátást ebben az üzemmódban. FONTOS! A relékkel történő hálózat-átkapcsolás nem lehetséges”

    - A gyakorlatban ez, hogy működik? A lakásban kiválaszthatok egy fázist ahol – megfelelő napelemes termelés, vagy akkumulátor(?) jelenléte esetén - maximum 3 kW-os leadására képes a rendszer, plusz az inverternél lehet egy dugulj ahonnan tudok áramszüneti áramot venni?

    A 2. pontot, az akku kezelését tudja. Ami nem egyértelmű számomra, hogy 4 és 5 kW-os változatnál a típus leírás nem szerepelteti a Full Backup funkciót, a 6 kW-os és nagyobbak viszont igen, miközben a PV point és akkumulátor csatlakozás minden méretben rendelkezésre áll.

    - Ez mit jelent?
    A Full Backup úgy tudom, azt jelenti, hogy akkumulátorról és napelemről is ellátja a fogyasztókat áramszünet esetén. Azt is jelenti, hogy áramszünet esetén akár a teljes belső hálózatot ellátja árammal, nem csak 1 fázist? Miben tud kevesebbet a 6 kW alatti, nem full backup-os, csak backup-os(?) inverter + akku? Ott is van PV point és akku. Az áramszünet alatti napelemes termelés csak a PV pointra tud menni a teljes belső 3 fázisra nem, az csak az akkuból tud gazdálkodni?

    A műszaki ismertetőben ez szerepel:
    „A teljes tartalék áramforrás lehetőség elérhető a Symo GEN24 6.0 - 10.0 Plus készülékekhez. A teljes tartalék áramforrás működéséhez további külső komponensekre van szükség a hálózat leválasztásához. Erről további információkat a kezelési útmutatóban talál.”
    Mi ez a további konponens? Kb. mibe kerül?

    A 3. pontban említett V2G kocsi csatlakoztatását hogy kell elképzelnem?
    Lesz egyáltalán jelentősége annak, hogy hibrid inverterem lesz, vagy csak a V2G speciális kétirányú töltőjen keresztül mehet az energiaforgalom?

    Csak érdekességként kérdezem, - mivel újságcikkben olvastam ilyet - a gyakorlatban is megoldható, hogy hibrid inverter szélkerék vagy benzines aggregátor áramtermelését fogadja?

    A műszaki ismertető működési ábrájának egy szinbólumánál ez szerepel:
    „További fogyasztók és energiatermelők a rendszerben, amelyek a Smart Meter-en keresztül vannak összekötve a rendszerrel.”

    - Lehet a további energiatermelő egy háztartási méretű szélkerék (ez a szimbólum eleve szélturbinát stilizál)? Ennél az inverter típusnál gondolom, nem működne, ha a 2 munkapontja közül közvetlenül ez egyikre termelne a szélgenerátor, mivel nem felelne meg az inverter elvárt bemeneti paramétereinek. Külön inverterre vagy átalakítóra lenne szükség?

    Valakinek van javaslata esetleg más inverter típusra a fenti igényekhez?

    Van még olyan problémám, hogy a déli szomszéd háza a téli hónapokban árnyékol a tetőre, illetve villanyoszlop és kábelek nyugatról minden délután. A fényképen látható árnyékolás miatt megéri a maxim napelemek alkalmazása vagy inkább kompenzálás miatt rakassak fel több elemet?

    Köszönöm a válaszokat!

Új hozzászólás Aktív témák