Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kommy
veterán
Gondolkodom napelem rendszert telepíttetni.
Nézem a kacsolószekrényt és ugye 2 óránk van, mivel van kapcsolt (B) tarifánk és ugye mellette az A1.
A B-nél 3 fázis van 25A-el, az A1-nél 16A-el.Ilyenkor 1 vagy 3 fázisú inverterben gondolkodhatok?
-
agyarka
aktív tag
Gonolkodni bármelyikben gondolkodhatsz, de az 1F kevesebb munkával jár. Egy mérőhelyen csak egy nappali tarifás mérőórát engedélyeznek HMKE esetén (helyrajzi számonként).
16A re max 3,68 kVA es invertert engedélyezhet a szolgáltató, amire 120 % os túlnapelemzéssel számolva 4,416 kWp mező kerülhet. Tájolástól és földrajzi helytől függően évi 4195 -5300 kWh (950-1200 kWh/ kWp) termelés várható.https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html oldalon pontosabban kalkulálhatsz.
[ Szerkesztve ]
-
Nahát!
tag
Üdvözlet mindenkinek!
Új vagyok a topikban, visszaolvastam elég sokat és szereztem is hasznos infokat.
Napelem tellepítés előtt állunk, a beérkezett sok ajánlatból végül kettő maradt - ár/érték arányt tekintve.
Szeretnék segítséget, véleményt kérni, hogy jól választottam-e.
A helyszín paraméterei: családi ház nyeregtetővel, DK-i tájolással, kb. 43° dőlésszöggel. Délelőtt egy fa árnyékolja a tetőt, az árnyék fokozatosa húzódik jobbra, kb. 11:00 órára eltűnik. Tető sík, kb. 90 nm. 1 fázis áll rendelkezésre, 32A-el. A jelenlegi fogyasztásunk 15.800.-Ft/hó átlagosan (egy évre visszamenőleg a számlák alapján). Egy klímát beszereltettünk 3 napja, további 2 db beszerzése folyamatban. Ezeket télen majd kiegészítő fűtésre is szeretnénk használni. Gyári specifikációjuk szerint az éves fogyasztásukat figyelembe véve a havi átlagos villanyszámla összege kb. 23.000.-Ft lesz, azaz kb. 7200 kWh/év lesz a várható fogyasztás. Ezt szeretnénk amennyire lehet az egy fázisra telepíthető napelemes rendszerrel lefedni.Az 1. ajánlat:
1 db SE5000H inverter,
19 db Solaredge P370 optimalizáló
19 db Q-cells Q.PEAK DUO-G5 325 W panel,
1 szett rozsdamentes tartószerkezet cserép tetőre,
1 szett AC/DC védelem,
kábelek, csatlakozók, kellékek,
engedélyeztetés, ügyintézés,
kivitelezés, üzembe helyezés.
Összesen: bruttó 2.449.000.-A 2. ajánlat:
1 db SE5000H inverter,
19 db Solaredge P370 optimalizáló
19 db JA Solar JAM60S09 320Wp PERC mono panel,
1 szett rozsdamentes tartószerkezet cserép tetőre,
1 szett AC/DC védelem,
kábelek, csatlakozók, kellékek,
engedélyeztetés, ügyintézés,
kivitelezés, üzembe helyezés.
Összesen: bruttó 2.500.000.-Ez 6000-6175 kWp-s mező, a várható éves termelés ideális esetben olyan 7410 kWh, nálunk olyan 6750 kWh a nem ideális tájolás miatt.
Ezek a rendszerek jól működhetnek így együtt?
A 60 cellás JA-t érdemes inkább, vagy a 120 félcellás Q-Cells-t?
Az ár elfogadható?
És a két kivitelező: Irsa Solar, illetve Manitu Solar-al kapcsolatban vannak tapasztalatok?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Mind a két cég adott nekem is ajánlatot. Nem a legjobbakat, de nem is annyira volt rossz. Inkább közepesnek mondanám.
Érdemes lenne meghallgatni a profikat, mit mondanak az árnyékolásra, mert nálam egy közel lapos, DNYI tető esetén 10 óráig nagyon 1kWh sem jön le összesen. Lehet kevesebb pluszt hoz az SE rendszer, mint amivel többe kerül. -
Geresics
Topikgazda
Saját tapasztalatom ugyan nincs, de aki a Fronius képzést tartotta, ő nagyon dicsérte a vágottcellás modulokat! Valószínűleg nem véletlenül térnek át a gyártók is sorban erre. Én azonos egyéb paraméter mellett azt választanám!
Egységára 396600Ft/kWp.
A JA 300-310-es paneljait több rendszerhez használtam, azokkal sincs semmi gond, így ha valamiért a második ajánlat szimpatikusabb (fontos a személyes meggyőződés a bizalom kialakulása), akkor azzal sem jársz rosszul szerintem!
Egységára 411184Ft/kWp.[ Szerkesztve ]
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Geresics
Topikgazda
Akinek Fronius invertere van, egész nyugodtan frissítsen 30311-re, a hétvégén a saját méréseim szerint kb. 1%-al jobban teljesítettek ezek az inverterek, mint a 30211-esek!
-
Nahát!
tag
Köszönöm a válaszokat!
-
curioustee
újonc
Sziasztok!
Elhatároztam, hogy napelemet szeretnék a háztetőre, és tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen irányban induljak el.
A jelenlegi fogyasztásunk 4500 kWh körül van, első körben ezt váltanám ki, de szeretném meghagyni a lehetőséget 700-1000 kWh hozzáadására (pl. légkondi, második elektromos autó stb. céljára). A tető DNy-i, 45fokos, kb. 60nm a tetőablakok levonásával, árnyék csak az azonos magasságú szomszéd házról vetül naplementekor.
Kértem pár ajánlatot, amiben vegyesen volt hagyományos inverteres és SolarEdge-es megoldás is.Kérdéseim:
1. Van-e reális esélyem, hogy később további paneleket adjak a rendszerhez a hagyományos inverter esetén, vagy a pár év múlva kapható panelek már annyira különbözni fognak, hogy megzavarják a lánc működését?
2. A SolarEdge-es ajánlatok a W***** S**** cégtől 1200-as kWp szorzóval dolgoznak, a hagyományos inverteresek 1100-assal -- ennek van valóságalapja?
3. Az egyik ajánlatban Fronius Primo 5.0 inverter szerepel, aminél több review is említi, hogy a hűtése elég hangos tud lenni. Milyen körülmények között zúg a Fronius? Mindig, vagy csak extrém melegben extrém termelésnél? (elég zajérzékeny vagyok, úgyhogy ez érv tud lenni az SE, SMA mellett)
4. Kell egyáltalán 5.0-s inverter, vagy erre a célra elég a 4.0-ás?
5. Ez egy működő kombináció lehet: kezdetben 10x370W panel SolarEdge 4000H-val, később 12-13x370W panel? Vagy inkább kezdetben 13x285W panel, 4kW hagyományos inverter, később 16-17x285W?Előre is köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz curioustee #2261 üzenetére
4 kWh-s inverterre szerintem 4400-4800 Wp közötti napelem tehető s nem sok levágás lesz ... nekünk keleti oldalon 4770 Wpvan és 3600-3800 fölé még nem nagyon ment a peak termelés...
nekem keleti oldallal 1000kWh / kWp érték jön le a tetőről ... Észak-Magyarországon szerintem lehet 1100-zal számolni délen 1200-zal talán...
SolarEdge esetén tuti lehet hozzá rakni plusz paneleket, sima napelemeknél is de ajánlott pont ugyanakkorát rakni - amennyiben kapható... rehát it problémásabb az eltérő napelem nem lesz tökéletes... Elvileg Maximnál nem számít még később a bővítés... de ennek nem kérdeztem pontosan utána - nálam Maxim napelemek vannak....
Én is tervezem a bővítést nálunk 3 napelemet még elbírna az inverter de az csak évi 800 körüli kWh plusz termelést jelentene... ami sajnos úgy néz ki nagyon kevés lesz még 3000 kWh kellene csak nem tudom, hogy a tetőre felférne-e ennyi plusz ... -
Geresics
Topikgazda
válasz curioustee #2261 üzenetére
Hali,
a tetőd rendben van. Nem tudom milyen közel van a szomszéd ház, de átlagos esetben a napnyugtakor vetülő árnyék nem indokol SE rendszert. Ha nagyon ki akarod maxolni a rendszert, akkor ott vannak a Maxim technológiás panelek (amikkel kapcsolatban eddig össze-vissza hallottam, olvastam mindent, de az 100%, hogy árnyékra jók)!
1. Későbbi bővítés már indokolhat SE rendszert, kérdés mikor lesz a később, és mekkora bővítés? 1000kWh-t 3 napelem elő tud állítani, ez az említett méretben nem okoz gondot még egy Fronius 4kW-os inverternek sem.
2. Ha a WS (gondolom Wagner) hajlandó Neked írásba adni, hogy az a rendszer 1200kWh/kWp energiát fog előállítani, és ha mégsem, akkor így-úgy kompenzálnak, akkor hajrá! Én soha nem írnék le ekkora számot még egy déli tetőre sem, nemhogy egy délnyugatira...
3. Az aktív hűtés hangos, különösen, ha érzékeny vagy a zajra. Megoldás: ne tedd élettérbe! Garázs, pince, kamra, vagy akár kültér is jó lehet! (Utóbbit én azért kerülném, mert azzal száraz hűvös hellyel növeled az élettartamot!)
4. elég a 4-es
5. 370-es paneleknél fontos megérdeklődni előre, hogy pontosan milyen napelem lesz? Mekkora lesz a mérete? Ami elsőre nagyobb teljesítménynek látszik, arról sokszor kiderült már, hogy csak azért, mert nagy méretű napelem! Amúgy 370-est csinál pl. az LG is, de az meg olyan horror drága, hogy nem tudom kinek adják el...
DNY+45° mellé én normál méretű (60 (vagy vágott 120) cellás polikristályos napelemet tennék, de ha jó áron van a mono, és vágott és/vagy PERC technológiás, akkor az is tökéletes, csak ne legyen túl drága!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
curioustee
újonc
válasz Geresics #2263 üzenetére
Sziasztok,
Köszönöm a gyors és kimerítő válaszokat!
További kérdések:
1. A WS valóban a Wagner, de én nem veszekedni akarok velük később, hanem most egy hihető rendszert építeni PV kalkulátorral egyébként 1040 körüli szorzó jött ki a házamra, ezért lepett meg az 1200-as ajánlat...
2. Mennyire árt az inverternek, ha északi oldalon egy fedett terasz belső sarkában van? Aránylag az is hűvös, és nem éri közvetlen fény vagy csapadék. A garázs/pince ránézésre további kábelezési kihívásokat jelentene, mert az elektromos szekrény a földszinten van.
3. A 370-es panel egy Hyndai mono, szintén a Wagner ajánlatából (gondolom ez: http://www.napelemmarket.hu/hyundai_his_370 ) . SolarEdge rendszerbe elég racionális választásnak tűnik, mert a tartók és optimalizálók árát is hozzá véve olcsóbbra jön ki azonos kWp-jű rendszer 60 ezer Ft-os 370W-os panelekkel, mint 40 ezres 280W-ossal. -
törölt tag
válasz curioustee #2264 üzenetére
Az a baj a WS-el, hogy számomra inkorrekt volt.
Kifejezetten kértem, hogy ne a várható hozamra kalkulálja a rendszer árát, mert az vagy meglesz, de inkább nem. Mutogatta az SE hozamszámítást, de én nem ezt kértem. Kértem a második megkeresésükre, ha nem tud 2 milla alá menni, NE küldjön újabb ajánlatot. Nem tudott és mégis küldött. Ez nem SE rendszer volt. Összehasonlításként: 1.6millió lett 50m 3 fázisú AC kábellel. -
törölt tag
válasz curioustee #2267 üzenetére
solardepo.hu
Ami hiányos az a kommunikációjuk. Illetve 2 hete kész, de még nincs leadva az NKM felé a dokumentáció. Nem tudom más cégeknél ez mikorra történik meg, ezt sokallom. Ráadásul a tulajt napközben elérni szinte lehetetlen, mert szerelni van.
Tehát 3,5/5pont
Ár a legjobb volt az összes között.
Én értem, hogy családi vállalkozás, ezért is gondolom a jó ár, de éppen a hátránya is ez.
Pontosan le kell papírozni mindent, -
hermanyi
addikt
sziasztok én ezt az ajánlatot kaptam nem tudom jó e .
Napelem : AEG Poly ,285 WP 17db
Inverter : Growatt TL3-S
tartószerkezet
AC csatlakozó doboz védelmi Készülékkel 1 db
DC csatlakozó doboz védelmi készülékkel 1db
szerelési anyagok
Névleges teljesitmény 4.85 kWp
Szereléssel engedélyeztetéssel 2,27 mil
ja 3 fázisra .Elfogadható ?
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
veterán
válasz hermanyi #2269 üzenetére
2 éve volt ennyi Maxim panellel ... akkor egy Maxim panel kisker ára 80e ft volt ... most annak is 45 körül van ... sima 275-ös poli panelek már 40e körül vannak...
nem tudom a pontos árakat de valahol 1,6-1,8 millió körül szerintem kihozható most egy 4,8-as rendszer... -
fudi2002
veterán
válasz fudi2002 #2265 üzenetére
Jobban meglesve hülye kérdés volt, bocsi
Előbb kéne olvasnom aztán írni..Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Geresics
Topikgazda
válasz fudi2002 #2265 üzenetére
Igen, ha be tudod szerezni a fro30311.upd fájlt.
De ha végbemegy végre a szervizpartner-regisztráció, akkor elméletileg én is le tudom tölteni, és megoldjuk, de ezek az anyacégnél rohadtul ráérnek mindenre!
Amikor regisztráltunk a képzésre, 2 hét után szóltam nekik, hogy ugyanmár nem akarnak-e számlát kiállítani, hogy befizessük? Válasz: jaa, de, csak lehet majd csak a tanfolyam után... Az is lehet, hogy 2-3 héttel! Ma küldték meg!*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
fudi2002
veterán
-
janoskiss
csendes tag
Sziasztok,
Az alábbi, eonsolarhome-tól kapott ajánlatról szeretnék kérni egy véleményt tőletek:
37 db JA Solar 285W panel
Fronius Symo 10.0-3-M (wifi) inverter
Solaredge-ről beszéltünk, de ez az ajánlatban nincs külön feltüntetve.Napelem modul termék jótállás: 12 év
Napelem modul teljesítmény jótállás: 80% 25 év
Inverter termék jótállás: 5 év
Kivitelezés és beépített egyéb eszközök: 2 év
Beszéltünk garanciakiterjesztésről, de ez sem szerepel az ajánlatban.A tartószerkezet, teljeskörű tervezés, engedélyeztetés és ügyintézés, kivitelezés benne van.
A helyszín: családi ház+melléképület nyeregtetővel, mindkettő DK-i tájolással, mindkettő cserép fedésű
A házra 26 db, a melléképületre 11 db panel kerülne
A házon egyáltalán nincs árnyékoló tényező, a melléképület egyik végén egy kémény van, ami kora délután kezd el árnyékot vetni a leendő napelemek helyére.
fázis: 3x16 A
A cél az lenne, hogy a meglévő, eredetileg vegyes tüzelésű kazánhoz tervezett vastag fémcsöves, nyitott tágulási tartályos rendszerre egy elektromos kazánt tegyünk és azzal fűtsünk, valamint a teljes egyéb elektromos fogyasztást kitermelje.
Az elektromos kazán méretezése folyamatban van - a ház 114 m2, fsz+emelet, új nyílászárókkal, 5 cm szigeteléssel, a radiátorok kb. 10 éve voltak cserélve.Köszönöm
-
Geresics
Topikgazda
válasz janoskiss #2276 üzenetére
elfogult vagyok, nem szeretem az eonsolarhoz kapcsolódó alvállalkozókat, mert az én megalapozatlan és és személyes véleményem az, hogy telibeszarják, hogy ki mit mond, ők úgy csinálnak, mintha ők volnának maga az eon, és ha akarnák, még az áramot is lekapcsoltathatnák bárkinél...
Úgy látom, Te SolarEdge rendszerre kértél ajánlatot, de nem arra, hanem Fronius rendszerre kaptál.
A Fronius alapvetően nem rossz dolog, de ha valamit kér az ember, akkor kapja már azt, és legfeljebb mellé raknak egy általuk jobban javasolt rendszerajánlatot, hogy Te tudj dönteni...
A rendszer felépítése viszont nem túl szerencsés. Ha a házon a 26 napelemből 1 sztringet alakítanak ki, az inverter túl magas DC feszültségre fog hivatkozni, és nem indul el. Ezt legfeljebb 2 egyenlő részre tudják bontani, hiszen az inverter 2. munkapontján a melléképület napelemei lesznek.
A: 2x13x285
B: 1x11x285
Ezzel a megoldással tudnak kizárólag dolgozni, ettől eltérni csak akkor lehet, ha a két épület teteje pontosan ugyan arra néz, ugyan olyan meredek, stb, de akkor a kábelezéssel szopatnák le saját magukat, amit nyilván nem fognak.
A baj az, hogy a feszültség eléggé alacsony lesz. Az "A" munkapont az árnyékmentesség miatt még rendben lesz, de a "B" már bajos, pláne ha több napelemet is árnyék fog sújtani.Két dologgal tudnád jobbá tenni a rendszert:
1.) kéred a SolarEdge rendszert (jelentősen drágább lesz)
2.) kéred, hogy az árnyékos részt ("B" munkapontot) Maxim technológiás panelekkel lássák el
3.) kéred, hogy az árnyékos részt ("B" munkapontot) Tigo optimalizálókkal lássák el
(Ennyire nem vagyok rossz matekból, csak kerülöm a Tigo-t )*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
törölt tag
Aug.12-én volt a telepítése a rendszeremnek, 4.34kWp a teljesítmény, inkább lapos tetőre, és közel DNY-i tájolás, volt egy nap kiesés, áramszünet miatt. 382kWh jött le eddig.
Fronius symo 4,5-3M inverterrel. -
janoskiss
csendes tag
válasz Geresics #2278 üzenetére
Köszönöm, kérek egy ajánlatot SolarEdge rendszerre is.
A kéményt jobban megnézve nem kora délután, hanem inkább később kezd el árnyékot vetni oda, sőt, ha annyira beválna ez a rendszer fűtésre, még akár vissza is lehet bontani, mivel az a régi vegyes tüzelésű kazán kéménye.
De a rendszer megbontottsága miatt, ha jól értem, nekem inkább csak egy spécibb (SolarEdge/Maxim/Tigo) rendszer jöhet szóba. -
Borisz76
veterán
válasz janoskiss #2282 üzenetére
COP , Coefficience of performance, azaz„jóságfok” vagy más néven hatékonysági mutató: azt mutatja, hogy a készülék 1kW felvett elektromos áram segítségével, mekkora energiatermelésre, hőteljesítmény leadására képes. Levegő-víz hőszivattyúk átlag 3,5-4-es COP értékkel működnek. A Mitsubishi Electric levegő-víz hőszivattyúk COP értéke ennélmagasabb: átlag 4,1 -4,9. Azaz 1 kW felvett villamos energia segítségével3,1-3,9 kW energiát képes megtermelni.
Fontos, hogy ez egy adottpillanatban leadott érték mutatója, ezért az európai uniós szabályozás rögzíti,milyen értékek mellett kell a gyártóknak a COP értékeket közzétenni.
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
veterán
válasz janoskiss #2282 üzenetére
nem az EOn hanem tövényileg hozhatnak olyan döntést, hogy mondjuk 15 ft-ért veszik tőled a visszatermeltet te pedig 38-ért kapod... Hasonló rendszer van ha jól tudom németországban, hogy olcsóbban veszi át az áramot a szolgáltató az áramot mint amiért visszaadja... Így célszerű úgy összerakni a rendszert, hogy évi 0-ás legyen... de figyelni kell azért arra, hogy az esetlegesen plusz termelést hatékonyan használjuk el... ezért nem ajánlott az 1 COP-s fűtési megoldások, mert törvényi változás esetén meg lehet égetni magát az embernek...
Ha a gáz kazánt váltjuk ki (nálunk új 2-3 éves kazán van) akkor körülbelül 1 COP-s megoldással 3x-os villanyszámla lenne (ha nem lenne túltermelés)... És nem mindegy, hogy gázzal 80e a fűtésünk vagy adott jogszabályi környezetben elektromos kazánnal 240e... Vagy hőszivattyúval még mindig 80e...De nem tudok róla, hogy nagy változás lenne várható... bár az ilyenekről nem is szoktak nagyon szólni... úgy gondolom, hogyha most 2020-tól nem lesz változás - azaz nem dobják be az önkormányzati választások után akkor 21-22-ben nem várható...
-
rento
őstag
Sziasztok!
Lassan egy éve már jártam erre, de sajnos azóta sem tudtam megvalósítani a napelemet otthonra, mert más volt prioritásban. A mostani elmű elszámolás után viszont muszáj leszek lépni az ügyben, természetesen be is futott egy ajánlat, nagyjából a semmiből.
5kW-s rendszerben gondolkodtam a 15.700-as havi fogyasztás miatt (420kWh/hónap), családi ház, dél-nyugati fekvésű, 45fokos cseréptető. Mit szóltok, a következő összetételhez?:
- LONGi SOLAR 320Wp mono PERC napelem 14db
- Fronius Symo Web 5.0-3-M inverter
A többi a szokásos körítés, elmű ügyintézés, tartószerkezet, stb....
1.98m lenne az ára. Illetve a kérném a véleményeket a cégről is,privátenergiareklám nélkül, jöhet priviben is. -
Krajcsi
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni tőletek a leendő napelemes rendszeremmel kapcsolatban.
12-14 KW-os rendszert szeretnék kiépíteni, az még nem tisztázott, hogy pontosan mekkorát.Osztott tájolású a tetőfelületem, 28 fokos dőlés szögű. A DK-i tetőre normál méretű napelemből 12-13 db fér fel, a DNY-ra 7-8 db.
A teraszomat most fogom befedni, de oda csak 10 fokos dőlésszöget fogok tudni kialakítani, ennek a tájolása DNY-i lesz. Ide kb. 26 db normál napelem fog felférni. Ez a tető a ház hosszának a meghosszabbítása lesz teljes tetőszélességben. Téglalap alakú lesz, max. 11 méter széles és elméletileg előre 4,5 méterre fog kinyúlni. 9x3 métert akartam eredetileg, de kell a hely a paneloknak.
Árnyék minimális van, reggel egy kevés, meg naplementekor egy kevés a szomszédos házak fái miatt, de szerencsére messze vannak.A fórumot és egyéb okosító helyeket olvasgatva odáig eljutottam, érdemes Solaredge vagy Maxim típusú rendszerben gondolkodnom az osztott tájolás miatt. Az árak eddig úgy néznek ki, hogy nagyjából azonosak, néhány százalékkal olcsóbb a Solaredge.
Eddig az jött le, hogy inkább monokristályos napelem a szimpatikus (adott felületen leadott nagyobb teljesítmény, hosszabb várható élettartam miatt) tehát olyat választanék, de ebben bizonytalan vagyok.
Ami kérdéseim lennének:
1. Kell-e ragaszkodnom az okos rendszerekhez az oszott tájolás és különböző dőlésszögek miatt? (Gondolom igen)
2. Tudtok-e ajánlani valami olcsóbb, de jobb alternatívát?
2. Van-e értelme megfontolnom a polikristályos napelem panelek telepítését, ha igen, akkor miért?
3. Mekkora teljesítmény romlásra számíthatok a terasztetőnél a 10 fokos dőlésszög miatt? Tudok-e valahogy trükközni ezzel?
4. A Wagner Solarnál azt mondják, hogy ők a hivatalos itthoni Solaredge disztribútorok, emiatt a garanciaügyintézés náluk problémamentes. Ha máshol veszem, akkor gondom lehet a garanciaérvényesítéssel (részletesebben kifejtette, de már nem emlékszem pontosan, hogy mit mondott, nem akarok hülyeséget leírni). Ez igaz?
5. A szakértők egyéb észrevételeiMindenkinek előre köszönöm a válaszát!
Üdv
[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
válasz Krajcsi #2287 üzenetére
Elég nagy az a rendszer, ha szabad megkérdezni, mitől ennyi a fogyasztásod?
Mivel a meglévő tetőid alapvetően elég laposak, úgyis a monokristályosat javasoltam volna. Viszont ha a teraszfedést 10-ről feljebb tudnád emelni picit, az segítene a napelemek öntisztulásában. 15° már tuti buli! Igazából a tartószerkezet-gyártók közül sokan csinálnak 10°-os kiemelőt is, de ott pl. a fektetett napelemek koszolódása termeléskiesést okoz. Persze állítva jobb a helyzet, de akkor is. Ha viszont 10° a max, akkor ezzel kell gazdálkodni, de akkor a napelemek rövidebb oldala legyen mindenképp alul/felül! Viszont a 3 sor állított napelem már 3x1,7m, azaz 5,1m!A JA Solar JAM60S10 330Wp PERC félcellás mono napelemeket láttam utoljára nagyon jó áron, szerintem érdemes ilyet keresni! Viszont a feszültsége magas, így sztringkialakításnál erre külön kell figyelni (kivéve SE esetén)!
DK: 13 x 330 = 4290 Wp
DNy: 8 x 330 = 2640 Wp
Ter: 26 x 330 = 8580 Wp
Összesen: 15 510 Wp - ami több, mint a célod!1. Nem feltétlenül kell okos rendszer.
2. A lehetőségeid:
a.) SolarEdge rendszer
b.) normál sztringinverter + Tigo optimalizáló ahova kell. Pl. 1MPPT: 26x330; 2MPPT: 13x330+(330x8 Tigo) - ilyet én még nem csináltam, de több ilyen rendszer is jól működik állítólag
c.) Maxim panelekkel csinálod meg. Ezt több forgalmazó nyomatja, de én még mindig nem hiszem, hogy több tájolás esetén van olyan jó, mint egy SE, vagy egy Tigo rendszer! A Maxim árnyékban verhetetlen!3. Összefoglaló 5. pontban találsz kalkulátort, azzal ki tudod számolni a saját koordinátáidra! (Az összefoglaló 2. pontjában lévő leegyszerűsített grafikon egy pécsi ingatlanra volt számolva.)
4. A WagnerSolar értékesítőit egyszer lerajzolom, kiszínezem, és látványosan széttépem... A szó elszáll alapon annyi mindent mondanak, hogy egy haladó autónepper megirigyelné...
a.) A SolarEdge hivatalos partnerei megtalálhatóak a SolarEdge honlapján.
b.) A SolarEdge-nek sok szervizpartnere van, bárki javíthat, és mindenki az anyacéggel rendezi a garanciális cehhet (garancia esetén).
c.) ha mást mondott, az hazugság, ami csúnya dolog, és amúgy is etikátlan más cégről rosszat mondani, még ha igaz is volna. Megnyugtatlak, számtalan cég intézett már problémamentesen garanciális eszközcserét. Különbség a rutinban lehet, ami viszont megint csak felveti a kérdést, hogy nekik miért lehet több garanciális gondjuk, mint másnak...?5. Egyszer elmegyek vízipisztollyal az ilyen kereskedőkhöz, és magas szakértelemmel sliccenlövöm őket!
-
stoppi
újonc
Bocs jobban nem tudtam feltenni. A rendszer 6,5 kwp méretű.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz Geresics #2289 üzenetére
Nagyon köszönöm a gyors és alapos válaszodat!
Igen, a 15 KW sok, 12,95-re számoltunk, de kisebb teljesítményű modulokkal. A 13 KW úgy jön ki, hogy 120 m2 lakás, elektromos fűtőpanelok és légkondi. De a 13 KW nem kőbevésett, én kalkuláltam ki, még szakértővel pontosítani fogjuk. Az a baj, hogy eddig cserépkályhával fűtöttünk főleg, mivel amíg nincs meg a napelem, addig drága lett volna a tisztán elektromos fűtés. Illetve a légkondi sincs még telepítve (most lett meg rá a pénz).
A normál inerverter + Tigo árban gondolom hasonló a solaredgehez és még találnom is kell olyan céget, aki magabiztosan és jól tudja telepíteni.
Ismer valaki ilyen megbízható céget?
Tegnap matekoztam faterral a teraszon és kisakkoztuk, hogy 21 fokos dőlésszöget belelehet vinni. Nem lesz esztétika bajnok, mert nem a háztetőm vége alatt fog kezdődni, hanem felé fog nyúlni, de így 10 fokot rá lehet "csalni". 5 méter hosszú lesz a tető felület (gerenda hossza), de a faltól "csak" 4,66 méterre fog kinyúlni vízszintes hosszban.
Ha nincs szükség 33 cella felrakására, akkor elméletileg lehet 20at állítvas és 6ot fektetve rakni, az pedig csak 4,4 méter, marad hely hófogónak is. Vagy hófogóra nincs szükség?
Üdv, Krajcsi
-
Petya25
őstag
válasz Krajcsi #2293 üzenetére
Gondolom nincs nálatok gáz, vagy legalábbis fűtésre nem tudjátok használni.
"cserépkályhával fűtöttünk főleg, mivel amíg nincs meg a napelem, addig drága lett volna a tisztán elektromos fűtés. "
Én azért egy energetikussal tuti beszélnék előtte, mert attól hogy lesz napelem, attól még qrva sokba lesz elektromosan fűteni, plusz előre kifizeted a magasabb számlát 10 évre (jó esetben).
Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!
-
Geresics
Topikgazda
Azért nem szóltam hozzá, mert a kérdésed ez volt: "Mit szóltok, a következő összetételhez?"
Nem szólok hozzá semmit. Semmi kiugró nincs benne. A feszültség picit alacsony lesz, de az inverter megoldja, nem lesz bele gond. A napelem mono, és perc-technológiás, ami szintén jó választás. Az ár pedig nem drága, nem olcsó, inkább csak korrekt. Ha valami túl olcsó, az nekem gyanús, ha túl drága, akkor kerülendő. Ez kb. arany középút.
Inverterből amúgy nem szükséges ekkorát választani, simán mehet kisebb is a 4480Wp-hez...(#2294) rento
Lehetett volna ezt szebben is...*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
Krajcsi
csendes tag
válasz Petya25 #2295 üzenetére
Nincs gáz.
Cserépkályha jó is meg rossz is. Rossz, hogy csak a nappaliban van, tehát hátsó szobák fűtése későbbiekben nem megoldott, most csak este fűtüttönk ott elektromos panellal. Pár év és a gyerekek többet lesznek szobáikban, onnantól meg nappal is menni fognak hátul a panelok.
Eddig feleségem otthon volt a kisebbik gyerekkel, így reggel begyújtottunk a kályhában, nappal jó meleg volt, estére már csak 22 fok, reggel 19. De már nem vagyunk otthon napközben, tehát reggel nem éri meg befűteni. Ha du. fűtünk be kb. 3 órakor, akkor mire felmegy a 19 fok 26-ra, az kb 3-4 óra. Este kb két órát élvezzük még a nappaliba a meleget, utána mehetünk a hálókba hátra, oda akkor megy a hő, ha nyitott minden ajtó (de ált. nincsenek). Ilyenkor a meleg nagy része az alvásidőben pazarolódik el.
Tehát marad a hétvégi kályházás amikor otthonvagyunk napközben, de ált. ez csak egy nap, hiszen a gyerekekkel mindig mész valahova.
Eredetileg is így volt tervezve a dolog, csak még nem lépett életbe. A kályha lesz a pótfűtés, illetve szombat reggeli kávé melletti tűzben gyönyörkodés eszköze heti 1 alkalommal, esetleg vendégek előtt is gizdázhatok vele, ami havi 1 plusz alkalom .
-
agyarka
aktív tag
válasz Krajcsi #2297 üzenetére
Délutántól reggelig a 22-19 az nagyon nagy hőlépcső.
Érdemes lenne megvizsgálni a nagy hőveszteség okát és szigetelni. A hőszigetelés a leg energia takarékosabb. Ráadásul nem csak a hőmérséklet, hanem a gazdasági / jogi környezet változásaitól is véd. -)[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés