Új hozzászólás Aktív témák

  • Attila2011

    aktív tag

    válasz 313313 #4106 üzenetére

    Szerintem minden katalógusban szerepel a szivattyú adata, a tervező pedig kiszámítja, hogy elég vagy sem. Kisebb házaknál, ahol nem voltak külön körök leválasztó után, nekem sehol se jött ki olyan eset, hogy kellett volna további szivattyú. Így nem értem, miért lenne kötelező a plusz szivattyú.

    Nyilván rá kell kötni a meglévő fűtési hálózatra, kétszer átmosni a hálózatot, lágyított vízzel feltölteni, meg egyebek. De ennek munkadíjára akarnak kiszámlázni majdnem 1 milliót.
    A beszabályozás pedig érdekes kérdés, mert meggyőződésem, hogy sok kivitelező kompetenciája a béka segge alatt van ebben. Jó esetben a beszab szeleppel be tudnak állítani egy tervező által előírt térfogatáramot (odatekerik az előre megadott pontra) és össze tudják kötni a különböző egységeket a hőszivattyúval, ami végzi a további szabályozást. Itt ugye nem beszélhetünk vezérlésről, hanem szabályozás kellene legyen.

    #4107CortezX
    Mindenképpen érdemes másoktól is kérni ajánlatot (főleg ha már meglévő dolgokra is számláznának) és egyáltalán nem fontos, hogy a kivitelező hozza neked a készüléket, mert itt is szépen rátehetik a maguk hasznát. Ők a listaárnál akár 20-30%-kal is olcsóbban kaphatják a forgalmazótól.

Új hozzászólás Aktív témák