Új hozzászólás Aktív témák

  • zolee0307

    őstag

    Sziasztok!

    Abban kérnék segítséget, hogy az alábi probléma a ramra vezethető-e vissza?

    A fiam gépében (Asus Prime B550 M-A, ryzen 5 3600) eddig volt 2x8 gb ddr4 g.skill aegis ram (3200 mhz-en mentek, xm profillal). Bővítve lett ugyanilyen modulokkal a gép. Viszont azóta volt, hogy win nem akar betölteni, bluescreen, alkalmazások nem indultak.

    Arra jutottam, hogy a ramokkal lehet a probléma. Érdekes, hogy a ram kitekben lévő modulok egyike hynix, másig samsung chippel van szerelve. Ha beállítottam az xmp profilt (3200 mhz), akkor a windows nem indult el. Lazább időzítésekkel sem ment. Kipróbáltam, hogy az xmp profil időzítéseivel, de csak 3000 mhz-re állítottam a ramokat. Így megy a gép.

    Nem bírja a proci a 4 modult 3200-on? (5600x-nél amd írja, hogy 4 modulnál alacsonyabb az elérhető sebesség, de 3600-nál ilyet nem találtam)

    Esetleg érdemes lehet megpróbálni, hogy úgy rakom be az egyes modulokat, hogy azonos chippel szereltek legyenek egy-egy csatornában?

    Van-e számottevő különbség, hogy 3200 helyett 3000-en járnak a ramok?

    Vagy edjuk el a két kittet és vegyünk 2x16 Gb-ot?

    Előre is köszönöm!

    [ Szerkesztve ]

    ///\\\ Már a jövő sem a régi ///\\\ Magyar égre magyar UFO-t ///\\\ Sose nyomjá full kretént - Kirk Lazarus (Tropic Thunder) ///\\\

Új hozzászólás Aktív témák