Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- EAFC 25
- World of Tanks - MMO
- Battlefield 2042
- PlayStation 5
- EA Sports WRC '23
- GTA V
- Befutottak a LEGO Horizon Adventures első értékelései
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
-
GAMEPOD.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zoll21
tag
prohardver.hu/tema/nagy_ram-os_topic/hsz_48618-48618.html
Erre valaki valamit írjon már?
Keress telefonon vagy email-en bármikor.
-
Nerazim
őstag
Üdv! Jelenleg egy Crucial 2x4gb van a gépemben ami rendben teszi is a dolgát. A kérdésem az lenne, hogy van-e értelme szenvednem vele, hogy átrakjam az 1-es slotokba a memókat vagy hagyjam a 2 slotban ahol most is van? Van-e vmi jelentősége? Mikor be akartam rakni anno akkor nem engedte az egyesbe sötét volt a képernyő.
Be my computer.. Baby I'm a user!!
-
olivera88
veterán
Vettem egy 4gb os 1333 as Kingston ramot a meglévő régebbi Kingston mellé h két ram legyen a gépembe. És nem h dualban nem működik hanem még single se akar. Normális ez? Kipróbáltam szomszéd gépjében ott megy, nálam meg nem.
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
PioDVD
senior tag
Üdv a lakóknak!
Asus m4a785td-v-evo alaplapba (Athlon II x2 250 proc.) keresnék memóriát. Most 4x1 gb Kingston KVR1333D3N9 van benne és kevés. 8 gb a cél.
Vettem 2 4 gb-os Kingston HyperX Furry-t (1600 mhz), de teljesen halott velük a gép, még az első, boot előtti csippanásig sem jut el. Memóriát visszaadtam, ott nem tudtak semmit ajánlani.Túrtam a netet, a Crucial oldalán sokat írnak kompatibilisnek, de egyiket sem találtam magyar boltban.
Néztem a Kingstonokat, ami elérhető lenne (KVR13N9S8/4) az pont nem jó ebbe az alaplapba egy Kingstonos support-os szerint. (3. hozzászólás)Most nem találom az oldalt, de valahol (számomra meglepő módon) 8 gb-os HyperX Furry 1866-os memóriát írt valaki, hogy azzal megy. Furcsállom, de éppen most írta itt is egy olvtárs, hogy az Ő (igaz, másfajta) lapjában is a 2x4 gb nem volt jó, ugyanannak a 2x8 gb-os testvére meg igen, tehát mégiscsak van ilyen is.
Száz szónak is 1 a vége, tud valaki ajánlani olyan memóriát (lehetőleg 2x4 gb-ot, de végülis lehet 1x8 gb is), ami nagy valószínűséggel jó az alaplapba? 1600 mh jó lenne talán a későbbiek miatt, bár az a valószínű, hogy soká lesz még gépcsere (legalábbis ha a vas is úgy akarja), akkor meg már úgyis ddr4 memóriát kellene vennem... Inkább talán csak a későbbi eladhatóség miatt lenne jobb a (minimum) 1600-as. Gyakorlatilag csak munkára használom a gépet (+filmnézés), viszont a sokszor 20+ megnyitott böngésző fül felzabál minden memóriát.
-
Ghostface
senior tag
válasz MK VII #48644 üzenetére
Na végül is ma megvettem és ez lett: 2x4GB DDRIII PC12800 1600MHz Kingston HyperX Fury Blue HX316C10FK2/8 KIT Tudom hogy nem CL9-es, de itt olyan nem volt nekik, és a 8 Gigás memóriát nem javasolták a boltban. Hál' Istennek elég normális hozzáértő eladók vannak, ezt is odaadták úgy, hogy ha nem megy visszaveszik, vigyem el kipróbálni. De jó lett, sokat dobott a gépen.
Köszönöm a segítséget kalozhun100 és MK VII![ Szerkesztve ]
PSN: Nifty_Ghostface
-
kalozhun100
őstag
[link] Most van nekik raktáron. Megéri ennyiért vagy keressek másmilyen ramot?
Xiaomi Mi 11 Ultra
-
weri
senior tag
válasz kalozhun100 #48658 üzenetére
En Corsair-t vagy Kinstone-t javasolnek, azokat ismerem. Bar elobbitol mar az elso kitem gyari hibas volt de, idaig nem volt olyan gyarto amivel ne jartam volna igy.
Nem hiszek a véletlenekben. Az események mögött - bárhogy fordulnak is - mindig van egy terv.
-
senior tag
Sziasztok!
Esetleg egy CPU-RAM configurátort nem tudtok valahol?
Olyanra gondolok, amivel össze lehetne hasonlítani, hogy adott CPU-hoz melyik RAM lenne a legideálisabb!
I3820 hoz keresnék R4E lapban 16GB ramot! -
MK VII
veterán
válasz kalozhun100 #48658 üzenetére
Vegyed nyugodtan.. A G.Skillekben sosem csalódtam én és senki a környezetemben.. A topikokban sem olvastam soha G.Skill hibáról... Több Haswell tuningos fórumtárs is ilyen ramokat hajt..
A legjobb választás szerintem 2400mhz CL10-ben. -
dani0001414
csendes tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. DDR3 Crucial Ballistix Tracer 2x2GB memóriákat akartam lecserélni Kingston HyperX Fury 2x8GB DDR3-s memóriákra. Azonban amikor kicseréltem, akkor a gép bekapcsolásától számított 2-3 másodpercen belül leállt, majd újraindult és ugyan úgy ennyi idő mulva leállt és a folyamat ismétlődött újra meg újra. A bios-ig sem jutottam el. Akkor is ez van ha csak az egyik modult teszem bele az alaplapba az ujjakból (mindegy melyiket). A régi memóriákkal simán indul a gép. Bios-t is frissítettem a legújabbra. Arra gondoltam először, hogy a rendszerem a 8GB-os modulokat nem kezeli, de akkor nem írná ki a memória méretét induláskor arra a pár másodpercre. Legalábbis gondolom én. Szerintetek mi lehet az ok? Volt már másnak is hasonló esete? Előre is köszönöm a segítséget.
A számítógépem konfigurációja:
Alaplap: MSI H55M-E33(MS-7636)
CPU: DualCore Intel Core i5-650, 3200Mhz
Videókártya: AMD Radeon HD 5670(512 mb)
Tápegység: Márkát nem tudok de elvileg egy 700W-os szerver táp
Háttértárak: SAMSUNG HD103UJ ATA Device
SAMSUNG HD154UI ATA Device
WDC WD2500AVJS-63B6A0 ATA Device
WDC WD3200AAKS-00UU3A0 ATA Device
WDC WD6400AAVS-00G9B0 ATA Device -
weri
senior tag
válasz dani0001414 #48664 üzenetére
Bios resetet is toltal gondolom. Sztem nem szereti a lapod azt a memoriat vagy gyari hibas lehet.
Nem hiszek a véletlenekben. Az események mögött - bárhogy fordulnak is - mindig van egy terv.
-
dani0001414
csendes tag
Lehetséges, hogy két memória egyszerre gyári hibás? Igen Bios resetet is csináltam.
-
weri
senior tag
válasz dani0001414 #48666 üzenetére
En legutobb nem neztem meg a kitembol hogy melyik a rossz, elkuldtem egyszerre.
-
Zoll21
tag
válasz dani0001414 #48666 üzenetére
A lapod nem támogatja a 8gb-os kiteket, csak a 4gb-okat lehet jobban járnál 4x4gb-al.
-
dani0001414
csendes tag
válasz Zoll21 #48668 üzenetére
Igen viszont ami nem egyértelmű nekem, hogy valahol azt írják róla meg az AIDA is kiírta, hogy 8192M-et lát 1 modullal a bios. Vagy ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy tudnia kéne a 8GB-os modult kezelni? Még kikapcsolás előtt ki is írja a memória méretét mielőtt még elhalálozna.
-
Zoll21
tag
válasz dani0001414 #48669 üzenetére
felismerni felismeri a biosig, de utánna nem tudja kezelni
-
törölt tag
Hii
A memtestet meddig kell futtatni?
-
senior tag
Ránéznétek itt erre a két ablakra?
Szerintetek rendben van rajtuk minden érték?
Gondolok itt elsősorban a Max BandWidth-re!
Előre is köszi![ Szerkesztve ]
-
scorpion1
csendes tag
sziasztok, egy hero vii biosban , milyen név alatt találom a tRRD-t ? előre is köszi
-
Sarkadi
tag
Sziasztok!
Corsair XMS3 4GB DDR3 1600MHz CMX4GX3M1A1600C9 RAM-ból idáig 2db volt a gépembe és ezek mellé került be szintén 2db Corsair 8GB XM3 DDR3 1600MHz CMX8GX3M2A1600C9. Így összesen 24GB RAM-ot kéne, hogy lásson a gép, de csak 16GB-ot jelez ki. A cserét követően nem volt kép és volt egy kék halálom, ez gondolom a helytelen sorrend miatt volt, de ezt sikerült orvosolnom és CMOS reset is történt, a géppel most nincs probléma, de továbbra is csak 16GB RAM-ot látok.
Mivel tudnám ezt orvosolni/mi lehet a probléma?
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
BlueOcean
csendes tag
Sziasztok!
A Problémám a következő:
4 éves a gépem Asrock Z77 pro4 16gb corsair ram 4*4gb 1600mhz
3 évig kifogástalanul működött majd úgy fél éve mikor be szerettem volna kapcsolni se kép se hang kikapcsolt majd megint bekapcsolt. A biost sem tudtam előhozni. mindezt addig amíg ki nem húztam a tápkábelt.
Egyből memória hibára gondoltam el is kezdtem kiszedegetni őket kiszedtem az egyik modult működött, visszaraktam megint csak kapcsolgatott. fel is cseréltem a ramokat hogy tudjam azok romlottak el vagy a foglalat, de csak akkor csinálta ezt ha az utolsó foglalatban volt valamelyik mindegy hogy melyik.tehát ebből arra következtettem rossz a foglalat.
Nem nagyon törődtem vele gondoltam egyenlőre elég 12gb is és így használtam kb fél évig.
Igen ám d úgy egy hete kapcsolnám be a gépet és megint csak kapcsolgat. fekete kép se bios semmi.
Mindenféle kombinációt kipróbáltam sehogy sem működik ha csak egy ramot teszek bele bármelyiket akkor sem.
Gondoltam 3 ram nem romolhat el egyszerre biztos az alaplap a rossz, kaptam kölcsönbe valami noname ramokat beleraktam és egyből indult a gép hibátlanul.
A Biztonság kedvéért odaadtam a corsaireket haveromnak tesztelje le nehogy kidobjam őket ha jók és nála hibátlanul működik mind a 4 modul.
Gondoltam biost frissítek meg is volt fennt van a legfrissebb visszarakom a ramokat így sem működik.
Elemet is kivettem az alaplapból hátha a frekvenciát állította el az sem segített. Windows újratelepítés sem semmi. Szóval hibátlan a ram hibátlan az alaplap, legfrissebb a bios új a windows mégsem működik.
Kérlek segítsetek meg őrülök! -
Newboy911
tag
válasz BlueOcean #48675 üzenetére
A lényegét tekintve hasonlóképpen jártam 1-2 hete.
Athlon II X2 konfig ddr3 1333 4gb modul bek@kált.
Még a win 10-et is úrja kellett húzni miatta.
Mindegy melyik slotba tettem, először csak fagyott, utána még
a biosig sem jutott el a gép. De másik gépekbe mindbe ment.
Egy számtech boltba becserélték egy másik használtba és
mindenki boldog volt -
Iludka
tag
Sziasztok. Mai nap folyamán érkezett meg egy komplett számítógép alkatrészenként. össze raktam a gépet se kép se hang. csak akkor indul el ha cmosba teszem a jumpert de akkor is csak annyi hogy mennek a ventilátorok semmi más. se monitor se semmi. mi lehet a probléma? ezek vannak a gépben:
Alaplap: ASROCK FM2A68M-HD+
VGA: GIGABYTE GV-N730-2GI GT730 2GB DDR3 PCIE
Proci: AMD Athlon X4 840 3.10GHz FM2+ BOX
Ram CRUCIAL 8GB DDR3 1600MHz CL11 CT102464BA160B
Táp: DANUBIUS Standard PSU 500W
HDD: TOSHIBA Desktop 500GB 7200rpm 32MB SATA3 DT01ACA050
köszönöm előre is a segítséget. sürgős lenne :S
-
b_elmondo
csendes tag
Üdv!
Valaki egy boltban azt mondta, nem jó már a Dual Channel és nem is gyorsabb úgy.
Valamit magyarázott arról, hogy csak a VGA-nak lenne jó, de ma már annak se.
Nagyot néztem, mert ilyesmiről más a tudásom.
Lehet, hogy lemaradtam valamiről és valóban változott a helyzet ez ügyben?
-
senior tag
Sziasztok!
A MAX BANDWIDTH értéket mi határozza meg? Ill mi korlátozza? -
Xarina
aktív tag
Gigabyte GA-MA790X-DS4 alaplapba vettem 2x4Gb Samsung M395T5160QZ4-CF7 Amd Only jelzésű memóriát a régiek helyett. Az a gondom, hogy rosszabul működik vele a gép, a win 10 belassul és használhatatlanná válik 5-15 percen belül. Elvileg 1.8v memóriák. Egy külföldi fórumon olvastam, hogy ha instabil lesz a rendszer, akkor adjak neki 1.85 vagy 1.9 v-t. Ezt kipróbálhatom, nem fogja károsítani a gépet vagy a ramokat? Vagy van valakinek más ötlete? C-mos törlést nem próbáltam, annak van egyáltalán értelme ilyen esetben?
[ Szerkesztve ]
-
b_elmondo
csendes tag
válasz MK VII #48679 üzenetére
Tehát szerinted nem dőlt meg az, ahogyan volt mindig is, hogy érdemesebb két 4GB-os modult dual-ban futtatni, mint egy 8-ast single channel-en?
Azért muris ez, mert az üzlet vezetője állított ilyet, így megrengetett a hitemben evvel kapcsolatban.
Hogy jön ide amúgy az Intel rajongás? Ha nem triple, akkor semmi se inkább? Szóba se jött ez amúgy, ráadásul, mikor magyaráztam, hogy nem a legújabb lapba lesz, akkor is ezt hajtogatta...
-
senior tag
válasz Zoll21 #48681 üzenetére
Próbáltam automatán is!
Egyszerűen nem jövők rá!
Most találtam egy ilyen szöveget, ami csak még jobban megerősített:
"CPU-Z shows DRAM clock rate and timings, among other things, in the Memory tab. DRAM data rate is most often thought of as the DRAM’s "speed." Since this is DDR (double data rate) DRAM, the indicated frequency times two equals the data rate. If, for example, your DRAM is 1866 or better and you are seeing 667 (=1333) or 800 (=1600) or anything less than what equates to the spec of your DRAM (1866 should show ~933), then one of the following issues is occurring: your DRAM is not set up correctly, the motherboard or CPU isn't capable of running the specification data rate of the DRAM, or there is another problem. "
Valami egyszerű beállítás lesz az UEFI-ben de az R4E lap uefi-je annyira bonyolult, hogy nem igazán találom a megoldást! -
Robyka
aktív tag
Hali!
Az mitől lehet hogy ha megemelem a ramok órajelét, vagy ha bekapcsolom az XMP-t ami felteszi egyből 3000mhz-re őket, kb percenként 1-2 másodpercre elmegy a kép (fekete) majd visszajön? dGPU nincs.
Intel HD510 van. -
clava01
tag
Sziasztok
olyan krédésem lenne hogy van a gépembe egy DDR3 4gb 1333mhz ram vettem még hozzá egy DDR3 2gb 1333mhz-es ramot és nem indult el vele a gép, ha kivettem minden oké volt. áttettem a ramot a másik slotba ahol a 4 gb-os úgy eluindult a rammal és működött is de ha mind a 2 ram benn van nem indul el a gép, még a bios se jön be.
kipróbáltam hogy csak a 2.slotba rakok ramot bármelyik raktam bele szintén nem indult el a gép.
Volt hogy nem teljesen pattintottam bele a ramot és úgy volt hogy elindult, de pl egy ujraindítás után megint semmi -
Top cat
addikt
Sziasztok!
Adott ez az alaplap GIGABYTE GA-EP43-UD3L. Eddig 2DB Kingmax 2GB 800MHZ ram ment benne Dual Channel-ben. Most melléjük lett rakva egy Samsung ram szintén 2GB 800MHZ. Flexibilis módban mennek de csak 667MHZ-en. Ezt miért lehet?
Ha csak 1 Samsung és 1 Kingmax ram van bent akkor mennek Dual Channel-ben de szintén csak 667MHZ-en.
-
blu79
addikt
- napokban frissítettem win 10 re és közbe rájöttem a rejtélyemre , az avast miatt van ez. mielőtt az avastot feltettem lemértem és 2.5 ns volt az L2 cache (több mérés is volt), miután feltettem az avastot 4.3 ns (több mérés is volt) esetleg van megoldás erre vagy nincs? az Avastot nem akarom letörölni, kedvenc virusírtóm
¯\_(ツ)_/¯ = G-sync 165Hz ips 1440p « Ahogy a programozók készítik programjaikat, az első jöttment harkály lerombolhatná az egész emberi civilizációt »
-
tomibro
tag
Sziasztok!
Egy olyan hibaval allok szemben, amire egyenlore nem talalok megoldast!
Adott egy i7 6700k gigabyte z170x ud3 es egy kingston hyperx fury 2133 mas cl14 ram ddr4 2x8gb!
Vilagert nem birom a konfigot megmozditani, folyamatosan error kod 55 ot kap a gep!
Egyik forumtag kisegitett es curical ramokat hozott 4gb os es 8gb os verziova is elsore indult!
Ami az erdekes, hogy egyszer egy kingston modullal megindult a gep elem nem volt bent es kb deltol estig cmos reseten rajta volt a tu! Ekkor bejott a bios de mivel nemvolt bent elem masodik inditasra mar megint nem indult, elfelejtette talan a beallitasokat! Azota nem indul a gep! Csutortok este ota igy all a helyzet hiaba resetelem stb semmi sem hasznal!
Mi lehet a megoldas, hisz minden jo kell legyen mert egyszer beroffent a gep mar!
Segitsegetek koszonom elore is!
https://htech.hu A modellezők helye, ha 3D nyomtatás/elektronika kellene!
-
TeebyKay
őstag
Sziasztok!
Az miért van, hogy a 2133 mhz-es ramot az 1600mhz-et tudó alaplapom 1333mhz-re veszi vissza?
-
MK VII
veterán
Manuálisan, ha beállítjátok a BIOS-ban a frekvenciát akkor is visszaveszi?
Memóriák típusa? Alaplap típusa, TeebyKay? -
Zoll21
tag
Sziasztok, ma sikerült életre kelteni a régen használt gépem, 2x4gb ddr3 kingmax nano gaming 1600mhz kitet, és az a probléma, hogy ha kit bent van akkor elindul a gép nem csipog ki hibát haladszik hogy dolgozik, de nincs kép, próbálgattam 1 rammal és a jóval megy minden jól, de ha rosszat teszem ugyanúgy dolgozik és nincs kép. Mehet garianciába?
-
asuspc96
őstag
.
-
chelepke
csendes tag
Sziasztok!
Hozzáértő segítségét szeretném kérni, amit előre is köszönök.
Van egy Asus M2N68-AM SE2 alaplapom. Ebben cseréltem nemrég processzort, most egy AMD Phenom II X4 945 (95W, rev. C3) van benne. Ezzel nincs is baj, mióta kicseréltem, működik szépen, Bios-ban nem nyúltam semmilyen beállításhoz. Viszont azt olvastam róla, hogy ehhez az eddig használt, 800 Mhz-es Ramok helyett inkább 1066 Mhz-esek ajánlottak, amit az alaplap is támogat a dokumentációja szerint. Vettem hát 2db Kingston HyperX KHX8500D2/2G modult hozzá, ezzel kapcsolatban adódott a probléma.
A gép PC6400 800 Mhz-es modulnak ismeri fel mindkettőt, 1.8V-on. Keresgélés után találtam egy olyan apróbetűs részt a hasonló Asus alaplapokhoz, ami szerint: "Due to AM2+ CPU limitation, only one DDR2 1066 DIMM is supported per channel. When two DDR2 1066 DIMMs are installed, all DIMMs run at 800MHz frequency by default for system stability."
Ezért tettem egy próbát, hogy külön, csak az egyiket használva is PC6400-nak ismeri-e fel a gépem, és igen, úgy is ugyanaz a helyzet. Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e vele szórakozni, és valahogy rábírni az 1066 Mhz-es működésre őket, vagy fölösleges, mert az alaplap korlátozza mindenképpen? És ha meg lehet oldani, akkor mit kellene velük csinálni? A bios-ban nézegettem, a feszültséget 2.05, 2.15 és 2.25 értékekre lehet állítani, az órajelet pedig 400, vagy 533 Mhz-re is, de ezekhez nem mertem magamtól hozzányúlni, ilyen témában nem vagyok otthon. A CPU-Z szerint az FSB : DRAM arány 1:2 így jelenleg (ugyanilyen volt a két 800 MHz-es modullal is korábban), nem tudom ennek milyennek kellene ideális esetben lennie.Üdv,
Balázs[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- G.SKILL FlareX 2x8GB DDR4 3200MHz F4-3200C14D (CL14-es időzítésű memória Ryzen-hez!!!)
- Eladó új bontatlan 16GB-s Kingmax ramok
- Eladó, DDR3 és DDR4 SO-Dimm és NVME ssd-k
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2400MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 12991Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- BONTATLAN! Corsair Vengeance DDR5 KIT 64GB (asztali) 6000MHz FEHÉR
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs