Új hozzászólás Aktív témák
-
jookomak
őstag
válasz Flashback #1069 üzenetére
Ez egyféle éltípushoz, egyfajta élszöghöz jó csak, szóval nem hinném, hogy egy "életre" alkalmas lenne. Bár ha nincsenek extra igények, akkor átlagos konyhakésekhez valószínűleg elég lesz. Előnye, hogy könnyen használható, és valószínűleg jó eredményt is fog produkálni.
-
jookomak
őstag
válasz freelanced #1076 üzenetére
Végre nem egy ganzo! Ki követte el? Milyen anyagokat használt?
-
jookomak
őstag
-
jookomak
őstag
Ex-navosként duplán gáz, hogy nem számoltam vele.
Mindenesetre a 140 mm santokuban már nagyon kicsi. Akkor már inkább egy jó gyuto: [link]Ha valaki amúgy kicsit drágább japán kést szeretne venni, akkor ezt az oldalt maximálisan ajánlom. Anno ems-el küldték, alacsonyabb összeget ráírva, én speciel megúsztam a vámáfát.
[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
Soha nem vennék más márkát, mint Victorinox, vagy Leatherman, ha többfunkciós eszköz kéne. Úgy vélem nekik van némi tapasztalatuk benne.
De valóban tudni kéne, hogy a kérdezőnek mire is van szüksége. Én a magam részére egy Victorinox sportsman-t vettem, ezen csak a legszükségesebbek vannak. Penge, sörnyitó, dugóhúzó, körömreszelő, meg a sallangok. Eggyel nagyobb méretben a Huntsman számomra az ideális. Ha még több cucc kéne, akkor meg Leatherman wave. -
jookomak
őstag
válasz anytime #1409 üzenetére
50k-ból megúszod a spyderco sharpmakert, és a fogazott endura-t, ha mondjuk ebayről veszed, itthoni árak kicsit túlzóak. Ebayes árakra még rájöhet némi vám, áfa. Bőr, illetve paracord vágáshoz talán egy fokkal jobb választás a fogazott penge.
Élezőből nálam is egy sharpmaker teljesít szolgálatot, mellette van egy Haidu 280as, és egy japán 1000/3000-es kő, ami valójában inkább 800-1000. Ja és természetesen egy fenőacél a napi karbantartásra. Ezekkel az eszközökkel kis gyakorlás után borotvaélt tudsz húzni egy konzervdobozra is.[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
Az összes késem ebay-ről vettem, több ezer-tízezer értékelésű top rated seller-ek nem valószínű, hogy gagyit fognak eladni. Gari? Egy endura 12 darabból áll, ha a csavarokat és a klipszet is beleszámolom. Nem nagyon van, mi elromoljon rajta. Az árkülönbözetből pedig majdnem kijön egy újabb darab.
Native szerintem pici, ha azt mondja nem akadály a méret, én mindenképp nagyobbat vennék. Manix nem sokkal nagyobb, de jóval drágább.
Én speciel a kérdező helyében vennék egy Mora 860mg-t 4 ezerért, a többit meg elinnám.
Van lovas az ismeretségi körömben, egyik sem hord kést, legalábbis a Kincsem parkban. Terepre mondjuk én is vinnék, "a fene tudja mi történhet" alapon. -
jookomak
őstag
válasz benfolds #1440 üzenetére
Nem volt soha,se ganzo, se sanremu, se enlan, nem is tervezem, lévén jelenleg egy spy delica és egy victorinox sportsman teljesen lefedi az igényeimet. Plusz külföldön élek, itt még zárszerkezettel ellátott bicsak sem lehet nálad hivatalosan legálisan.
Érdekelni érdekelne, hogy hova jutottak a kínaiak kések tekintetében, de most nem fogok 15-20 dollárt kidobni egy próba kedvéért, annyiért inkább veszek kaját, amit szétdíbolok a hattori konyhakésemmel
Mostanában a konyhai eszközök, serpenyők, lábasok világában merültem el, és arra jöttem rá, hogy a francba, miért hanyagoltuk évekig a jó kis öntöttvas edényeket? Plusz egyre jobban gyűlölöm a kerámialapos elektromos tűzhelyet, és a vékony talpú alumínium fazekakat. Leragad benne a pörkölt vazze! -
jookomak
őstag
válasz twingers #1460 üzenetére
Milyen célra kell? Túrázni, nyársat faragni? Vagy vadászat után zsigerelni esetleg?
Szalontai mestert ajánlom magyarok közül, nem csak fix modelleket csinál, rugalmas is bizonyos keretek közt, volt szerencsém tőle kést venni. Az árban benne van egy remek bőrtok is. Támogassad a magyar gazdaságot megfele, ne a kínaiakat!
Vagy késportál.hu fóruma, az összes készítő jelen van, Sasa, Lovász, Hegyespenge remek bökőket készítenek, hasonló áron. -
jookomak
őstag
válasz Squirrel #1466 üzenetére
Én lebeszélnélek egy ekkora készletről. Ilyen összegből vennék egy séf kést, egy kenyérvágót, meg egy kicsit. Falra egy mágneses sín, aztán ennyi. A maradék 3-4 darabot alig használnád a készletből, akkor inkább az legyen jó, amit használsz. Mondok egy példát, filéző kés. Milyen olyan eset van, amikor az embernek nélkülözhetetlen szüksége van rá? Manapság szinte mindenhol csak bontott húst árulnak. Egy csirkecombot ugyanúgy ki lehet filézni egy séf késsel is. Vagy ezek a közepes 10-12 centis pengék. Amit azzal vágnál fel, azt ugyanúgy meg lehet oldani a 20 centissel is.
-
jookomak
őstag
válasz betyarr #1500 üzenetére
Nekem nincs, de mindenhol jó véleménnyel vannak róla. Képek alapján ránézésre a forma jó, nem konzervdobozból van, normálisan használva sokáig nem kell élezni.
Nem tudom milyen 1.5k-s élezőre gondolsz, de elképzelhető, hogy egy sima fenőacéllal helyre lehetne állítani az élt.
Ezek a kerámia rudak olyanok, mint egy lapos kő, csak az alakja miatt talán könnyebb elsőre használni. Ugyanakkor nem tudod a finomságát, csak egyféle van belőle. Ha nincs fenőacélod, inkább azt vegyél előbb. -
jookomak
őstag
Kis túlzással a nyél mindegy, próbáld meg használni a pinch grip-et, hatékonyabb leszel tőle.
Valamint célszerűbb a nagyobbat venni, a kicsi némely esetben rövid lehet, a nagy viszont mindig használható, akár kisebb dolgok aprítására is.betyarr: jó az hosszabb késre is, max többször kell huzogatni. (nem félreérteni!)
-
jookomak
őstag
Biztos, hogy ez a gond, valószínűleg nem 20/40 fokos az élszög, hanem nagyobb a Leatherman esetében, lévén elsősorban nem a kés a fő funkciója, így gondolom inkább nagyobb élszöggel dolgoznak a jobb éltartás érdekében.
Nekem is volt olyan késem, ami szinte csak rosszabb lett a spy sharpmakertől. Elég sokat kell csiszatolni, hogy a durvább rúddal profilozni tudj.
Közben utánaolvastam, kedvenc multiszerszám gyártónk 16/32 fokot használ a fórumok szerint.basaja: tedd át a rudakat a másik lyukba. ( )
[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
Sharpmakerrel egy átlagos kenyérvágó kést nem kell foganként. Sűrűbben fogazottat még nem próbáltam, de oda amúgy sem férne be a kő éle.
A lényeg, hogy a háromszög profilú rúd élét használod, nem a lapját. És csak egy oldalon többször, a másik oldalát csak a sorja lehúzására használod. Kötelező videó a témában: [link]basaja: Tisztítás mosogatószeres vízzel, szivaccsal elmosod. Nem kell minden használat után, bőven ráér nagyobb időközönként.
[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
válasz balazs1956 #1563 üzenetére
Érdekes az a japán, deeeee semmiképp nem venném, mielőtt akár hasonló formát is kipróbálnék. Kicsit azt érzem náluk, hogy nincs új a nap alatt, ezért mi megpróbálkozunk valami extrémmel. A penge valószínűleg zseniális, ahhoz nem fér kétség, bár valószínűleg a 62 hrc miatt nem egyszerű élezni.
-
jookomak
őstag
S30v és Zdp-189 porkohászati acélokat használtam, végül egyiket sem volt halálos élezni. Sharpmaker simán vitte őket, igaz nem is hagytam nagyon eltompulni őket.
Ennél jobbakat sosem próbáltam, javarészt vg10 pengéket használok a konyhában és bicskában is. Ez még a megfizethető kategória, borotvára lehet fenni őket, élüket is jól tartják, de szerencsére nem túl kényes acélok.
Viszont mai fejjel lehet, hogy nem egy 17 centis santokut vennék, hanem inkább egy európai alakú séf kést. -
jookomak
őstag
válasz betyarr #1587 üzenetére
Nem sokszor merült fel a topikban maga a késhasználat, de azért leírom. Csak fa, vagy bambusz vágódeszkán használjuk, esetleg műanyagon, bár én személy szerint nem szívlelem őket. Ne vágjunk vele csontot, kemény részeket, fagyasztott húst. Ne kalapáljunk vele, mint egy bárddal, használat után kézzel mossuk el, töröljük szárazra. Mosogatógépbe semmiképp se rakjuk a késeket, és ne dobjuk a fiókba a többi közé. Ha van fenőacélunk, akkor pár használatonként húzzuk meg rajta.
Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, akkor egy gyengébb kés is határozottan tovább fog tartani. -
jookomak
őstag
válasz betyarr #1615 üzenetére
Te írtad, hogy ikea kést is vettél mellé? Esélyes, hogy gyárilag 30 fokosra van élezve, te pedig az alapértelmezett 40-esen próbáltad. Ugyanez igaz egy régi késre. A sharpmaker dvd-n van, hogy ha sokáig használjuk a kést, és élezzük 40 fokosra, akkor ugyanúgy eltompul. Ilyenkor kell a másik lyukba tenni, és a szürke kövek élét használni, hogy anyagot válasszunk le. Ezután tudod kialakítani a 40 fokost.
Próbáld ki, hogy lefekteted a követ a tartóban, és mintha egy lapos kövön éleznél, húzd végig rajta előbb 40, majd 30 fokon tartva. Hallani fogod, hogy melyik a jó. Adj a cuccnak egy újabb esélyt, illetve magadnak is. Véleményem szerint ha ezzel nem megy, a lansky szettel sem lesz jobb.
Mindjárt megyek, csinálok pár képet a konyhában, hátha segít.
A kolléga előbb linkelt ábrája nagyon jó. Pár hsz-emmel korábban linkeltem a spy videót youtube-ról, nézd végig.
Említett videó.[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
válasz betyarr #1618 üzenetére
Nekiálltam szöszmötölni egy 6 éves spyderco delicával. Végigzongoráztam a lépéseket, a szokásos módon. Továbbra is szar volt. Na ezután nekimentem a 30 fokoson, már a hangja is más volt, szedte az anyagot rendesen. Nem számoltam, de biztos, hogy jóval több, mint 20-20 húzás volt oldalanként. Ezután vissza újra a 40-re, majd végig ismét a 4 lépésen. Az eredmény:
-
jookomak
őstag
válasz balazs1956 #1644 üzenetére
Dobj egy képet, hogy mi is ez, gugli nem sokat segített. Csak valami steak kést találtam ezzel a számmal egy holland oldalon. Mennyibe került, hogy tudjunk viszonyítani, illetve az a kérdésem még, hogy mit is szeretnél. Konyai (szakács) kést, bár a 11 cm gondolom nem erre utal, kajálós mindenest, vagy esetleg bicskát?
Látatlanban 2 kiváló kés röhejesen olcsón a mora 860mg, bicskából pedig opinel no9. 10-es nem ajánlott, a méret miatt gyengébbek a rögzítések, lötyög, nyekeg. Efölött árban spyderco delica, endura. -
jookomak
őstag
válasz balazs1956 #1648 üzenetére
A fő kérdésem még mindig: mire szeretnéd használni, és mennyit szánsz rá?
Ajánlott magyar webshopok: hidegfém, bladeshop, esetleg extrametál de csak ha adott cucc máshol nem kapható. A legtöbb kés ebayről olcsóbb, még vám-áfával együtt is. Japán szakácskésekből a legjobb: japanesechefknives. -
jookomak
őstag
válasz Blackhole13 #1723 üzenetére
70-90 usd környékén már vannak, fentebb linkeltem egy japán oldalt, ott biztos találsz. Gyuto, esetleg petty típusnéven fogsz találni.
-
jookomak
őstag
válasz gyapo11 #1778 üzenetére
Professzionális környezetben azért használnak műanyag "deszkát", mert mosogatógépben mosható, nem kell kezelni, és mivel fogyóeszköz, csak vesznek egy másikat, és megy minden tovább. Meg ugye azok színesek a különböző ételekhez. Piros a húshoz, zöld a zöldségekhez, fehér, sárga a többihez. Gondolom haccp szabvány is van rá, éttermek szerintem nem is használhatnak fa deszkát. Illetve jellemzően európai puhább acélos késeket használnak (japánokkal szemben), így a pengét így is úgy is acélozzák, nem tompul az éle.
Nekem egy nagy bambusz deszkám van, egy kis fa, és egy kis műanyag. Ahogy schawo is írta a bejegyzésben, egy szendvicshez nem veszem elő a nagyot, olyankor jön a kis fa. Műanyag akkor, ha végképp nincs kedvem, még törölgetni sem. De nagyon nem szeretem használni, egyszerűen érzem, hogy nem jó a késnek, mikor hozzáér a felülethez, és kopog. -
jookomak
őstag
Van akinek a pléh csárda a mérce, van akinek pl. a buja disznók. De tényleg, meg nem mondom, mikor voltam én is utoljára olyan helyen, ahol nem volt megfelelő a kés.
Éttermi konyhai késhasználat ott, ahol újra elkezdtem dolgozni: kb le se szarják, victorinox, nagyon alap zwillingek, kétoldalas kerek élezővel undorítóan élezve. Fogyóeszköz, nem arra mennek, hogy babusgassák a kést. Természetesen mosogatógépben mosva. -
jookomak
őstag
válasz gyapo11 #1923 üzenetére
Az első öttel egyetértek, bár a kenő kicsit kakukktojás, az azért mindenkinek van az evőeszköz készletben. A bárd számomra egy olyan darab, hogy kb évente 1-2 alkalommal kéne, szeletelőnek ott a séf kés, filézőnek szintén nem látom értelmét. Nagyritkán jól jönne, mondjuk csirkecombhoz, de részemről ennyi. Azt is megoldom a nagykéssel. Halat előkészítve veszem, máshoz meg nem látom szükségét. Sajtot szintén a naggyal vágom csakúgy, mint a tortát is.
-
jookomak
őstag
válasz MittuDomain_ #1950 üzenetére
Én két dolgon gondolkodnék el. Hogy lehet az, hogy egy amerikai cég által gyártott, szabadalmaztatott stb vasdarabot legyártanak, elutaztatnak Kínába, hogy onnan a világon bárhova ingyen postáért eljusson. Mindezt cirka 20 dollárért.
Illetve ha ez még mindig megállja a helyét, akkor miért kerül legalább 200 dollárba egy ilyen pengével készült kés?
Az nem merült fel bennem, hogy az amcsik kamuznának a származását illetően, és lazán Kínában gyártatnák a csudaacélt. Azért arra elég büszkék, amit ők gyártanak, teszem hozzá teljes joggal, ami valódi USA gyártmányú cuccom volt, arra a kiváló minőség egy átlagos jelző. Mag-lite lámpa, Leatherman multitool, Spyderco Paramilitary 2, csak ami hirtelen eszembe jut, hogy volt.[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
Annyit beszéltetek már erről a qingről, hogy rendeltem egy kis hámozót. Kíváncsi vagyok milyen lesz.
-
jookomak
őstag
válasz betyarr #2366 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb forma általános késhasználatra.
Én ezt egyetlen dologra tudom elképzelni, mégpedig az elejtett vad zsigerelésére.
Hogy érted, hogy kintre kell? Túrázáshoz, túrabot, nyárs, szalonna, vagy kerti főzéshez?
A szokásos tippem: mora 860mg. Olcsó, jó. -
-
jookomak
őstag
Ha ennyi pénzt bicskára kéne költenem, akkor Chris Reeve Sebenza-t vennék. Megy egy Fallkniven A1-et, és még egy Kocsis Feri fejesgörbe is kijönne az árából.
Cold steelek amúgy jó, kimondottan jó cuccok, de azért a marketingjük elég erős. Anno engem is megvett kilóra az egyik bemutató videójuk, sokáig akartam is egy SRK-t tőlük. Aztán utánaolvastam, a penge gyengébb lett az évek során, már kevésbé minőségi, és beláttam, hogy rohadtul nincs szükségem egy olyanra.
Ha tankhámozó bicska kéne, akkor pedig ZT, vagy Strider. Illetve magyarok közül Zsolt fekete erő-je volt valami brutál darab. Tán "sorozatgyártásba" is került.
-
jookomak
őstag
válasz Mr.Csizmás #2629 üzenetére
Részemről a sorrend: nagy séfkés, kenyérvágó, és kis hámozó. Aztán én speciel itt meg is állnék.
Edények: öntöttvas serpenyőt mindenképp vegyél, a kedvenc cuccom.
Egy videó Gordon Ramsaytől, itt igazából mindent elmond, hogy mik azok az eszközök, amiket tényleg használni is fogsz. Mennyi, de mennyi kacatunk volt a konyhában anno, amiket szökőévente használtunk volna, de persze akkor pont nem találtuk, de költözéskor bezzeg előkerült.
Szóval részemről a minimalista, de az jó legyen, és használható elv híve vagyok.[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
Én rendeltem anno innen (japanesechefknives), de annak már bő 5 éve. Vagy több. Akkor ems-el küldték, nem a valós összeg volt ráírva, holott nem kértem őket direkt. Átcsúszott.
Őszintén szólva nem biztos, hogy vennék ilyen drága kést. Két fő szakácskésem van most, egy 16 centis Hattori santoku ( ez jött ebből a boltból, anno 150 usd volt), és egy 23 centis Zwilling four star olyan 60 usd értékben. Sokkal többet használom az utóbbit, bár ez lehet, hogy csak a mérete miatt van.
Ha belegondolsz, az árkülönbözetből tudsz venni 3 új fazekat/serpenyőt. Nekem is hobbim a főzés, és nyugodtan állíthatom: akik azt mondják, hogy nincs különbség edény és edény közt meranagyanyámasparheltonazománcoslábasbanfőzteahúslevest, azok nem használtak még jó eszközöket.
Volt zdp pengém, annyira nem kell félni tőle, teljesen jól élezhető. Mondjuk nem profiloztam, de egy spyderco sharpmaker is simán vitte.gyapo11: Kivételesen egyetértek veled az ár/érték arány firtatásának tekintetében.
[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
Ha valakit érdekel, Fallkniven A1 150usd massdropon.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hobby elektronika
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- LEGO klub
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- A régi node-okra koncentrál a szankciók miatt Kína
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Új Beats fej- és fülhallgatók jelentek meg
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- További aktív témák...