Új hozzászólás Aktív témák

  • KrAt

    veterán

    válasz jeriko2 #1689 üzenetére

    Abszolút nem jutottam sikerre, full lecsupaszított rendszerrel sem, ezt a levelet küldtem tovább a boltnak, hátha van ötletük. Elkeseredtem.. :(

    "Nemrégiben rendeltem egy Pedrollo JSWm2AX típusú szivattyút, melyet a napokban (próbáltam) üzembe helyezni, több-kevesebb sikerrel.

    Szigethalmon, a kis-Duna mellett lakom, van egy 110-es fúrt kutam, melyből szerettem volna az öntözőrendszert (6 Gardena fej, ~2500l/h vízigény) üzemeltetni. A nyugalmi vízszint kb. 5 méteren van, amikor a szivattyú ment, fél métert csökkent, ekkor még bő 1 méter vízoszlop maradt a kútban. Homokolás minimális.

    A csőrendszer kb. 7 méter függőleges, és 1 méter vízszintes szakaszból áll, 32-es KPE cső, 1 sarokelemmel, a szivattyú van a szívóág felső részén (=enyhén emelkedik a vízszintes szakasz, a légtelenedés miatt), az Önök által adott 1 colos visszacsapószeleppel.

    Összekötöttem az öntöző rendszerrel, majd elindítás után a szivattyú a tervezett és kalkulált vízmennyiség felét sem hozta, a fúvókák 2 méterre sem locsoltak az 5 helyett. Ha az egyik ágat lezártam, akkor megjött a nyomás, a fél rendszer tökéletesen üzemelt, a szivattyú hangján is hallatszódott, hogy nyomás alá került az előremenő ág.

    Ekkor lekötöttem a rendszert, és rögtönöztem egy tesztet, az előremenő rész (a jelenlegi vizsgálódás miatt) szintén 32-es KPE cső, 1 darab sarokidommal.

    A probléma, hogy ezen körülmények közt a szivattyú a 14 literes felmosóvödröt (feleségemtől nyúltam :)) ) ~24mp alatt töltötte meg, ami kb. 35l/p, ami a névleges teljesítmény fele. Lényeges nyomás ekkor nem volt az előremenő ágon, a vízszintes előremenő cső vége után pár centivel földet is ért a víz.

    Amennyiben a mellékelt jelleggörbét jól értelemezem, kb. 7 méter szívómélység, plusz mondjuk még egyszer ennyi a súrlódási veszteségek miatt, tehát 15 méteren a szivattyúnak még bőven a 70l/p vízhozamot tudnia kéne.

    Tudna nekem segíteni, mit tudok még itthon megnézni, mit tudok kipróbálni? (még a kút nélküli nagy vödörből való szívást, szívómélység nélkül ki fogom próbálni, plusz feszültségesést akarok mérni a hosszabbító végén, de utóbbi hibáját kétlem)

    Adott esetben a szivattyú harangjának a leszerelésétől sem riadok vissza, bár szárazon nem futott a szivattyú, használat előtt feltöltöttem, csak a szívóágat kellett felszívnia, az olyan 30mp alatt sikerült, tehát nem gondolom, hogy ott lenne a hiba, de hátha."

Új hozzászólás Aktív témák