Új hozzászólás Aktív témák

  • kNG

    senior tag

    Sziasztok!

    Noob-ként beszállnék ebbe az ASR-es vita témába. Mint írtam is, noob vagyok, szóval ha nagy hülyeséget írok bocsi, de ugye szubjektív dolgokról beszélünk... :))

    Eddig kb. 2x próbáltam EQUALIZER APO-t, Auto EQ-val, de végül pár perc hallgatózás után mindig uninstall lett a vége. Az LCD-X mérés olvasása után úgy döntöttem, adok még egy esélyt az EQ-zásnak, Harman Curve-re hangoltam a HD559-et Parametric EQ-val (mindent jól csináltam, a leírás szerint, most a részletekbe ne menjünk bele, HD518-as mérést használtam alapnak, ha jól gondolom a 2 fejhallgatóban ugyanaz a driver van).

    Tapasztalatom: Több részletet hallottam, de az én füleimet zavarta a treble kiemelés, és az énekesek hangja teljesen hiteltelen volt. Uninstall után még a "veil" ellenére is sokkal hitelesebben szól a zene. Igen, "kevésbé részletes", "kevésbé tiszta", de az énekhang az én füleimnek sokkal valódibb. Nálam itt bukott meg a Harman görbe, meg az EQ-zgatás, meg ez az általános méregetés.

    Szerintem nem ennyire egyszerű ez a hobbi, és abban sem vagyok már biztos, hogy a fejvesztett párducokkal értékelt drága erősítők, dac-ok annyira rosszak lennének, sőt, valószínűleg jobbak is, mint azok, amik jó értékelést kaptak.

    Éééééés meg is érkeztünk az általános ajánláshoz, miszerint lehetőség szerint mindent hallgassunk meg, mielőtt megvesszük! Badummmtsss! Innentől kezdve én már abban sem kételkedem, hogy a kábelek számíthatnak. A tudomány, és a mérnöki mérések mindig azt mondják, hogy a placebo hatás miatt hallasz jobbnak egy DAC-ot manapság már, mint az olcsóbbik társát. De jobbnak hallod!

    A konklúzióm: a saját fülünk tapasztalása feljebbvaló akármilyen mérésnél, és valószínűleg intelligensebb is annál...(persze kell időt adni magunknak, amíg váltunk például egy AD700X és egy HD650 között). Mindenki más, és valószínűleg az, amit az érzékszerveiddel tapasztalsz, sokkal hitelesebben mutatja meg az adott eszköz képességeit (számodra), mint egy mérés, vagy egy letépett párducfej. Magyarán (ebben a hobbiban legalábbis) szubjektív tapasztalat > mérés (számomra).

    Nem lehet mindent mérni...és amúgy is, ha csak placebo hatás miatt szól jobban a Te fülednek valami, de jobban szól...akkor már megérte.Na lehúzom magam a klotyón a véleményemmel. :DDD

    MicroFluentAMP+DAC w. OPA BLUE, TMP Audio Ribbon IC, TMP Audio USB A-B, JDS LABS ATOM AMP + DAC, FiiO e10k, Sennheiser GSX 1000, Sennheiser HD560S, Grado SR 225i, AKG k712 PRO, AKG k371, Audio-Technica AD700X, Sennheiser HD 559, Sennheiser HD600, NO EQ! :)

Új hozzászólás Aktív témák