Új hozzászólás Aktív témák

  • #71562240

    törölt tag

    válasz gaborka8x8 #35180 üzenetére

    Ha érteni akarja, röviden (és persze leegyszerűsítve):

    A 24/192 PCM-nek elvileg az 1/4608 DSD felelne meg.
    A fenti kifejezésekben (amelyek csak látszólag aránypárok, valójában szorzatok) az első szám azt jelzi, hogy hánybites csomagocskákba ("szavakba") szervezi a formátum a digitális információt. A második szám azt jelzi kiloHertzben, hogy másodpercenként hány mintavétel történt a felvétel (vagy konverzió) során. A 24/192 PCM esetén tehát másodpercenként 192ezer mintavétel történik egy 24 szenzort tartalmazó digitális rögzítő eszközön. Vagyis 24-szer 192ezer, azaz 4608000 bit adat keletkezik másodpercenként - elvileg. A DSD (amely direct stream) nem szervezi a PCM-éhez hasonló csomagocskákba ("szavakba") a biteket, hanem egyenként kezeli a biteket a felvételkor (vagy konverziókor). Az ilyen digitális felvevőeszköz tehát egy szenzort tartalmaz, amelyen másodpercenkénti 4608000 mintavétel esetén keletkezik ugyanannyi adat, mint a 24/192 PCM-nél - elvileg.
    Az adott felvételi technológia persze számos későbbi technológiai következménnyel jár az adatok kezelését és a belőlük kinyerhető hangminőséget illetően.

    A betervezett kísérlet érdekes, mint ahogyan a korábbi ismert hasonló meghallgatásos kísérletek is érdekes, helyenként meghökkentő eredményekkel zárultak - a hallgatóság felkészültségétől függően.
    Azt persze érdemes figyelembe venni, a PCM-nek és a DSD-nek nem használatos elvileg egymásnak teljesen megfeleltethető bitrátájú verziója, de ha lenne ilyen, akkor is igaz lenne, hogy természetesen nem csak a két formátum elvi képességkülönbségei mutatkoznak meg a kettő közötti hangminőségkülönbségekben, hanem a felvételi technológia mellett a lejátszási technológia eltérései is - hiszen nem tud teljesen azonos lenni a lejátszó rendszer, merthogy a lejátszási technológia más. Az Ön által említett "ugyanazon a láncon" történő meghallgatás tehát értelemszerűen nem ugyanazon a láncon történik, hiszen a lejátszóeszköz (hardver és szoftver) más - ezzel persze nem mondok újat, csak apró megjegyzés.

Új hozzászólás Aktív témák