Új hozzászólás Aktív témák

  • Goose-T

    veterán

    válasz lorcsi #1101 üzenetére

    Nem feltétlenül Budapest a végső megoldás. Pl. Zalaegerszegen egy csomó volt munkatársam marha jól elvan a mai napig. Viszonylag jól keresnek, multicégnél dolgoznak, fizetgetik a Suzukijuk és a lakásuk több évtizedre felvett hiteleit, gyerekeket nevelnek, egymás ''hegyein'' iszogatnak néhanapján (''hegy'' = a várost körülvevő dombokon egy telek, kis vityillóval), elvannak a maguk kis világában. Alapvetően semmi baj nincs ezzel az életformával, csak ott az a probléma, hogy egyetlen multicég van, gyakorlatilag arra épül a város gazdasága. Az inkompetens önkormányzat ugyanis megengedte nekik, hogy felvásárolják az egész ipari park területét, így nincs verseny a munkaerőért. Ha ez a cég elmegy, akkor a város lerobban, az addig ott dolgozó képesítés nélküli biorobotok és multicéges gyártási tapasztalattal rendelkező mérnökök/menedzserek hoppon maradnak, ha nem akarnak elköltözni. Ha nincs munka, a több évtizedes hitelre vett lakást sem tudják kiadni, eladni is csak ár alatt.

    Budapesten teljesen másképp fest a helyzet, itt ádáz harc folyik a kompetens munkaerőért, megfelelő képzettséggel, tapasztalattal és persze kapcsolatokkal nagyon könnyű munkát szerezni. A kereset az IT szektorban legalább a másfélszerese a vidékinek, de valószínűleg a többi területen is, erről nincs tapasztalatom. Az albérlet is kb. a másfélszerese a vidékinek, bár külső területeken jóval olcsóbb Budapesten is. A rezsi ugyanannyi, mint bárhol máshol. Az élelmiszer is ugyanannyi, a tartós fogyasztási cikkek olcsóbbak a nagyobb verseny miatt. A vendéglátóipari egységek általában drágábbak, mint bárhol máshol az országban, de ez érthető - a színvonal is kissé magasabban van. A rekreációs lehetőségek pedig korlátlanok, ellenben a vidékkel.

    Győrben csak tanultam négy évig, a munkapiaccal ott nem vagyok tisztában. Annyit tudok, hogy ott azért több multicég telepedett meg, emiatt a város is több lábon áll. Ezért is fejlődik olyan dinamikusan a környék. A fizetések azért ott sem haladják meg a vidéki átlagot.

    Törökszentmiklós az Alföld közepén? A jómódúak kocsmákat, százforintos boltokat üzemeltetnek, ügyvédek vagy kurvákat futtatnak a 4-es főúton. A többi ember pedig elvan, különösebb kilátások nélkül, 70E körüli átlagfizetéssel. Szomorú látni az ott maradt barátaimat, volt osztálytársaimat kocsmában pultosként vagy boltban pénztárosként. :(

    Szóval nem hiszem, hogy Budapest lenne az egyetlen hely, ahol lehet érvényesülni, de ha a lakóhelyén nem kap munkát az ember hosszú ideje, akkor ideje feleszmélni és felkötni az útilaput. Sokan viszont félnek attól, hogy túl messzire költözzenek az otthonuktól, ezeket az embereket nem értem. Miért jobb tengeni-lengeni otthon, fürödni a munkanélküliek önsajnálatában, mint felkerekedni és munkát keresni távoli helyeken?

    Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

Új hozzászólás Aktív témák