Új hozzászólás Aktív témák

  • glaci

    őstag

    Sziasztok!

    Erősen gondolkodom, hogy esetleg az asztali gép mellé, és a régi öreg nagy 15" laptop helyett kellene valmi kissebb, hordozhatóbb gépet venni.
    Igazából nem is tudom, hogy NETBook kell-e nekem, vagy egy kisebb és olcsóbb SUBNotebook. Remélem a segítségetekkel ez is letisztázódik.
    (Ugy néztem, hogy netbook -ok 70 - 150e -es tartományban vannak, tehát eléggé tág a határ, de olcsóbb subnotik is akadnak már 150 környékén. Főleg, ha használtat is hajlandó az ember nézni, akkor még 100 - 120 alatt is. Egyszer láttam pl. 10" -os Philips -et C2D procival 1 Gb RAM -al DVD -vel 75K -ért.)
    Azért keresek kicsi gépet, hogy könnyebben hordozható legyen, így 10 - 13" közötti tartományban gondolkodom (a mostani 15,4"). Gondolom, hogy ezek a pici gépek nagyobb akkumulátoros üzemidővel rendelkeznek, így jobban bírnák, mint a régi a maga 70 - 90 perces üzemidejével, amibe még egy utázás közbeni filmnézés sem nagyon fér bele.
    Szóval a nagy 6 - 8 cellás akksi nem lenne hátrány. (Minek hosszabb az akku üzemideje, egy NetBook -nak, vagy egy subnoti -nak?)
    A kijelző felbontésa nagy dilemmám, ebben is szívesen olvasnék néhány véleményt. Ugyanis szerintem egy Word vagy Excel közben - de akár böngészés közben is - előnyös lehet a nagyobb felbontás, és ezáltal a nagyobb látható terület. Viszont ahogy nézem, a legtöbb gép "csak" 1024*600 -as felbontású. Elég ez? Nem zavaróna kevés ami "belefér"? Tudom, hogy az 1366*768 -on meg apróbbak a betűk, de ezt kevésbé gondolom zavarónak.
    Mire elég egy Atom proci, és a hozzá tartozó chipset -ek? (Ráadásul abból is már több fajta van, csak hogy még bonyolultabb legyen a dolog.) Mert ami Celeron M 430 most van a 15" -osban, a hozzá tartozó VIA VN896 -al, az nem valami nagy szám. Szóval lehet, hogy ehhez képest egy NETBook is komoly előrelépés. Vagy annyira gyengusz, hogy jobban megéri egy olcsó Core2 -es subnoti?

    Ja, és ami az ajánlást illeti, jó lenne, ha olyan típusokat tudnátok nekem ajánlani, amin van ExpressCard aljzat, mert a TV tuneremet is szerteném benne használni, ha van rá lehetőség.

    Ezek a NETBook -ok bővíthetőek? Lehet CPU -t, RAM -ot, HDD -t cserélni bennük, ha késöbb nagyobb kellene? Ezetleg mini-PCI(express) csatlakozó van a fedél alatt?

    Ha esetleg valaki tudna nekem egy olyan linket küldeni, amin van egy használható adatbázis, és egy jó kereső (pl. képernyő méret kiválasztható, esetleg felbontás is, a kívánt csatlakozók, mint az ExpressCard foglalat, és akkor azokat a készülékeket mutatja), vagy egy lista, ahol minden fel van sorolva, hogy melyik gépben mi van, és összehasonlíthatóak.

    Sajnos nagyon nagy a választék.
    Ráadásul külön dilemma, hogy a piros mobil szolgáltatónál van Dell Netbook, amit egyszeri relatíve alacsony kezdőrészlettel lehet megvenni 2 év hűséggel, majd az árát az internet előfizetésbe "beépítve" lehet kifizetni részletekben. Ebben az a jó, hogy az internet előfizetés lekérhető béren kívüli juttatásként, tehát elvileg csak a kezdőrészletet kell kigazdálkodni, a többit megtéríti a munkáltató a VBKJ terhére. A kérdés, hogy megéri-e ez a konstrukció. Illetve ha megéri, akkor megéri-e a készülék. Meg hogy mi jobb, ha megtartom, és használom, vagy eladom (az előfizetést persze fizetni kell, de az ugye VBKJ), és az árából esetleg ráfizetéssel veszek egy másik kis gépet, amit ajánlatok nekem.

    Összefoglalva, a dizájn nem számít nekem semmit, a használhatóság lenne a lényeg. Asztali gépem van melette, új játékokkal játszani, AutoCad -ezni nem akarok, így nem kell kiemelkedően nagy teljesítmény, de azért egy nagy Excel tábla, vagy egy filmnézés, esetleg egy 5 - 6 éves játék ne okozzon óriási problémát neki, csak azért mert közben meg van nyitva még 6 - 8 böngésző ablak. Az jó lenne, ha az akkus üzemidő megfelelően hosszú lenne (4 - 6 órát símán elviselnék, ha több, az sem baj). Az Express Card aljzat megléte sem lenne hátrány, ha már 20k -ért vettem egy frankó tunert, jó lenne használni is.

    Jó hosszú lett az irományom, bocsi. Na, akkor ez alapján mit ajánlanátok nekem?
    És mit gondoltok megéri megvenni a Vodás Dell -t, és arról váltani tovább? Jó ez a konstrukció? (Vagy kellene egyáltalán váltanom róla, ha esetleg megveszem?)

    Segítségeteket előre is köszönöm!

    Üdv.:
    Laci

    Majd írok ide valami okosat. (Majd ...) ;)

Új hozzászólás Aktív témák