Új hozzászólás Aktív témák

  • #16820480

    törölt tag

    válasz Andrew31 #24574 üzenetére

    Első körben valóban az a gond, hogy a mindenféle (kétes) forrásból beszerzett mp3-ak elég silány minőségűek. Ennek orvosolására jó a lossless formátum erőltetése, de ha szerez az ember egy normális lejátszót (akár asztali, akár hordozható), akkor fog rádöbbenni, hogy nem maga a formátum a leginkább mérvadó, hanem a stúdiómunka. Az emberek 99%-ának bőségesen megfelelő minőséget tud nyújtani egy 320-as mp3, nem a technológia jelenti a korlátot, hanem a rossz konverzió és/vagy a gyenge stúdiómunka. Ez utóbbival nem sokat lehet kezdeni, főleg a manapság bevett divattal, amit loudness war-nak is hívnak (kb: a hangerő érdekében annyira felhúzzák a jelszintet, hogy teljesen elvész a dinamikája a zenének, ha volt is egyáltalán). A másik probléma, amit egy BBC riportban hallottam, hogy sok esetben az is gond, hogy egy-egy zenekar ahogy kialakul, általában egy baráti társaság jön össze zenélni (ez bizonyos műfajokra jellemző), és ebbe beletartozik a zenék utómunkája, keverése is, amit szintén egy barát végez. Ezzel a probléma, hogy az illető általában nem profi hangmérnök, csak valaki, aki tudja tologatni potikat, vagy rosszabb esetben a baráti kör azon tagja, aki nem tud semmilyen hangszeren játszani. Na most egy ilyen ember, bár lehet a legjobb barát, nem fog tudni mit kezdeni egy profi stúdióval, hiába bérelnek később jobb helyet a felvételekhez.

    Szóval az igényes zenehallgatás nem minden esetben megoldható, például a fent említett néhány okból sem.
    De! A másik oldala az éremnek, hogy igazából a zene élvezete kellene a lényeg legyen, nem pedig a bit(ráta)vadászat, és ehhez még nem is feltétlenül kell profi rendszer sem, hanem csak egy szubjektív, kellemes benyomás/emlék, ami alapján az a zene és az a felvétel megmozgat. És ennek kicsit ellentéte a bitazonosságra törekvő, elképesztően nagy felbontású anyagok meg tökéletest megközelítő méregdrága eszközök kergetése, mert ha a kedvenc számod szólal meg egy Sokol rádión, akkor azon is élvezni fogod (én legalábbis igen).

    Bocs a novelláért, a lényeg az, hogy lehet törekedni a jobb minőségre, de a minőség nem minden. Próbálj ki egy jobb lejátszót, győződje meg róla, hoyg neked ad-e annyival többet, ér-e annyit, és ha igen, akkor vedd meg :)

    Egyébként ilyen kedvencek, meg hasonló dolgok nem nagyon vannak a high-end lejátszókban, mert más jellegű mentalitással készülnek. Jellemzően az ilyeneknél rendesen felcímkézetten, albumokra bontva vannak a zenéid, általában teljes albumok egyben, erre idális a lejátszó felülete. Általában lejátszási listákat sem annyira szeretnek kezelni, bár működik, de nem kényelmes annyira létrehozni a lejátszón magán, ha egyáltalán lehetséges. Inkább arra vannak kiélezve, hogy fogod az albumodat, beteszed, és szépen végighallgatod, miközben a lehető legjobb hangminőséget élvezheted.

Új hozzászólás Aktív témák