Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shtml

    őstag

    válasz FuckeR19 #6057 üzenetére

    Nem csoda, hogy elsőre nem megy hibátlanul, hiszen nem lehetett tudni sem a ventilátor áramfelvételét, sem a LED-ek teljesítményét. Ezért be kell "hangolni".

    Pontosan a rajz szerint kötötted be az alkatrészeket? A potméter 120 ohmos, ahogy a rajzon van? Milyen potméter-állásnál indul el a ventilátor?
    Ha van multimétered, mérd meg, hány V esik a potméteren (nem a ventilátoron!) akkor, amikor elindul a ventilátor és hány V akkor, amikor teljes fordulatszámmal forog. Teljes fordulaton ugyanis a kék LED-nek nem lenne szabad világítania, mert nem is juthat rá a kigyulladáshoz szükséges nyitóirányú feszültség.

    A piros kezdeti kis fényét úgy tudod megszüntetni, hogy vagy eggyel lépéssel nagyobb feszültségű zénert teszel be (tehát 5V helyett 5.8V körül vagy amit ehhez közeli értékben kapsz), vagy nyitóirányban a LED-del sorbakötsz egy kb. 100mA-es szilíciumdiódát, amit pár forintért meg lehet venni.

    A kék LED-del ugyanezt kell tenni, de lehet, hogy ott egy fekete festékkel lefestett LED vagy egy kisebb feszültségű zéner alkalmasabb. Először mindenképp írd meg, milyen feszültségeket mértél.

    A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

Új hozzászólás Aktív témák