Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
mobbo
senior tag
válasz TESCO-Zsömle #5949 üzenetére
rovid velos valasz
koszi
sose lattam meg ilyen kabelt, de kereseknem kell fosnom a megnovekedett aramfelveteltol? (ez a kabel a fordulatszamszabalyzast engedi mukodni? nem fog osszeadodni a 2-3 venti fordulata?)
-
draff
aktív tag
Egyáltalán ne számítógépes tápegységben gondolkozzál.
A mostani szines TV-k tápjai csaknem hasonló (nagyfrekivel hajtott inverteres) megoldásúak de ott könnyebben ki lehet hozni a 220 voltot, de a 200-at mindenképpen. Kissé körül kellene szaglászni a híradástechnikában, aztán lomtalanításkor begyűjteni egy ilyen kihajított szerkezetet. Azok szerintem 100-150 W-ot mindenképpen tudnak.
(Az Orion és a Videoton gyárak néhai remekművei csaknem hasonlóak az alapelveikben)Ha túl nagyot tévednék, kérem - ne dorongoljatok le, de valamikor tényleg foglalkoztam (csak úgy felszinesen) ezzel a kérdéskörrel.
A 12 voltos cuccaimhoz - ha nem vagyok autóközelben - (elektromos pumpa, elektromos hűtőláda) pedig máig használok bontott számítógépes 200 W-os tápegységet. Viszi őket mint a szél ....
-
TESCO-Zsömle
félisten
Amit én kaptam, annál csak az egyik ágba ment a sárga vezeték. ha te ilyen elosztókat kapsz, vágd el az egyik sárga vezetéket. Áramfelvételtől nem kell aggódni. Az csak a megemfajta megszállottak problémája... Nálam a két venti 1.2A-t vesz fel 12V-on...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
04ahgy
nagyúr
Hol olvastad, hogy PC tápban gondolkodok? eleve csak az alkatrészek egy részét veszem onnan. Másrészt a TV tápok azok flyback rendszerűek, és egy tranzisztorosak, mivel nem kell terhelhetőség. Nekem később >1000W terhelhetőség kell, hídkapcsolással, és forward móddal.
Azon gondolkodtam, hogy a ferritmagos trafó talán mégsem lesz megfelelő. Hiszen igaz, hogy 100kHz az impulzusfrekvencia, de abból 10ms ideig egyirányban történik a mágnesezés. Vajon nem fog eltelítődni a mag? Kisfrekvenciás trafót alkalmazva már nyert ügyem van, hiszen az nem is érez mást csak 50Hz szinuszt. Csak az nagy és nehéz. Tehát a nagyfrekvenciás transzformátor alkalmazásának esetleges korlátain elmélkedem.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
fero02
nagyúr
Hi all!
Keresnék egy olyan emberkét, aki az elektronikában jártas, esetleg javított már mp3-as autó rádiót és nem utolsó sorban segítőkész.
Lenne 1-2 szakmai kérdésem hozzá.
Előre is köszönöm!
Üdv!
-
04ahgy
nagyúr
Én javítottam már MP3-as autórádiót. De azt mondd, mi a baja, akkor tudunk válaszolni. Előre nem lehet megmondani, akármilyen jártas az illető, hogy hozzá tud-e szólni.
Tehát sírd el gondjaid, mi meghallgatunk.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
fero02
nagyúr
Akkor sírok:
Egy Elta márkájú csodáról lenne szó. Használtam vettem olcsóért egy olyan hibával, h az előlapot tartó kis pöcök letört. Ez eddig stimm.
Tnap beszereltem, power on, rádió, szól. Megelégedéssel tapasztaltam, h minden jól lett bekötve. Beszaladtam egy cd-ért, beteszem. Behúzza. Csönd, és a forgó kis lemez ikon megjelenik. Várok, várok, semmi. Error 1. 'nyád. Bemegyek egy gyári audio cd-ért, beteszem, várok, ugyanez. Bármilyen lemezt tettem be, semmit sem olvasott.
Kivettem, levettem a fedlapot és azt tapasztaltam, h fel sem pörgeti a lemezt. Nézegettem és olyanok voltak a forrasztások, mintha már bontva lett volna a cucc. Beszéltem az előző gazdival és azt mondja, h tuti nem volt bontva.
Ma kivettem az optikai részt is. A motor ami a lemezt pörgetné 5.4 V-os, kipróbálni még nem tudtam. Viszont multiméterrel rámértem és jónak tűnik.
Tovább keresgélve találtam meg a motor vezérlő IC-jét, ami egy KA9259D. A gyanúm szerint ő a bibi okozója, mert 1. meg sem nyikkan a motor, 2. lemez behelyezés után nem tudok feszt mérni a motorhoz menő kimeneti lábain.Aztán csak a kíváncsiság kedvéért így nem összerakva beültem vele a kocsiba és összedugdosva kipróbáltam. Szomorúan tapasztaltam, h nem húzza be teljesen a lemezt. 15-szöri próbálkozásból 1x ment be a helyére, akkor is csak külső segítséggel (toltam a lemezen), de ekkor sem pörgette fel.
Ezután amennyire tudtam szétbontottam és megnéztem az összes forgó, mozgó alkatrészt. Elvileg minden jó.
Kérdésem: mivel minden motor erre az egy vezérlő IC-re van kötve, és ha elszállt, akkor lehetséges, h ezért nem tudom használni a készüléket? Vagy esetleg teljesen rossz a gondolatmenetem?
Kicsit tovább menve. Lenne itt olyas vki, aki segítene nekem ezt kicserélni? Nincs meg a megfelelő felszerelésem a cseréhez sajnos.
Üdv!
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
Ha ennyire biztos vagy, én szívesen kicserélem az IC-t, rutinművelet. Írj PÜ-t ha gondolod.
HGyu
[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
Üdv mindenkinek!
Keresek egy olyan embert, aki segíteni tud nekem.
Az a kérdés, hogy milyen anyagba lehet (hővezető) mikroport keverni, ami aztán enég
keményre és vízállóra köt hogy vízhűséd-hez blokk alapanyag legyen.Én Epoxy-ra, vagy műgyantára gondoltam első körben.
A második kérdés, hogy milyen tömeg%-ban keverjem hozzá a port, hogy a lehető legjobb hővezetést érjem el, viszont a szerkezeti integritás ne csökkenje a kritikus pont alá??
Aki tud segíteni kérem tegye meg!
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
fero02
nagyúr
Köszönöm!
Igazából azért is tettem fel a kérdést, mert nekem nincs meg a kellő végzettségem ehhez, csupán egy számomra logikus gondolatmenetet vázoltam. Ettől persze nem kell, h igaz is legyen. Némi elektronikai ismerettel bírok, de az az alap szintet még alulról sem súrolja.
Véleményed szerint az IC a rossz? Esetleg lehetnek még egyéb hibák is a készülékben?
Üdv!
-
04ahgy
nagyúr
Ha nem pörgeti a motort, akkor könnyen lehet, habár IC elég ritkán halálozik el. Meg kéne nézni, hogy hozzávezetés, ilyesmi, minden OK-e.
Másrészről, ha az IC filléres, akkor a csere is szóbajöhet, mint hibakeresés, de nem magától ment tönkre a gyárilag benne levő sem. Tudni kellene a kiváltó okot. Lehet hűtési elégtelenség. (Égésnyomok nincsenek a környezetében?) Lehet túlterhelés, stb.
HGyu
-
fero02
nagyúr
Az IC lábaitól a motorig végig néztem, minden stimm. Égési nyom nincs, de rossz hűtés éppen lehetséges. Az optika alján van a panel, az IC fejjel lefele, alatta szintán panel, tehát lehet a hő végezte ki...
Viszont IC-t nem találtam sehol. Nem tudom mennyi lehet... Mondjuk nekem nincsenek bejáratott, tuti boltokról információim. Azért még keresgélek.
Üdv!
-
nyunyu
félisten
Tudja valaki, hol lehet Pesten kapni Molex 39-01-2040, kozismertebb neven ATX12V tapcsatit? (10-20db kene)
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
Kozben Lomex katalogusban talaltam megfelelo muanyag hazat 8.4+afaert 1000 db-nal, plusz belevalo tuskeket 2.4+fa 5000db-nal.
Hello IT! Have you tried turning it off and on again?
-
nyunyu
félisten
-
And
veterán
-
Rive
veterán
válasz TESCO-Zsömle #5959 üzenetére
Elég valószínűtlennek tartom, hogy házi gyártmányú anyaggal ezen a téren elfogadható eredményt érhetnél el. Szerintem válassz valami kerülő utat.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Rive
veterán
Aztán csak a kíváncsiság kedvéért így nem összerakva beültem vele a kocsiba és összedugdosva kipróbáltam. Szomorúan tapasztaltam, h nem húzza be teljesen a lemezt. 15-szöri próbálkozásból 1x ment be a helyére, akkor is csak külső segítséggel (toltam a lemezen), de ekkor sem pörgette fel.
Én ezzel kezdeném. A lemeztálcának van egy végálláskapcsolója, amivel a vezérlés érzékeli, hogy lemez a helyén, jöhet a forgatómotor és a fejen keresztül a lemez érzékelése. Ha a lemeztálca nem megy be rendesen, akkor a forgatómotorra már eleve nem kerül sor.Nézd meg alaposan, hogy miért nem megy be a tálca. Tipikus hiba pl., hogy a tálcát mozgató szervo hajtásláncában van valami gumi ékszíj, ami meglazult, elgyöngült.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
sNiP3rFun
tag
Sziasztok!
Kérdésem az lenne ti milyen módot ajánlotok a plexi oldallapba való beillesztéséhez ki, hogyan csinálja/csinálná?Ötleteket, javaslatokat várok!
Előre is köszönöm! -
TESCO-Zsömle
félisten
válasz sNiP3rFun #5974 üzenetére
A legprofibb megoldásnak a H-gumival történő "begumizást" tartják, bár szerintem kissé ormótlan. Ezt követi esztétikában a sziloplaszttal belülről történő ragasztás, majd eztán jön a "mezei" csavarozás. Persze akárhogy csinálja az ember, a végeredmény rajta múlik!
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
sNiP3rFun
tag
Ti látomnagy modderek vagytok
Köszi a segítséget még nem jött meg a plexi de madj elválik,hogyan lesz rögzítve.
-
Hequila
őstag
Villémkérdés:
Ugye ennél a rajzjelnél:
a négyzet az elko pozitív oldala?
És elkokat mennyire egészséges sorba kötni?''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda
-
Rive
veterán
Ui.: valami állatka randalírozik a padláson, úgyhogy felköltözik egy panelkamera meg némi infravilágítás...
Siker Holnap felrakok valahova valami videót. Vagy holnapután. Szigorúan 18+.
AMúgy hova érdemes videót, állományt felrakni?/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
tomyoy
senior tag
üdv!
egyik haver megkeresett, azzal a céllal, hogy kerítsek neki olyan kapcsolási rajzot ami képes lenne egy Lada első (talán hátsó) fényszóróit villogtatni! de nem felváltva, hanem mint a F1 ben a safety car...úgy...ez valami rally safety lada lenne és kellene bele ilyen cucc! kérdésem tehát hogy megoldható e? mondjuk azt gondolom más fajata izzó kell az ilyen villogtatáshoz!
jöhetnek akár priviben is az ötletek! előre is köszönöm!
nyiknyiknyiknyik
-
tomyoy
senior tag
válasz TESCO-Zsömle #5981 üzenetére
aham én is arra gondoltam valami strobi szett...de azt a vezérlést hogy kellene megoldani?
ilyen hangvezérlős stroboszkóp 2db jobb és ball oldalra...majd csinálni valami zeneszerkesztőben egy jelet ami elindítja...és megszerkeszteni a villogást...vagy ez hülyeség?
[ Szerkesztve ]
nyiknyiknyiknyik
-
tomyoy
senior tag
mondjuk nemtudom hogy mi alapján vezérel!!? van benne egy microfon? pl van itt egy erre rákötni egy kábelt ...minkét oldal meglenne így , l+r és hangszerkezstőben a 2 sávra rakni valami pittyegést ami bekapcsolja... vagy sztem meglehet oldani valami kis kapcsolással is!?
nyiknyiknyiknyik
-
didyman
őstag
válasz Hequila #5977 üzenetére
Itt nincs négyzet.
(téglalap És igen, az a pozitív vége )
Sorbakötés: Egészséges az. Azonos kapacitásokon a feszültséget ezzel a módszerrel lehet kétszerezni. A kapacitás ekkor feleződik (helyesebben reciprokösszege), kapocsfesz duplázódik (helyesebb azt mondani, hogy a kapacitásokkal fordított arányosságban osztódik a feszültség). Sorosan szoktak kötni még úgy is, hogy az azonos polaritású elektródákat kötik össze: Ekkor a kapacitás szintén feleződik, a kapocsfesz nem változik, az elkó viszont így bipolárissá tehető.[ Szerkesztve ]
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
smirdex
tag
sziasztok,
2-2 venti beépítése van folyamatban a házba, a szabályzást még nem oldottam meg. Arra gondoltam párba fogom őket szabályozni, egy-egy potival. Azt nem tudom még jó megoldás-e, egyenlőre ötlet. Ráadásul olyan potira gondolta, -ha lehet ilyet kapni-, amivel ki is lehet kapcsolni.(mint pl a rádió hangerő potija, amivel ki-be kapcsolni is lehet). 5-12 v között szeretném szabályozni, az egyik potin 2 egyforma 0,15A-es venti, a másikon egy 0,12 és egy 0,15 A-es venti lenne.
Milyen értékű poti szükséges ehhez(linkkel pls)? Ha a számítást is leírná valaki hálás lennék, szeretném megérteni....
THX -
Klemens
őstag
Nemrég kérdezte egyik haverom, hogy a gépében a kábeleket bolhával kötegelte össze és, hogy ez baj-e?
Én mondtam, hogy nem hiszem, mert annyi hőt nem termelnek a kábelek, hogy gáz legyen.
Ugye nem mondtam hülyeséget?"A tegnap már történelem, a holnap még rejtelem, de a ma...adomány!"
-
V.L.
aktív tag
üdv.
van egy raidmax smilodom házam. namost ebben a házben van 1X12cm és 4x8 cm-es venti. hogyan tudnám megoldani, hogy szabályozhatóak legyenek a ventik? sajnos a ventilátor szabályozó egység számomra nem megoldás, mivel a ház elején egy ajtó van. esetleg külön-külön rákötni a lapra és van vmilyen progi amivel lehet szabályozni őket? vagy kössem sorba őket és úgy rákötni a lapra, egyszerre szabályozni őket? a lapom egy DFI LANPARTY UT P35-T2R
segítségeteket előre is köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
FuckeR19
senior tag
Sziasztok.
Vezérlőpanelt szeretnék csinálni de lenne 1 kis gondom a megvalószítással. 4 ventit szeretnék vezérelni. Ezért 4potira gondoltam (1 kΩ). A gondok viszont most jönnek. Úgy szeretném megoldani hogy minden potihoz tartozna 2 led, egy kék meg egy piros. Ha a poti ellenállása nagy akkor kék ha kicsi akkor piros led világítana. Ebben tudnátok nekem segíteni? Előre is kösssz
hirdetéseim: tiny.cc/prohardver -------és------- tiny.cc/aprod
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #5989 üzenetére
Először is ne 1kohmos potmétert használj. Az okát már kifejtettem vsz. épp ebben a topicban, nem akarom újra leírni.
Ha a poti ellenállása nagy akkor kék ha kicsi akkor piros led világítana.
Mennyi a nagy, mennyi a kicsi? Mivel erről most még fogalmad sincs (plusz a dolog függ a ventilátortól is, hiszen te nem a feszültséget, hanem a ventilátor fordulatszámát akarod kijelezni a LED-ekkel), állíthatónak kellene lennie. Ezért többféle letörési feszültségű zénerdiódára lesz szükséged hozzá.
Amúgy passzív eszközökkel nem lehet megcsinálni, hogy amikor az egyik LED kialszik, pontosan akkor kigyulladjon a másik. Talán érdemesebb lenne olyan effektben gondolkodnod, hogy a LED színe a ventilátor fordulatszámával együtt változzon, mondjuk pirosból kékbe. Ehhez közös tokba szerelt (kétszínű) LED kell.
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #5991 üzenetére
Persze, van elképzelésem róla.
Talán meglep téged, de a folyamatos színátmenetet egyszerűbb megoldani, ahhoz passzív alkatrészek is elegendőek.(Adott feszültségnél kialvó ill. kigyulladó LED-ekhez már komparátorra, vagy még inkább Schmitt-triggerre van szükség - kell egy kis hiszterézis, hogy az átkapcsolási feszültség közvetlen közelében ne villogjon a két LED. De az is könnyen megoldható, hogy a régi magnók vagy erősítők kivezérlésjelzőjéhez hasonlóan a világító LED-ek száma jelezze a fordulatszámot, akár úgy is, hogy a magasabb fordulatszámnál más színűek gyulladjanak ki.)
A szakember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki mindenre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)
-
shtml
őstag
válasz FuckeR19 #5996 üzenetére
Valami ilyesmire gondoltam:
A kiindulási alap egy Zalman F3 ventilátor volt. Ez induláskor kb. 350mA-t vesz fel, de utána az áramfelvétele beáll 250mA-re. 5V-ról még stabilan indul. Jobban belegondolva elég hozzá egy 100 ohmos potméter is, legalább 2 wattos legyen, de inkább több.
A zéner azért kell, mert nélküle a piros LED folyamatosan világítana, hiszen a ventilátoron minimálisan 5V a feszültség. Így viszont a zéner a letörési feszültségével csökkenti a LED+ellenállás párosra jutó feszültséget.
A potméter értéke erősen függ a ventilátor áramfelvételétől, a LED-ekkel sorba kapcsolt ellenállások értéke pedig a LED névleges áramától.
Némi játszadozásra az ellenállásokkal szükség lehet, hogy folyamatos legyen a színátmenet.
Edit: Új oldalon nyisd meg a képet, akkor látod az egészet.
[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
A LED-kigyújtásos megoldásod az remek. Viszont a soros potenciométernek én ellenzője vagyok. 3 ventilátorszabályzás képzelhető ugyanis el, olcsón, otthoni megoldással.
- Soros poti, változtatható ellenállásként. Feltekerve (kis ventifordulat) nagy a belsőellenállása, ezért kicsi a motor nyomatéka, és melegszik. Cserébe nagyon egyszerű.
- 3 lábú táp IC. Szabályozott kimenettel. A feszültség legalsó szintje is belőhető, hogy az alá ne lehessen letekerni. kis teljesítményű poti elég, így nem kell drágább nagyteljesítményű. A LED-ek ugyanúgy beköthetők. Kis kimeneti feszültségnél is alacsony a belsőellenállása, így kevésbé csökken a ventilátornyomaték. Cserébe ő is elfűti a felesleges teljesítményt.
- Egy nagyon egyszerű PWM, akár 555-tel is. A legbonyolultabb, de a legjobb hatásfokú egy kis csatornaellenállású FET-tel. A venti nyomaték a legkevesebbet csökken így. A LED-ek azonban csak egy integráló RC-tagon keresztül köthetők rá, a tápfesz. amplitúdójú impulzusok miatt...
HGyu
-
shtml
őstag
A kérdés nem az volt, milyen megoldást ajánlok a szabályozásra (a kérdező ezt már eldöntötte), hanem az, mit javaslok a LED-ek kigyújtására. Én erre írtam egy megoldást.
A soros potmétert én sem szeretem, több okból sem.
A stabkockával az a baj, hogy az általánosan elterjedt típusoknál nehezen tudsz kb. 10V-nál nagyobb feszültséget adni a ventilátorra. Talán még annyit sem. Szerintem ez nem nagy gond, de másokat zavarhat.
A PWM kétesélyes dolog, ha maga a ventilátor nem PWM vezérlésű. Ha kicsi (párszáz Hz) frekvencián hajtod a ventilátort, akkor zavaró hangot adhat ki. Ha nagyobb frekvencián hajtod meg, akkor viszont nem működik a fordulatszám-visszajelzés. Engem a visszajelzés hiánya nem zavarna, de másokat talán igen.
(Nem biztos, hogy a LED-ekhez kell integráló RC-tag, ők is üzemelhetnek impulzus módban.)
-
04ahgy
nagyúr
Nem biztos, hogy a LED-ekhez kell integráló RC-tag, ők is üzemelhetnek impulzus módban.
Azért kell az integráló RC tag, mert te azt akarod látni, hogy világít a LED vagy sötét a LED.
1:9 kitöltési tényezővel, 10V bemenőfeszültségnél az átlag feszültség szépen 1V lesz. A LED szépen 1:9 világít-sötét időket produkál, a szemed szépen kiintegrálja, és 1V mellett is látsz egy, kisebb fényerővel világító LED-et. Tehát a te kapcsolásodnál szépen mindkét LED, nem teljes fényerővel fog világítani, az összes ésszerű kitöltési tényezőnél.A stabkockával az a baj, hogy az általánosan elterjedt típusoknál nehezen tudsz kb. 10V-nál nagyobb feszültséget adni a ventilátorra.
Alig többért lehet low-drop táp IC-t kapni, pl. a Lomexben. 0,3-0,5V a teljes áramnál mutatott feszültségesése. Így a ventillátorra 11,5V legalább jut teljes fordulaton is.
A PWM kétesélyes dolog, ha maga a ventilátor nem PWM vezérlésű.
Ezeket teljes mértékben elfogadom. A 4-es verzióm lett volna a PWM szabályzású forward (buck) converter. Mikor egy áteresztőtranzisztor nyitásiidő vezérlésével szabályozod a tekercs áramát. Stabilizált kimeneti feszültséget ad.
HGyu
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest