Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Befutottak az első tesztek
- Call of Duty: Black Ops 6
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5 Pro teszt
- PlayStation 5
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Nintendo Switch
- Le Mans Ultimate
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
Fizika előtt - csak úgy megjegyzendő - elébb még olvasni tanultunk... Amire válaszoltál, az több mint három éves hozzászólás volt.
Jobbra fent "beállításaim" alatt meg tudod adni, hogy milyen sorrendben lásd a topikokat, hozzászólásokat. Ott kezdj szerintem, azután olvass sokat, vedd fel a ritmust, végül írj.
nofene
-
-
doglotthal
aktív tag
-
doglotthal
aktív tag
Igen a proci mögött nekem is van egy szívó ventim. De a memók körül elég nagy hő gyülemlik fel, a vinyón pedig van egy nagy hűtés(passzív) ami 25 fokon tartja, szóval arra nem kell semmi.
A gép tetjét nem tudom kivágni, mert van benne egy ív, ami pont a táp előtt ér véget
Szerintem az oldala lesz kivágva a memók körül. Majd még elgondolkozom.
Ha az alaplai csatira kötöm a ventit akkor szinte "hangtalan", azt már kipróbáltam.
Köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
Oracle
senior tag
-
Rivaul
addikt
Ne lázadj értékeli mindenki a kimerítő tanácsadást. A lelkes ujonc jelző rád lett szabva
Igazad van de a legtöbb gépbe egyszerűen megoldható a venti kérdés. Nem azt mondtam hogy a válaszod nem jó csak hogy átlagba egyszerűbben is meg lehet oldani. Amúgy tisztEladó egy zöld kaméleon….Nem,sárga! Inkább piros! Most barna….Ez k**va jó!…… NEM ELADÓ!!!
-
Psych0
őstag
bizony. Ideális esetben a földig földbe vezető útnak 0 ohm ellenállásúnak kell lenni Szinte minden vízvezeték le van földelve, csak nagy a rendszer ellenállása, így nem sokat érnek
Nemtudom, működne-e, de sztem valami UPC-ről nem kéne rázina. Végülis az már IT rendszer lenne, ami azt jelenti, hogy nincs galvanikus kapcsolat a fázisok és a föld között, tehát csak akkor ráz, ha egyszerre fogod meg a fázist és a 0-t Ha a fázist és a földet, akkor nem ráz. Ezt úgy lehet elképzelni, hogy egy 1:1 arányú trafóval le vagy választva a rendszerről és a szekunder 0 nincs leföldelve.
[ Szerkesztve ]
"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
-
törölt tag
látszik hogy nem vagy tisztában mi is az az 5 meg mi is az a 12 V. kicsit tanulj elektronikát és utána lengesd a kalapodat, mert működik, és nagyon sokan használják is. köztük én is.
12V-ot akkor kap a venti ha 12V jön be és földön van. ha a földet beteszed 5V-ra akkor köszöni szépen 12-5 azaz 7V-on fog menni. egy hiba van, rövidzáron minden ami 5V-ont kap találkozik a 12V-al, amit annyira nem fog komálni. rövidzáras ventit viszont nem láttam, pedig volt pár ventim 7V-on... az ilyen emberek szokták mondani hogy nem elég a 100ohmos ellenállás venti elé mert megolvad, csak teljesítménypoti, meg társai.
amíg a fesz fogalmával nem vagyunk tisztában addig kapcsoló üzemű tápokat ne emlegessünk ha lehet. a két különböző feszültség érték az több, mert nem csak 5 és 12V-ot adnak le a tápok, de mindenkinek hite szerint
-
törölt tag
magyarul kell egy 100ohmos poti, meg egy multiméter, és megnézed hol kap 10V-ot. picit egyszerűbbnek hangzik, és praktikusabb is fix ellenállást csak akkor tudsz kiszámolni pontos 10V-hoz, ha tudod a fogyasztást, amihez megint multival ki kellene mérni mert minden venti mást eszik.
miért kell pont 10 ohm? szerintem a poti pont azért jó mert be lehet lőni hogy halk legyen, ha kivezeted és kell a kraft még mindig lehet csavarni egyet rajta;)
javaslom a potit vízzel hűteni, mert tényleg komoly hőtermelő egység. már hogy lehet ilyet beírni?
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
("Most pedig az ellenállásnak a teljesítményét kell még tudni.
P=UxI; azaz a feszültség és az áramerősség szorzata. 12Vx0,26A=3,12W."
Ez kicsit félrevezető, hiszen az ellenálláson - mint írtad is - nem 12V, hanem csak 2V fog esni, így a teljesítménye sokkal kisebb lehet, 2V*0.26A=0.52W, tehát pl. 1W-os. Másrészt a 260mA-es ventilátor csak 12V-on vesz fel annyit, 10V-on már kevesebbet, ha lineárisnak tekintenénk, akkor 216mA @10V, de ez már tényleg csak kötözködés, mivel a venti valszeg nem teljesen lineáris, és ez az előtét-ellenállás teljesítményének nagyságrendjén sem változtat .)[ Szerkesztve ]
-
Pubszon
veterán
Így néz ki lerajzolva a venti meg a poti elhelyezése.
Vettem két féle ellenállást 2-2Db-ot, 2 wattosat.
6R8K és 10RK.Jók leszenek ezek a lerajzolt helyzetbe hogy ne melegedjen a poti?
Gondolom a poti elé kell rakni, nem?ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
törölt tag
Felesleges a 7809. Egyszerűen elérhető a 7 volt, azon az összes venti elindul. A pirosra a venti negatív ága, a sárgára a pozitív ág megy. A forgásérzékelőt ebben az esetben tilos bekötni az alaplapra.
De, ha mindenképp stabilizátor, akkor az LM317T a legjobb, mert 1.2-37 volt között szabályozható kimeneti feszültséget tud. Természetesen, ha 12 volt a maximum feszültség, akkor 1.5-12V közötti a szabályozás. LM317 datasheet[ Szerkesztve ]
-
v.tom
őstag
Szerintem kicsit félreértelmezted amire a srác gondolt. Ő nme akar egy mikrofont kötni a kimenetre úgy gondolom, hanem csak két kimenetet akar, amiket a gépről tud ki be kapcsolgatni, attól függően, hogy most épp fülessel vagy erősítővel akarja tolni. Legegyszerűbb megvalósításként jött az az ötlet, hogy el kéne osztania a jelet egy ilyen kis vacakkal.
-
Psych0
őstag
ebben a gondolatmenetben csak az a bibi, hogy a számítógéphez adott hangszóróknak nem 4, 8, 16 hanem nagy impedanciája van, hiszen bennük egy kis erősítő van aminek a bemenete nagyimpedanciás. Szerintem az ember nem a mélynyomót köti a hangkarira, hanem a mélynyomó erősítőjét
"As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."
-
hakos1987
őstag
beférne a házba minden, csak sajnos én ezt nem tudom megcsinálni vkinek nincs vállalkozó kedve, hogy elkészíti ezt nekem? nem ingyen gondoltam... győr topikba érdeklődtem, de nem nagyon jelentkezik senki...
üdv!
Bolygónk 3 alapeleme: föld, víz levegő... vízzel és levegővel a hülye is tud hűtést építeni, de próbáltátok már földdel?! :)
-
v.tom
őstag
Igazad van hogy próbálkozni kell, de én nem kezdeném 220V-os cuccokkal, és nme tenném kockára vele a komplett gépemet, és főleg magamat. Szerintem kezdetnem elég ha elkezd valaki kapcsolókkal és ventikkel, potikkal meg hasonlókkal szórakozni. Azzal nem tudja megölni magát, és kisebb a valószínűsége hogy elégeti a gépét. Én sem nyúlok bele bonyolultabb dolgokba, pedig nekem van némi barkácstapasztalatom.
-
v.tom
őstag
Ebben teljesen igazad van, csak tudod, az ördög sohasem alszik. Vannak olyan dolgok amik nekünk magától értetődők(megfelelő védelmen kívül pl. alapvető elektronikai dolgok), de lehet hogy másnak nem, és magára gyújtja vele a házat. Persze ez most költői túlzás, de sok furcsa dolgot lehet hallani manapság.
-
TESCO-Zsömle
félisten
A ventillátor nem azért ég le, mert nagyobb a motor áramfelvétele, bár kétségtelenül egy álló(ra fékezett) motornak tényleg nagyobb az áramfelvétele, mivel az áram komolyabb ellenállás (munkavégzés) nélkül szalad át a tekercsen. A leégés oka, hogy az állóra fékezett motort semmi nem hűti. A ventillátorral más a helyzet, mert ott a problémát a közeg sűrűségének és viszkozitásának változása okozza. A probléma azonban hordozza a megoldást is, mivel ezek mellett változik a fajhő és a hőátadás is.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
v.tom
őstag
Teljesen egyértelmű hogy nem lehet beletenni az olajba a mechanikus egységeket. Se a vinyó se az optikai egységek sem lennének működőképesek abban a közegben. Az olajos hűtés megoldható. Rövid távon megy, de azt még senki sem írta le, hogy hosszútávon lehetséges-e így működtetni egy gépet. Én egy ideje tervezek egy régi p2 vagy valamilyen értéktelen holmit hosszabb ideig tesztelni így, csak még nem jutottam el odáig.
-
Pubszon
veterán
Nekem nincs benne, nem is lessz.
De ha vkinek tetszik akkor had tegyen bele azt amit akar és nem kell ezt hozzávágni.
Mert ilyen alapon mindenki csinál olyakat ami pár másik ember szerint hüjeség, pedig ez is egyfajta "szórakozás".
Én meg szeretem ha az emberek változatosak, és nem mindenki egyforma.
Pedig sok olyan dolog van amit csinálnak az emberek és abszolút nincs semmi értelme, de ettől szép a világ.[ Szerkesztve ]
ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
gardener
senior tag
Amikor több fajta olajos trutyit kevergetnek össze,majd egy csomóba fogott állati szőrrel összekennek egy darab vásznat.... nah annak sincs értelme. Viszont mégis teszenek egyeseknek a festmények. Ízlések és pofonok.
Nekem tetszik egy Antec Nine Hundred kék fénycsövekkel kiegészítve. -
Psych0
őstag
Talán a tápod túl gagyi volt. Érdekes, hogy nálam minden táp elbírt 7 volton egy két ventit, több meg nemigen kell. Bezzeg a szent stabkocka! Azám a baró megoldás csak nehogy valaki azt higgye, hogy egy nagyobb ventit elbír hűtés nélkül, ha meg hűtöd, nagy meglepetésben lesz részed, hiszen a bordán 12 volt van és ha valamihez hozzáér...
De mindenki azt csinál, amit akar. Mellesleg kíváncsi vagyok, hogy mit értesz a "nem szereti" és a "két szabályozott kimenőfeszültséget csak úgy simán összeeresztjük" kifejezések mögött.
Valószínűleg azért kapcsolt le a táp, mert nem volt terhelés az 5 voltos ágon, és így visszafele folyt volna az áram. Ha lett volna egy alaplap procival rajta, akkor meglett volna az 5 voltnak az az alap terhelése, hogy az eredő áram nem ment volna át negatívba.De persze, mint mindig, neked van igazad! Emberek irány stabkockát venni! 10 kapcsolóüzemű tápból 9 ezt szereti.
[ Szerkesztve ]
-
-
didyman
őstag
Itt keversz két dolgot.
A ventinek az elektronikája egy egyszerű, két vagy esetleg 3 fázisú meghajtás, kefementes (brushless) kivitelben, gerjesztett állórész, állandó mágnes forgórész.A ventilátor sebessége most nagyon leegyszerűsítve, feszültségvezéreltnek fogható fel, vagyis 12V esetén az elektronika egy fix fordulatszámot igyekszik tartani. ha te ezt erővel lassítod, a ventilátor értelemszerűen nagyobb áramot fog felvenni, mivel el szeretné érni üzemi fordulatát (részint emiatt is eszik többet egy 12 centis venti, hiszen a lapátok nagyobb légellenállásba ütköznek). Ha a feszültségét csökkented, akkor az általa felvett áramerősség is csökkenni fog. Forgó mágneses mező meg minden egyszerű DC motor környezetében van, hiszen ez működésük alappillére.."Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hálózati / IP kamera
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Befutottak az első tesztek
- Bundle topik
- Call of Duty: Black Ops 6
- Csak úgy lapul ezeken a képeken a Galaxy S25 Ultra dummy
- BestBuy topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
- Asszociációs játék. :)