Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mr_ricsi

    veterán

    válasz h.istvan #10718 üzenetére

    "A fénycső ugyanaz mint a kompakt fénycső, ahhoz is kellesz ha jól tudom trafó, gyújtó, lassan kapcsol és még vibrál is ráadásul, emiatt ez teljesen kizárt nálam!"
    Már eljöve a XXI. század, és a fénycsöveknél is az elektronikus előtét a divat. Ezzel azonnali a bekapcsolás, a pártíz kHz-es áram miatt pedig nem látható a villódzás. És még a hatásfok is javult.
    Nem ugyanaz a cső és a kompakt, mert utóbbi a cső hajtogatás miatt bizonyos irányokban saját magát világítja, és ez a fénymennyiség veszteség, vagy is az egyenes csőnek jobb a hatásfoka.

    "Többéves kompaktoknak is éreztem a szagát, legyen az samsung, tungsram (GE), noname ..."
    Én ezt nem érzem. Mindenesetre ózon nem jöhet belőlük, mert a csövek légmentesen vannak zárva.

    "Ha már nem noname kínai kompaktot vennék, hanem márkásat, akkor ott vagyok, hogy többezer forintba kerülne a normális, jó fényű, stb. ..."
    Akcióban 2000 alatt össze lehet szedni jókat is, de mivel te szétvereted a lakásodat, neked egyenes csövekben kell(ene) gondolkodni.

    "a másik, hogy az ampervezeték keresztmetszetének mekkora felületűnek kell lennie, az szerintem nem lehet gond, ui.: ha a tápot úgy tervezték, hogy azon a vezetéken kifolyjon a megfelelő áramerősség, akkor gondolom ezt nem lesz gond hasonló vezetéken az első elosztóig elvinni"
    A tápok 30-40A-e 12-18 db vezetéken megy párhuzamosan. Ha egyen menne, az elolvadna. A másik dolog pedig a feszültségesés: a tápban 90cm-esek a drótok, neked viszont több méterre kell elvinni a delejt.

    "A PC tápoknak van szerintem a legjobb hatásfokuk a szabályzottak közül, ráadásul minden egyéb védelem is van bennük"
    A PCtápokban nincs az ágaknak külön szabályzása, és a PCben olyan nem fordulhat elő, hogy a 12V-on 300W, az 5V-on pedig 0 a terhelés. Emiatt könnyedén belefuthatsz abba, hogy 100-150W-nál az 5V kimegy a megengedett feszültséghatárok közül, ami miatt a táp egyszerűen lekapcsol.

    Utánanéztem annak is, hogy a panelekben 3 LED és egy ellenállás van sorbakötve, és ebből 20db párhuzamosan (a 15W-osban). Tehát csak 11,25 W jut a LEDekre, és 3,75W-ot fűtenek el. Ez a LEDek elméleti 30% hatásfokát 22,5%-ra rontja, amit a táp hatásfoka még levisz 18%-ra.
    Ez nagyon vérszegény, a hagyományos izzólámpának csak a 3x-osa.

    "A tápot külön kapcsolóra fogjuk valószínűleg kötni, ami a bejáratnál lesz és le lehet kapcsolni akkor, ha nem vagyunk otthon"
    Gondolom, lefekvés után nem mentek ki áramtalanítani, így ezzel a módszerrel csak max. 8 órát spórolsz a 24-ből.

    "egyébként az általad említett fogyasztás kábé havi +200 forint ..."
    Ha az összes lámpa világít naponta 4 órát, az havi 2200Ft, aminek a 200 Ft a 9%-a, vagyis ennyivel ismét rosszabb lett a LEDes rendszer hatásfoka.

    Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

Új hozzászólás Aktív témák