Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Trucker39
tag
Köszönöm a segítséget.
Első körben telepítettem a Cellmapper alkalmazást a telefonra. Még eddig nem használtam. Asztali gépen néztem meg a weboldalt és a térképről olvastam le az adatokat. Iránymeghatározásra is jó volt a térkép.
Tehát telepítettem az éjszaka és ma körbe jártam a házat. Nem tudom, mit kellene nézni, illetve, mit kellene látnom. Semmi olyan nem jelenik meg, mint ami a webes oldalon. Innen is látszik, hogy nem igazán értek hozzá.
Készítettem néhány képet a telefon kijelzőről, mivel az adatmentést, ileltve a megosztást nem igazán ismerem. Térképről azért nincs kép, mert az égegyadta világon semmit nem mutatott. Üres, négyzethálós kép, középen jelölve a pozicióm.
A képeken megjelenített adatokat nézegetve semmi jót nem látok.
A Telenor(a kép jobb felső sarkában övé a 3G jelzés.) soha nem váltott át a telefonomon 4G-re mióta megvan. A Router meg 4G LTE csatlakozáson van.
Most nem másztam fel a tetőre, mert dög meleg van, de sokszor próbáltam a telefont az antenna magasságában és a jel erősség mérő ott sem váltott át sosem 4G-re a Telenor esetében. A Telekom esetében más a helyzet. Majd ki veri a kijelző szélét a sáv a tető magasságában. Sajnos viszont A telekomnál nem áll módomban megfelelő internetet előfizetni. Amit adnának és amennyit használjuk, az messze köszönő viszonyban sincs egymással. Mindenképpen a telenor (IQpro) csomagja miatt lenne szükséges egy jó és használható beállítás.Sajnos most nem engedhetünk meg magunknak egy 50 -60 ezer forintos beruházást. Nézegettem videókat az említett antennáról. Jó dolog, csak most kicsit drága a pénztárcámnak.
[ Szerkesztve ]
-
4Grider
nagyúr
válasz Trucker39 #8901 üzenetére
Az látszik, hogy - a szolgáltatók szempontjából - a világ végén laksz. Ez abból látszik, hogy ezek a gyalázatos jelszintek is a legtávolabb terjedő frekvenciasávokon (800 és 900 MHz) vannak jelen. Itt valószínűleg nem is lehet háromszögelni, annyira kevés cellát látsz.
A Cellmapper MAP oldalon rá kell keresni a legközelebbi cellára és ha van rálátásod, akkor lesz esélyed jobb netet csiholni ezekkel az 50-60 ezer Ft-os eszközökkel. Olcsón itt nem lesz jól használható net, talán csak akkor, ha megjelenik a környéken a 700 MHz (amit szintén drága eszközök támogatnak). -
-
4Grider
nagyúr
válasz Trucker39 #8903 üzenetére
Tényleg nem ártana egy normális eszközt beszerezned, mert ezek az értékek totál fals-ok a telefonon felvett értékekkel összehasonlítva.
LTE B1 alig van a Telenornál, jellemzően nagyvárosi környezetben B3-al fogják össze tucatnyi helyen. Jó eséllyel a routered aktuálisan alkalmatlan arra, hogy jelezze az UMTS B8-at (de használni persze tudja). -
Trucker39
tag
válasz bociusz #8905 üzenetére
No most gondban vagyok.
Honnan azonosítod be a tornyokat?
Amúgy valóban a közelben van ez a torony is.
Nincs valami GYIK, vagy összefoglaló valahol a témában? Esetleg magyar nyelven, hátha tanulok én is valamit.
Amúgy azért vagyok gondban, mert ez a torony a környezetemben találhatóak közül a legmesszebb van és most majdnem háttal van neki az antenna irányozva, amit a korábbi linkben mutattam.
Gyorsan megnéztem egy-két képet és azokon is ez az EARFCN(275) érték szerepel.
Miért ez a torony kerül kiválasztásra, mikor a másik két torony közelebb is van és az antenna is arrafelé néz?
Amúgy még egy számomra érthetetlen dolog.
Újraindítom a modemet - néha muszály, mert a jelszint 40% köré leesik - és indítás után erre a toronyra csatlakozik és 100% jelszint van. Néhány perc után valami miatt "elveszti az érdeklődését iránta" és leesik a jelszint 40-50 % körülire. Néha 80%-ra, mint a korábbi képen is.
Lehetséges, hogy nem csak a jelszint esik le, hanem egyszerűen rácsatlakozik egy másik toronyra?
Mint a reklámban: De miért? Nagyon idegesítő. Néhány hete csinálja ezt csak. Korábban beton stabilan tartotta a 100% jelszintet, akármikor néztem rá.
Az általad említett paraméterekről nem tudok nyilatkozni, mert nem tudtam, hogy azok alkalmasak torony irányának beazonosítására.
Mellékelem a képet amit indítás után készítettem.
Ez vajon melyik torony lehet? Illetve én hogyan tudom megkeresni?
Mert akkor magamtól is oda fordítom az antennát, csak tudjam, hová akar csatlakozni.
-
bociusz
aktív tag
válasz Trucker39 #8907 üzenetére
Reggel küldtél screenshotokat, azon szerepelt két LTE eNodeB (konyhanyelven hívhatjuk ezeket 4G tornyoknak), 2213 (azon belül 3-as szektor), ill. 2543 (2-es szektor). Ezeket Cellmapperen gyorsan ki lehet keresni, a bal hasábban van egy "Tower Search" doboz, onnan megvolt, hogy Kecskemét északnyugati határán készülhetett a mérés.
A TAC a régiókódokat jelzi, Telenor és Telekom hálózatokban a 30-39 ezer közti TAC kódok a Dunától keletre eső, Telekom által üzemeltetett Band20-as helyszíneken használják. (A Dunántúlon pont fordítva, a Telenor üzemelteti a B20-as tornyokat, azoknak 20-29 ezer közötti a TAC kódjuk). Ezekről a megosztott tornyokról annyit érdemes tudni, hogy mára a többségük telített, ilyenkor pedig az ütemező elsősorban a toronyhoz közelebb lévő, jobb jel-zaj aránnyal kapcsolódó eszközök forgalmát priorizálja. -110 dBm alatt már nagyon gyenge a jel, ha eközben a cella is telített, akkor kb. élvezhetetlen lesz a szolgáltatás.
A Tenda felületén egy plusz csavarra volt szükség, mivel (talán adatvédelmi okokból) a rengeteg infó közé pont nem fért ki az eNodeB és a TAC, de mivel a régió az előző screenshotból már megvolt, így arrafelé kellett keresni.
Az EARFCN a cella középfrekvenciáját adja meg. Az LTE szabványosított frekvenciasávokon működik - itt a teljes lista, - Magyarországon ezekből a B1,B3,B7,B8,B20 és B28 van használatban. Itt egy kalkulátor, ami megadja, hogy melyik sávon pontosan hol üzemel a cella. A 275 ez alapján a B1 sávban van. A környéken pedig egyetlenegy olyan eNodeB lett csak feltérképezve, amin van B1, de ha több is lett volna, a PCI-k összevetésével úgy is össze lehetett volna párosítani, a 337-es PCI a Hetényegyházi torony délkelet felé néző B1 szektoránra lett kiosztva. (Egy TAC régiókódú övezetben egyszer szerepelhet csak egy PCI azonosító.)
Ugyanígy a második screenshoton EARFCN 1848, ez a Telenor "szabvány" B3 frekije. A 430-as PCI alapján ez a 3217-es eNodeB 3-as szektora a Vízmű utca és a Nyugati körút sarkán.Röviden ennyi volt a beazonosítás. A hálózat működéséről még annyit érdemes tudni, hogy az eszköz rendszeres időközönként riportolja a hálózat felé, hogy melyik szektort milyen jelerőséggel "hallja", a hálózat pedig az önbevallásos mérések alapján dönt és ha szükséges, át tud téged küldeni egy másik szektorra. Például ha tele van a B20-as sáv, akkor át tud küldeni B1-re, akkor is, ha az távolabb van és gyengébb a jele. Ilyenkor bár a kijelzett térerő lecsökken, a szolgáltatás minősége a gyakorlatban mégis javul.
[ Szerkesztve ]
-
Trucker39
tag
válasz bociusz #8908 üzenetére
Ez elég bonyolultnak tűnik.
Annak örülök, hogy legalább az a torony ad valami jelet.
Felmásztam a tetőre az előbb és arrafelé fordítottam az antennát.
4Grider: Én meg kb 60 ezer forintért kiáltanék. Ez az összeg a nyugdíjam közel fele.
Ahogyan egy általan rendkívüli módon ellenszenves jóember modta: "Nix ugribugri"
Nos, el fog telni némi idő, míg ekkora összeget összeszedegetünk. -
Diák66
őstag
válasz Trucker39 #8909 üzenetére
A B3 jelszinted egyébként úgy ahogy elfogadható, csak hát az a tenda router. A sebességen csak a CA-s router segíthet, vagy elérni a Tenda esetében, hogy kizárólag az általad használt frekvenciát használja. Tendával nincs tapasztalatom (csak Tp-Link, bár azzal se lenne......szívás az is, de beta frimware-ben van band selection).
-
rover45
őstag
Sziasztok!
Hadd kérjek segítséget tőletek az alábbiakkal kapcsolatban:
Megoldható szerintetek az, hogy egy Huawei B628-265 routert modemként használjak csak?
Van jelenleg egy jól belakott Asus routerem, ami tökéletesen lefedi a szükséges területet, nem is szívesen cserélném le, azonban a címen ahol használom csak egy mikros net érhető el, illetve mobilnet. A mikros netet szeretném megszüntetni és arra gondoltam, hogy az Asus wan portjából kihúzom a mikro netet, bedugom a Huawei mobilroutert (modemként) és kész, használom a korábbi beállításaimat csak a jobb neten keresztül.Kivitelezhető ez? Ha igen, hogyan? Elegendő lehet ha a dhcp-t és a tűzfalat kikacsolom a Huawei-en? Vagy ez nem így működik?
-
4Grider
nagyúr
válasz rover45 #8914 üzenetére
Megkeresed a menüjében a híd (bridge) módot, bekapcsolod és máris modemként működik...
Szerk.:
Tegnapelőtt volt a kezemben egy másik Huawei, az ekkor elfelejtette lekapcsolni a wlan-t, szóval ha a tied is elfelejti, esetleg azt még le kell kapcsolni róla. És pont ezért célszerű bridge mód előtt áttenni a routert valami olyan ip tartományba, amit a routereden nem használsz (pl.: 192.168.28.1), hogy utána is gond nélkül elérd a saját LAN-od felől.[ Szerkesztve ]
-
félisten
A 90 Mbps B20-on egy olyan csúcsérték, ami újabban rendszeresen megvan -- csúcsidőn kívül.
Persze a nagy nyaralóroham csak most kezdődik, úgyhogy majd jövő héten tudok erről többet mondani.
Azalatt, hogy magánzó vagyok, mit értesz?
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
Trucker39
tag
Amikor sokadjára járom körbe - virtuálisan - a környéket, mert nem találom a tornyot, amit a Cell mapper mutat. Így is csak véletlenül néztem fel a magasfeszültségű oszlopra.
Hát... na.
Amúgy fele olyan távolságra van, mint a másik torony, amire csatlakoznom sikerült. Van felém antennája és 1800MHz-s DCS B3 Ezt nem tudom, mit jelent. A másiknál ez B1.
Majd kipróbálom ezt is. Hátha.
(PCI463 (154/1)EARFCN1848)
-
totron
addikt
Múltkor bácsikat láttam festeni ilyen dögöket. Nem tudom, hogy Faraday kalitkai elven öltözködnek vagy hogy megy ez? Meg este aztán ezzel álmodni..
(#8917) MaCS_70, hogy szinte egyedül lógsz rajta. Ez is egy hasznos adat lenne - még ha nem is tudunk rajta változtatni - hogy hányan vagyunk a party-ban épp.
-
skippper
senior tag
válasz MaCS_70 #8899 üzenetére
Mi a gond az utólagos antennafelszereléssel? Én is abban gondolkodom, hogy a Huawei 535-re felrakok egy hasonló antennát, mint amit a kolléga linkelt, hogy falon kívül lehessen a jelvevő. Rossz ötlet? Előfordulhat, hogy rosszabb lesz a végeredmény, mint a gyári nyuszifülekkel?
-
Diák66
őstag
válasz skippper #8922 üzenetére
Jól kell válaszatni, plusz kültéri antenna oda való, ahol tényleg gyenge a jelszint a távoli adótorony miatt. Ha van egy rakás adótorony a környékeden, nem biztos, hogy célravezető a kültéri antenna. Akkor inkább a routert kell jól elhelyezni a lakásban. Sajnos így viszont lehetséges, hogy a wifinek a jele nem lesz a leg optimálisabb.
-
totron
addikt
Előfordulhat, de valószínűbb, hogy nem hoz annyi többletet, mint amennyit ráköltöttél (amennyit a pluszköltség fejében elvárnál). Sok torony/jel esetén irányított/kis nyílásszögű antenna kell. Az ide vágó kábel hossza is szempont, mert nem a legolcsóbb fajta. Ha sok kell belőle és szerelgetni sem szeretsz, akkor Mikrotik lehet a te utad, de az eredő elképzelésed is teljesen rendben van.
-
Pilács
senior tag
Sziasztok, a korlátlanságnak vannak határai? Napi forgalom limit stb, vagy kb. már ugyan az mint egy vezetékes, ahol nem korlátoznak semmit? Munkára is kellene, ftp stb, de lenne néha torrent, és persze játék, amik nem kis letöltéseket tudnak frissítéskor produkalni. Lenne net alapú tévézés is róla... Ha létezik ilyen előfizetés, utána már csak a toronytávolság a kerdés, ahogy olvasgattam a hozzászólásaitok :)
Ajándék szesznek ne nézd a fokát!
-
balaaa88
aktív tag
A Telenornál tudtommal, illetve eddig leírtak szerint nincs semmilyen limit, nincs semmilyen sávszélesség menedzsment.
De a mobilinternet alapvetően nem arra való, hogy mindent is ezen keresztül akarjon forgalmazni mindenki. Persze meg lehet próbálni, erősen helyszínfüggő, de valószínűleg se neked nem lesz jó, se a többieknek, akiknek miattad kevesebb jut(hat). -
félisten
Csatlakozva az előttem szólókhoz:
A rádiófrekvenciás szerelgetés helyenként fekete mágia. Nem véletlen, hogy sokszor egy-egy környéknek megvan a "jó" tévéantennája, amit persze a helyi szaki ismer. Egyáltalán nem különleges eset, ha a völgy egyik oldalán az egyik gyártó, a másik oldalon a másik gyártó mellesleg azonos paraméterekkel hirdetett antennája válik be.És ez az adatátvitelnél csak súlyosbodik.
Megfelelően kiválasztott, megfelelően tájolt és nem mellesleg a készülékhez megfelelően illesztett antenna kell, mégpedig a lehető legrövidebb kábelen lógva, mivel a kábel ugye csillapít. Ennek az összerakása még szakértelem mellett sem egy biztos menet, és eleve rohadt nagy hátránnyal indul az erre gyárilag belőtt megoldásokkal szemben, amelyek mellesleg pár centi analóg kábelt tartalmaznak csak.
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
skippper
senior tag
válasz MaCS_70 #8927 üzenetére
Értem. Egészen konkrétan nálam az a helyzet, hogy Solymáron a Nádas utcában szeretném használni a rendszert (sajnos semmilyen kábeles megoldás nem elérhető, ezért csak a mobilnet maradt), ahonnan a 6195-ös tornyot néztem ki. Egész jól is működik, 535-ös Huawei routerrel házon belül ~60 mb/s, házon kívül viszont 90, ezért gondoltam rá, hogy a garázsban lévő routerre ráakasztom a legrövidebb kábelt és csak kifúrom a garázs túlsó falára az antennát (ami nem mellesleg pontosan a torony irányába néz), akár egy irányítottat is (mivel a környéken nincs semmi más értelmes torony). Informatikusként, gamerként igazából sokkal fontosabb az, hogy az utolsó cseppig kiaknázzam a lehetőségeimet, mint az a 20-30k amit egy antennára költenék (főleg úgy, hogy gigabitről pottyanok vissza, erős lesz az átmenet)
https://www.cellmapper.net/map?MCC=216&MNC=1&type=LTE&latitude=47.59494747312286&longitude=18.92119700116089&zoom=16.360149988626034&showTowers=true&showTowerLabels=true&clusterEnabled=false&tilesEnabled=true&showOrphans=false&showNoFrequencyOnly=false&showFrequencyOnly=false&showBandwidthOnly=false&DateFilterType=None&showHex=false&showVerifiedOnly=false&showUnverifiedOnly=false&showLTECAOnly=false&showENDCOnly=false&showBand=0&showSectorColours=true&mapType=roadmap
-
skippper
senior tag
válasz 4Grider #8929 üzenetére
Nem feltétlen értem, hogy ez miért lenne így. Attól, hogy nagyobb a potenciális sávszélesség, ami jön még nem lesz terhelt a hálózat, nem foglalom azt a 60-90 mbps részt belőle. Pont amiket említettem szolgáltatások minimális terheléssel járnak (egy játék kb/s-ekben mérhető terhelést ad), sokkal inkább a stabilitás és a megbízhatóság a lényeg (illetve a latency, de arra sok ráhatásom nincsen).
Emellett megértem az élni és élni hagyni elvet is, de amíg nincs más alternatívám addig ez marad. Nyilván a torrent seedparkot nem mobilnetről kell szolgáltatni, de ha van egy szolgáltató, aki azt mondja nekem, hogy használjam a mobilinternet csomagját otthoni internethez nyugodtan, akkor ezt fogom tenni. Amennyiben betartom a szabályaikat, úgy gondolom, hogy az ő felelősségük a szolgáltatás minőségét garantálni, használjanak rendes load balancert, szabályozzák a maximum elérhető sávszélességet, vagy monitorozzák azokat, akik valóban torrenteznek mobilnetről. Ad absurdum ha mindenki azt mondaná, hogy nem nézek netflixet meg youtubeot mobilon, akkor semmi nem indokolná a szolgáltatónak a fejlesztést, mert hát mindenki boldog a 10mbps csomagjával, fölösleges bővíteni vagy fejleszteni a szolgáltatás minőségén.
-
4Grider
nagyúr
válasz skippper #8930 üzenetére
A szolgáltató az általunk fizetett előfizetői díjak egy részéből fogja fenntartani az infrastruktúrát, egy másik részéből a szervezetét, harmadikból a tulajdonosait, negyedikből állam bácsit és ami ezek után megmarad, az mehet fejlesztésre. Kérdés, hogy mennyi ez a megmarad havi 5000 Ft után és mire elég az...
De persze ráérsz ezzel foglalkozni akkor, amikor/ahol belassul a hálózat. -
totron
addikt
válasz MaCS_70 #8927 üzenetére
Az igaz, hogy nem 2 fillér a külső antennás fejlesztés, de nem is egy agysebészet. Kis műszaki véna megléte esetén megugorható.
A kérdezőt nem teljesen értem olvasva a felhasználási területet miért éri meg a további költség, ha állítása szerint úgy sem használná ki.
[ Szerkesztve ]
-
skippper
senior tag
Az, hogy nem fogok egész nap padlógázzal torrentezni nem jelenti azt, hogy nem használnám ki a jobb erősségű jelet. Az a feltételezésem (cáfoljatok meg, ha nem igaz), hogy a nagyobb, komolyabb antenna nem csak a tiszta időben mért sávszélességre van jó hatással, de úgy általában az egész kapcsolat minőségére (jitter, packet loss, latency spikeok), illetve rossz időben is biztonságosabb a rendszer. Most a 60 vagy 90 kb mindegy, de egy rosszabb helyzetben 10 helyett 20 már nagyon nem mindegy.
Egészen konkrétan azt szeretném a lehető legjobban bebiztosítani, hogy ha leülök játszani valamivel (általában kompetitív játékokat kedvelem, ezért reszelek ennyit ezen), akkor a lehető legkisebb eséllyel laggoljak (tisztában vagyok vele, hogy biztosan fogok is és senki nem is tudja garantálni, hogy ne legyen lag, de szeretném a lehető legtöbbet megtenni ellene)
-
4Grider
nagyúr
válasz skippper #8934 üzenetére
Az bázisonként 10m Ft. Ennyi pénzből két-három év alatt át lehetne térni normális (azért nem gigás, de minden előfizetőre jutna minden pillanatban 1-2 Mbps) sebességű 5G-re. Persze itt az a kérdés felmerül, hogy melyik tulajdonos nem akar pénzt látni minden évben a cégéből (pontosabban vagy 2-3 évig nem)...
-
totron
addikt
válasz skippper #8933 üzenetére
Értem a bitre/dB-re kihegyezés szándékát, tegyük meg amit lehet, de az árat tudom megint csak emlegetni: nem fog akkora javulást, tartalékot hozni, mint amennyivel megtoldod a kiadásokat. Ha persze telik rá, érdekel a vételtechnikai része is és ettől vagy nyugodt, hát maxold ki a lehetőségeket, de alapvetően jó jelszintek és kevés cellatárs mellett ez inkább csak vudu a léleknek. Amit Macs70 kerül, abba te pont beleugorhatsz, később is hasznosítható tapasztalatokat szerezve. Ha meg rád ereszkedik a leterheltség, mint leggyakoribb mumus, úgy is mindegy milyen fokú reszeltséggel várod a használhatóságot.
Szerk.: sok cellatárs mellett is.
[ Szerkesztve ]
-
skippper
senior tag
Jól értem akkor, hogy ha a leterheltség miatt romlik a teljesítmény akkor odaülhetek a torony mellé a routeremmel, akkor se fog nagyobb sávszél jutni nekem, mint a betonfal mögül? Szóval ha most szabad téren 90, betonfalon belül 60, akkor amikor leterheltség miatt 40-re esik, akkor kint is bent is 40 lenne?
-
Littlemage
újonc
Sziasztok!
Győrben ideiglenesen egy nyaralóba/hétvégi házba fogok költözni Galántai ut/ , ahol jelenleg nem elérhető vezetékes net. /ill. fél éve nem volt az, azért majd körbekérdezek mégegyszer/. A munkámhoz elsősorban stabil netre van szükség, persze nem baj, ha nem is csigalassu, de a stabilitás fontos, ill. back-up netre is mindenképp szükségem lenne, ha mégis elszállna az egyik. Ez ügyben szeretném a segitségeteket kérni.
Feltelepitettem a telefonomra a network cell info lite-ot, errol teszek be par screenshootot.
vodafone-os sim kartya van benn, ill egy telenoros is, de azon nem aktiv a net /de ez gondolom latszik/
celmapperen amugy megneztem, hogy hol van a kozelemben antenna, ezt lattam:
https://www.cellmapper.net/map?MCC=216&MNC=70&type=LTE&latitude=47.718971895050146&longitude=17.63344920992068&zoom=17.462618759014088&showTowers=true&showTowerLabels=true&clusterEnabled=true&tilesEnabled=true&showOrphans=false&showNoFrequencyOnly=false&showFrequencyOnly=false&showBandwidthOnly=false&DateFilterType=None&showHex=false&showVerifiedOnly=false&showUnverifiedOnly=false&showLTECAOnly=false&showENDCOnly=false&showBand=0&showSectorColours=true&mapType=roadmap
Ez az antenna a fout tul oldalan van, kicsit eszakra, kb 200-300 meterre, terepakadaly nelkul gyakorlatilag, de a telo meg mintha 2 masik toronyra kapcsolodott volna, ahogy a screenshootokon is latszik. / ha jol ertelmezem / s egyiken b3on masikon b20on, s a b 20as azert jobbnak tunik.
1. Ez miert van? cellmapperen arrafele asszem nem is lattam tornyot, vagy valamit nagyon beneztem. no de a lenyegi kerdesek.
2. Milyen routert lenne erdemes vennem? /normalis keretek kozott a penz nem szamit, mivel munkahoz lesz /. sokan mondtatok a mikrotik kulonbozo tipusait, amiben van ugye beepitett antenna is, ill a huaweinek is 2 tipusat gyakran olvastam.
Ha jol remlik vannak routerek, amik mar intelligensebbek, s ki tudjak valasztani a legjobb "vetelt".3. ha szeretnék back-up netet is, ahhoz erdemes lenne vennem megegy routert? van egy usb-stickem, az jo lehet erre a celra /ha jol remlik, ez kevesbe jo eszkoznek szamit/ ? ill. back up netnek gondolom masik szolgaltato sim kartyaja kellene? vagy ha megszakad a net, akkor az a torony hibaja, vagy a szolgaltatoe? fontos lenne, hogy kb 5-10 masodpercnel hosszabb szakadas ne legyen, ha elmenne a fonet, a backupnet mukodjon meg 5-10 percig.
4. melyik szolgaltatonak a sim kartyajat lenne erdemes valasztanom, ill. hogy tudom ezt leellenorizni/kivalasztani? /stabilitas/ sebesseg szempontjabol/ voda+telenor feltoltokartyas simem van, azokon tudnek tesztelni . persze aztan gondolom majd erdemes lenne venni vmi flottas elofizetest korlatlan netre.
5. milyen programmal tudnam azt "szkennelni" hogy milyen gyakran, s mennyi ideig van szakadas a netelérésen?
Köszönöm szépen előre is az ötleteket, tanacsokat!
Ui: Ha esetleg még valami adat kellene, holnap megyek, s le tudom merni. pl olvastam korabban, hogy vki a cellmaper appot hazsnalta hasonlo celra , ha netan az jobb, csinalok azzal is mereseket.
[ Szerkesztve ]
-
4Grider
nagyúr
Ahol sokan vannak, ott a néhány száz méterenkénti bázis a megoldás magas frekvenciák használatával (B1-B3, esetleg B7). De ilyen hálózatot csak ott éri meg kiépíteni, ahol egész évben sokan vannak, két hónapra abszolút nem. Persze vannak kivételek, pl. Siófok, Hungaroring (ideiglenes bázisok), stb.
-
Diák66
őstag
válasz Littlemage #8943 üzenetére
-
4Grider
nagyúr
Ez mindig helyszíntől függ. 1-2 száz új felhasználó megjelenése alacsony frekvenciákon (B20, B28) biztos túlterheléssel jár. Ha már 2 freki van összefogva (jellemzően B3+B20), az már egy fokkal jobb, de mikrós felhordó és néhány száz új aktív felhasználó azt is lehidalja. És az ilyen helyeken megjelenő nyaralók sokkal nagyobb része folytat esténként illetve rossz időjárási körülmények között olyan tevékenységet a mobilján, ami hosszabb ideig történő terhelést jelent. Tőlem is mindig nyáron kérnek 1-2 hónapra adatcsomag-emeléseket azok a tagok, akik nyaralni készülnek, azaz a szokásos adatfelhasználásuk megugrik. A legtöbbjük ráadásul korlátlan netet kér. Nem véletlen, hogy a Telekom is nyárra jött ki a postpaid előfizetőinek szóló korlátlan ajánlataival.
-
Trucker39
tag
Ilyen antennát kellene beszereznem?
Azért kérdezem, mert elég sok jelölése van és eléggé zavaró módon bele tudok kavarodni. Van ahol olcsóbb, de valami meg hiámyzik belőle. A "zöld emberkés" cégnél meg nem is vagyok benne biztos, hogy ezt a típust árulják. Valami hasonló, de a neve mintha nem teljesen egyezne.
Most nem telik rá, csak kíváncsiskodom, merre nézzek körül és mit keressek.[ Szerkesztve ]
-
4Grider
nagyúr
válasz Trucker39 #8949 üzenetére
Itt tudod őket összehasonlítani:
https://mikrotik.com/products/group/lte-5g-products
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Synology NAS
- World of Tanks - MMO
- Call of Duty: Black Ops 6
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
- Apple Iphone 13 PRO MAX/Sierra Blue/256GB/KÁRTYAFÜGGETLEN/AKKU 88%/Patika állapot
- Csere-Beszámítás! Gamer PC! I3 10105F / GTX 1070Ti 8GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
- SAMSUNG Z FLIP4 8GB/128GB GOLD (Fóliás, mindene ÚJ), 2025.DEC-ig GARANCIÁS, ÜZLETBŐL, BESZÁMITÁS
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest