Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • cocka

    veterán

    válasz Vangelis #82178 üzenetére

    De ehhez semmi infója nincs senkinek. Segítsünk mán, de támpontot nem adsz ahhoz, hogy segíteni lehessen.

    Egyrészt milyen szakra, másrészt ugye oda milyen érettségi követelmények vannak, mert ugye általában 1 vagy 2 tárgy kötelező, bizonyos tárgyak emelt szinten?

    Plusz ugye milyen finanszírozásban akarod, mikor akarod kezdeni, még idén? Mert akkor a pótfelvételi cirkusz csak a júliusi ponthatár-kihirdetés után esedékes. Ott csak egy helyre jelentkezhetsz, ami persze talán szabad helyek függvényében esetleg lehet államilag támogatott, de leginkább fizetős.

    Tudtommal az sem változott, hogy a bachelor & master illetve osztatlanok esetén max. 12 félévet finanszíroz az állam és papíron meg van határozva, hogy adott képzési időt mennyivel lóghatod túl, asszem max. 2 félév, de a gyakorlatban ezt az intézmény határozza meg, utána áthajintanak fizetősre.

    Plusz nappalin, estin vagy levelezőn, esetleg távoktatáson akarod végezni?

    Korhatár egyiken sincs, talán nappalin annyi van, hogy ugyan lehet mellette dolgozni, de hogy tanulni mikor fogsz a tárgyakra, az kérdéses.
    Nappalin van diákigazolvány meg egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre mentesség, de 25 év felett nem vállalhatsz diákmunkát.
    Estin van diákigazolvány (utazási kedvezmény szintén ugyanaz, mint nappalin), EÜ járulékot nem fizetnek
    Levelezőn is van diák, de utazási kedvezmény csak a tanintézet meg a lakhely közt, EÜ járulékot itt sem fizetnek
    Távoktatásról fogalmam sincs, diákot ott is adnak, de egyenlő a minek kategóriával, ha semmi nem jár hozzá.

    Kreditrendszer lényege: Krediteket szerezel ahhoz, hogy záróvizsgára bocsátható legyél. Minden tárgyhoz tartozik valamennyi kredit és az ösztöndíj mennyiségének szempontjából fontos a kreditindex is, amit most meg nem mondom hogy számolnak ki, de a nagyobb kreditindex-értékű tárgy érdemjegye jobban befolyásolja az összkreditindexet, azaz ha 2-est kapsz az adott tárgyból, akkor az elég erőteljesen lefelé nyomja az indexet, míg ha 5-öst, akkor felfelé.
    A kreditrendszer lehetővé teszi azt is, ha egy tárgyból bux, akkor ne kelljen az egész félévet ismételni, csak azt amiből buktál. Persze ezekhez is szépen megírják a feltételrendszert, nehogy már itt olyan könnyű legyen a továbbhaladás, ha fontos tárgyból buktál.

    Attól függ, hogy hova jársz általában kétféle óratípus van:

    1. gyakorlat/szeminárium: Ez kis, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy szerencsés esetben kis létszámú tantermi óra, a részvétel kötelező, ha ezekről lógsz, akkor tanárfüggő, hogy vezet-e listát a hiányzókról vagy sem, de utólag számít a félév végi gyakorlati jegynél. A leggázabb, ha mondjuk gyakorlati jegy megszerzésekor be kell mutatkoznod a tanárnak.
    A gyakorlati jegyet mindenféle random röpdolgozatokból, évközi ZH-kból lehet szerezni vagy egy nagy félév végi ZH-ból... ki hogy csinálja szintén tanárfüggő. Lógás vagy értékelhetetlen teljesítmény esetén beírják a Neptunba az 1-est, ami szintén rontja az átlagot is.

    Nappalin divat az a fajta szopatás is, hogy aláírásért is feleltetnek vagy íratnak valami szart és közlik, hogy azzal szerzel jogot a gyakorlati jegy megszerzésére.

    2. előadás/vizsga/kollokvium: Na ez meg arról szól, hogy beültetik a jónépet egy nagy előadóba, az előadó dumál valami fantasztikus, érdekfeszítő témáról, aztán lehet beseggelni és megérteni, amit hallottál, interakció gyakorlatilag nulla. Esetleg lehet kérdezni, de nagyon nem illik az előadót megzavarni. Ezekből félévek végén vizsga van, ami lehet írásbeli vagy szóbeli is. Sok esetben a vizsgára bocsátás előfeltétele, hogy a hozzátartozó gyarkolati jegyet megszerezd. A gyakorlati jegyet a szorgalmi időszak utolsó heteire kell megszerezni, gyakorlati jegyeknél a pótmeccsek kb. a tanár jóindulatán múlnak. Tehát mire elindul a vizsgaidőszak, már meg kell lennie a tárgyhoz tartozó gyakorlatból a gyakorlati jegyednek is.

    Itt is lehet még az aláírással szívatni a népet, hogy a vizsga előtt íratnak valami szart, amivel megszerezheted az aláírást, aztán ha az aláírás megvan ÉS a gyakorlati jegy is, akkor engednek levizsgázni. Ha a vizsgára nem mész el, nem írnak be 1-est, de olyasmi lehet, hogy nem teljesítetted stb.. ami így a kreditindexet sem rontja, de ha egyszer sem mész el egy tárgyból vizsgázni, azt újra fel kell venned később. Ez azért parádés, mert ha későbbi félévekben olyan tantárgyad van, aminek ez a vizsga az előfeltétele, addig nem tudsz előrelépni, amíg az ominózus vizsgát nem teljesítetted.
    Ha a vizsgán derül ki, hogy nem tudsz semmit, akkor beírják az 1-est, ez többnyire egy alkalommal javítható, a vizsgaidőszak utolsó heteiben. Van persze kivétel, amikor egy tárgyból többször is el lehet menni vizsgázni az adott vizsgaidőszakon belül, de általában nem ez a jellemző.

    Talán elég egyértelmű, hogy az 1-esnél jobb érdemjegyért kapsz kreditet. Ha vmelyik vizsgatárgyból sikerült kijavítanod az 1-est, akkor az új érdemjegy lesz az érvényes.

    Bizonyos szakokon kötelező a szakmai gyakorlat, az is lehet hogy pl. a 6 féléves képzés 7. féléve a szakmai gyakorlat.

    Na és a lényeg, ha az összes feltételt teljesítetted és megszerezted a képzéshez tartozó összes kreditet, akkor mehetsz a záróvizsgára.

    A záróvizsgát is vagy 3-féleképpen értékelik, aminek egyik része a szakdolgozatvédés. A sikeres záróvizsga és a képzési követelményekben előírt nyelvvizsga-bizonyítvány(ok) bemutatása a diploma megszerzésének feltétele.

    Nagyjából ennyi: mesterhez meg eleve minimum bachelor diploma kell.

    (mondjuk ezek 11 éves tapasztalatok) Azóta ki tudja mit és hogy írt át a kovidhiszti. (pl. hogy online elcsaljuk az egészet LOL)

Új hozzászólás Aktív témák