Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz LaMotta #92221 üzenetére
Valami alacsony energiaigényű megoldást nézz ki, teljesen felesleges teljes értékű izom-CPU-ban gondolkodni.
Tessék, ez alulfeszelt, 3,6Ghz-en futó i5-3570K proci egy LinuxMint rendszeren futó, 300+ torrentmegosztás mellett:
Ez ugyanez, miközben fájlt másolok róla át egy másik gépre (10Gbites optikai belső hálón, de mivel HDD-ről másolok, azért csak ekkora a sebesség):
Szóval milyen proci kellene? AMD szinten Athlon 200GE / 220GE, Intel esetén a T végű procik (pl. i3-7100T és hasonló 2mag / 4szál 35W-os megoldások) is overkillek erre a célra, de ez alatti megoldások (Celeronok, 2 magos Pentiumok) azért már kevésbé megnyugtatóak.
Szóba jöhetnének az integrált CPU-s alaplapok (J4105, J5105 procikkal), de azokon általában csak 4db SATA-III csati van.[ Szerkesztve ]
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
válasz Dante684 #92230 üzenetére
Ahogy a többiek is írták: azt nézd meg, hogy a játékokban, amelyekben játszol, hátrány-e az 1600 egy 3600-hoz képest. A játékok nagy részében VGA limit lesz úgy is, az 1080p 75Hz pedig azt jelenti, hogy, hogy a VGA sem fogja kifutni magát esélyesen. Szóval ha csak nem olyan játékkal játszol, amely nagyon CPU intenzív, felesleges a váltás. A pénzt rakd addig félre, vagy vegyél annyival hamarabb (vagy jobb) monitort...
-
félisten
válasz Doloriiss #92241 üzenetére
Az a baj, hogy az i5-10400F is inkább 50e Ft felett van, mint alatta. Innen kezdve deszkából is a leggagyibb H410-eseket nézheted (amiknek csak 2 memória slotjuk van, tehát utólagos bővítés kizárva), amik 22-25e Ft körül vannak, és még jó lenne 16GB DDR4 Ram, ami megint 22-25e Ft. Ez pedig inkább 90-100e Ft és nem 70-80e Ft, mint amit írtál.
Ha újban gondolkodsz, hasonló a Ryzen 5 2600 és egy B450-es alaplap plusz 16GB RAM felosztás, ott is olyan 90e Ft a létező leggagyibb alaplap és 3000Mhz-es RAM megoldás.
Szóval új hardware esetén az adott keretben az Intel i3-10100-eseket vagy az AMD Ryzen 3 3100-asokat nézheted esetleg, amik 4 mag / 8 szál felépítésűek.
A hardveraprón egy B450-es deszka 15-20e Ft-ért már kifogható, egy Ryzen 5 2600 olyan 35-40e Ft, a RAM már kérdéses, hogy honnan érdemesebb, 22e Ft körül lehet 3000Mhz-es ramokat látni hardveraprón, pár ezer forinttal többért boltból is megszerezhető. Így a 80e Ft-s limitbe éppen beleférnél.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz hardline #92289 üzenetére
Biztos, hogy a VGA drivered a legújabb, a Premiere Pro támogatja a CUDA gyorsítást, szóval az effektek és vágás terén működnie kellene.
Ezzel együtt valami magas frekijű procira majd megéri átlépni. A PP nem skálázódik lineárisan a szálak számával, de azért nyer belőle.
-
félisten
Pár játéknál már most is probléma a 4 mag / 8 szál, vagy legalábbis patch kell, hogy normálisan fusson (lásd RDR2 és Detroit: Become Human például). Ha nem játszol ilyen játékokkal (mint Watch Dog: Legion, Assssasssssinssss Creed: Valhalla, Flight Simulator 2020, stb.) akkor nem valószínű, hogy problémád lenne ebből.
50-60e Ft környékén ráadásul nem tudsz értelmes alternatívát vásárolni, eleve a te mostani konfigod (alaplap+CPU+memória) kb. 50e Ft-t ér a hardveraprón. Ami előrelépés lenne, pl. i7-8700+deszka+16GB DDR4 ram, az inkább 110-120e Ft.
-
félisten
válasz Lordvipi #102585 üzenetére
ezért is szeretném tudni hogy milyen procival érdemes használni a 3060-at.
Ez az adott játéktól és a grafikai beállításoktól függ - no meg az elvárásoktól.
Ha GPU limitált játékkal játszol, szerintem érdemi változás nem fog hozni, legfeljebb a minimum FPS fog érdemben változni.
Ha több szálat aktívan kihasználó játékról van szó, akkor viszont jelentősebb eredményt jelent.Nincs mindenre igaz válasz, mert ha olyan játékokkal játszol, amelyek 1 vagy 2 szálat használnak, akkor nem lesz elementális változás egy 16+ szálas procinál sem.
Amit érdemes mérlegelni:
Ryzen 5600X, esetleg 5700X.
Intel vonalon pl. i5-12400.
Ezek mellé a deszka + RAM is belefér mér a keretbe.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz VirsLee #102669 üzenetére
Feltehetően ugyan az, mint az 5800X3D vs. 7700X. Egyszerűen olcsóbb összerakni egy 5600X3D rendszert, mint egy 7600-ast, és játékok alatti teljesítményben nem lesz észveszejtő különbség.
Az Intel egyik nagy dobás az Alder Lake / Raptor Lake esetén, hogy a delikvens választhat az olcsóbb DDR4 és a drágább DDR5 között. Az AMD eredetileg nem készült erre, azt hitték gondolom, az AM5-el simán lefednek mindent.
De a deszkák is jóval drágábbak, a DDR5 ára sem zuhant olyan szinten, mint szerették volna... Így az AM5 platform egyáltalán nem vonzó azoknak, akik korlátozottabb keretből szeretnének gépet vásárolni.
Szóval az 5800X3D és az 5600X3D egy "olcsó" belépőszint az AMD fronton.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz dSERiES #102964 üzenetére
Miért lenne probléma illetve a cél?
Ez nem Raptor Lake, egytornyos régebbi hűtők (pl. Alpenföhn Brocken ECO vagy Brocken 3) is megbirkózik a 7700X-el is. Egyszerűen nem fog all core 5.5GHz-ig boostolni, "csak mondjuk 5.2GHz-ig. Nagy kaland.
Egy 240mm-es AIO kényelmesen lehűt egy 7700X-et is, ha meg 7800X3D-t veszel, akkor az még hűvösebb játékoknál.
Tehát ismét: nem teljesen értem az aggodalmad.
-
félisten
válasz dSERiES #102967 üzenetére
Ha amúgy is Zen4-ed van, akkor végképp nem értem.
Vedd vissza a hűtést minimumra, és nézd meg mi történik.
Ugyanúgy 95°C (alapból) a max. TDie hőfok, csak alacsonyabb frekinél éred el legfeljebb. De függően milyen is az a 240-es AIO, simán lehet, hogy megy magasra. Nálam a HWinfo szerint ~140W volt a legnagyobb CPU fogyasztás 90°C-ra visszavett TDie limitnél és -15 all core PBO beállítás mellett egy Noctua NH-D15 mellett. Raktam össze egy másik gépet Brocken 3 hűtővel, annyi volt a változás, hogy a max. fogyasztás 114W lett, illetve ~200MHz-val alacsonyabb volt a boost freki. Egy AIO 240 még azért más kategória...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
válasz vyce21 #102969 üzenetére
Játékra AMD oldalon 7800X3D, a 7900X általánosan még a 7700X-nél is lassabb e téren, szóval játékra nem javasolt.
A 7800X3D-t egy jobb egy tornyos léghűtés is simán kiszolgál. Az 13700K esetén a léghűtésből csak a legkomolyabb kéttornyos hűtők jöhetnek szóba, vagy vízhűtés inkább.
AMD esetén az X670 deszka játékra felesleges, B650E inkább a PCI-Express 5.0 miatt. ASUS ROG Strix B650E-F, AsRock B650E Steel Legend, stb...
A lényeg, hogy ne alsó polcos megoldást válaszd.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz vyce21 #102971 üzenetére
7800X3D esetén annyit tudsz csinálni, hogy PBO mínusz, esetleg alulfeszelés, FCLK kézzel felhúzást.
RAM esetén tudsz még valamennyit játszani, de kb. belősz egy DDR5-6000 tCL30, tRFC500, tREFI50000 értéket és ennyi. Gyorsabb memóriát a 7800X3D mellé tenni nem érdemes, igazán nem hoz semmit.
-
félisten
válasz mamboo #102996 üzenetére
Zseniális, a kalkulátor szerint 1080p-ben nálam a 7700X + RTX 2070 Super tökéletesen összeillik, sőt, 3.3%-ban a CPU limitálja a kártyát.Eközben a nagy általánosságban 50% alatt van a proci pl. Atomic Heart alatt (töltésnél és indulásnál éri csak el a 100%-ot), és a CP2077 városközpontban sem megy 70-75% fölé. Hovatovább még a Starfield is GPU limitált, pedig DLSS-el próbáltam ki.
Szóval röviden: lópikulát nem ér ez az oldal.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Wohme #103010 üzenetére
Költői kérdés, de mikor jutunk el oda, hogy megértik az emberek, hogy "kihajtsa-e" logikai bukfenc kulcsa az, hogy mi alatt, milyen felbontás mellett, milyen elvárásokkal?
A felbontást megadtad, tehát ez megvan.
Ha CS:Go-t játszol, elég lehet. Ha Baldurs Gate 3-at, vagy CP2077 DLC a cél, akkor kevésbé. Egy i5-10500 vagy hasonló azért illene minimum szerintem...
-
félisten
válasz DelArco #103042 üzenetére
Jelenleg nem valószínű, hogy jelentős javulást hozna.
De a Cyberpunk 2077 DLC esetén már belengették, hogy a 8 magos procikat is meg tudja kergetni keményen, szóval ott lehet, hogy már játszani kell a beállításokkal majd egy hat magvas proci esetén...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
válasz ollie #103050 üzenetére
A 7600 Vs 7600X között a fő baj, hogy az X verzió olcsóbb. A gyári hűtő ami a sima mellé kár meg azért annyira nem jó....
Függően attól, hogy milyen játékok a cél, én lehet, hogy akkor már a 7700X-et javaslom. Plusz ~30e Ft, de lassan haladunk a felé, hogy kell a nyolc mag, nem elég a hat ..
Nyilván ez játék függő, de a Starfield vagy a most érkező Cyberpunk 2077 DLC ebbe az irányba mutat.
Persze a költségvetési határok a meghatározóak...
-
félisten
válasz elektrotank #103053 üzenetére
Én az AM5 mellett tettem le a voksom, de megértem, ha valaki inkább az AM4-nél marad és a plusz pénzt félre rakja pl. GPU-ra vagy megjelenítőre.
Viszont mivel egy viszonylag régebbi deszkád van, PCI-Express 3.0 támogatással... Hát dunno, én lecserélném, mivel azért több évre tervezel. De ha már deszka és proci csere, meg RAM csere, akkor már szinte semmi sem marad a régi rendszeredből...
Nem egyszerű...
Ha költséghatékony akarsz lenni, akkor csak egy 5800X3D, meg RAM és VGA, 'oszt kész.
Viszont ez esetben nem profitálhatsz például a PCI-Express 4.0 / 5.0 SSD-kből, esetleg VGA-kból később.Az AM5 előre mutatóbb - de drágább. Ha a költséglimit viszonylag fix, akkor lehet inkább az AM4 maradjon... szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz elektrotank #103057 üzenetére
Az adott feltételrendszer alapján 5800X3D és 32GB RAM, aztán ~2-3 év múlva váltás.
Jelenleg pár százalék különbség van egy 4070 esetén is a PCI-Express 3.0 vs. 4.0 között...
Egy 5600X3D + RTX 4070, balra 3.0, jobbra 4.0-ás PCI-Express csati:
A kérdés, hogy a jövőben mi lesz, ha például a VGA-t le szeretnéd cserélni, vagy a DirectStorage elterjed...
Szóval ezzel a felállással az a baj(om), hogy 5 évig szerintem csak kompromisszummal lesz jó. De lehet csak túl pesszimista vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
félisten
válasz Ibituba #103092 üzenetére
[Van olyan megoldás], hogy ne kérje a Win11 telepítésnél TPM ellenőrzést, tehát probléma nélkül fel kellene tudnod telepíteni a Ryzen 1600-asra a Windows 11-et.
[Hivatalosan támogatott AMD procik listája @Microsoft] , ez alapján a Ryzen 2600-tól felfele megvan a támogatás, innen kezdve a pénztárcád kérdése, hogy milyen utat választasz...
-
félisten
válasz Meizubee #103115 üzenetére
A Ryzen 7700X-et egy rendes kéttornyos hűtés (mint a DR Pro 4) simán lehűti, kényelmesen.
Ha az zavar, hogy 95°C-ot mutat a TDie hőfok, akkor BIOS-ban visszaveszed 85°C-ra a Tmax értéket, vagy beállítasz egy fogyasztási maximumot és kész.Az eredeti kérdésedre amúgy ahogy már írták, az Intel lenne jobb, de komolyabb vízhűtés nélkül ilyen célra az szerintem felejtős. Erősen...
-
félisten
válasz KAMELOT #103120 üzenetére
[Itt az adott hozzászólás]
Szerintem olvasd el még 1x, mert kb. mindenre rosszul emlékszel...- Nem 7900X, hanem 7900X3D
- Szuperul le volt hűtve a procija, hiszen nem érte el a 90°C Tmax limitet, hanem 67°C-nál megállt, vagyis azért állt meg a proci, mert e fölé a fogyasztás / áramfelvétel, stb. limitek nem engedték már.
- A tagnak ez a 67°C volt a baja, valami bűbáj hatására azt gondolta, hogy a vízhűtésnél exact módon nem megy semmi X hőfok fölé...[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Meizubee #103127 üzenetére
Nem fog lekapcsolni.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy van egy "soft limit", ami a TDie 95°C 7700X-nél alaphangon, de BIOS-ban át lehet állítnai 90 vagy 85 celsiusra is. Ha ezt eléri a proci, akkor onnantól nem viszi feljebb az adott mag teljesítményét. Hogy egy sima 2000 forintos egypálcás hűtő alatt éri el, vagy egy bitang hűtő alatt annyi a különbség, hogy mekkora boost frekit ér el. Gyengébb hűtő alatt mondjuk csak 5000Mhz-ig boostol fel az összes mag, egy jobb hűtőnél 5300 - 5500 Mhz-ig.
Így nézett ki nálam egy 40 perces stressz teszt 7700X-el, össze-vissza tuningolt beállításokkal, NH-D15 hűtővel, 90°C-ra beállított Tmax-al (alaphangon a 7700X 95°C-ra van belőve, én egy picit visszább vettem mert hibahatáron belüli az eltérés a benchmarkokban, 85°C-nál már azért viszonylag stabilan pár százalékos eltéréseket láttam):
Amit még érdemes megnézni, hogy hány féle CPU hőfokot lehet látni a HWinfo-n. Az alaplap szerint pl. eközben a CPU teljes 58°C-ot ért csak el...
Amit viszont tudok javasolni, hogy azért ne alsó polcos deszkát végy hozzá, illetve jól szellőző ház ajánlott (az enyém nem annyira az ).
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz KAMELOT #103129 üzenetére
A normális hőfok az 60C alatt van.
Ilyenkor idézem fel ama csodás elmélkedésed, mely szerint ez egy szakmai fórum...Maradjunk annyiban, hogy szerinted így van, de amúgy pár millió (milliárd) felhasználó probléma nélkül használja a legkülönfélébb gépét úgy, hogy a CPU eme hőmérséklet felett működik.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Gebriel #103280 üzenetére
Nyisd le az összefoglalót szerintem először...
Illetve ha játékról van szó, akkor az sem baj, hogy ha kifejted mivel játszol...
Nem mindegy, hogy CS:GO2 vagy Flight Simulator 2020 amiről szó van...[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Gebriel #103298 üzenetére
Egyáltalán nem indokolatlan, nagyon sok téren etalon lett a játék, eddig sem véletlenül volt ott minden komolyabb tesztcsomagban, a DLC-vel ez pedig szintet lépet, még feltehetően több évig ott lesz...
-
félisten
válasz Gebriel #103300 üzenetére
Már bocsánat, da ennyire nem vagy képben, akkor inkább maradj csendben...
Nincs 10x terhelés, a Corpo Plaza környékén a rengeteg NPC miatt eddig is brutálisan CPU igényes volt az eredeti játék is.
A DLC-vel ill. 2.0-ás patch-el most egy csomó plusz NPC terhelés jött (pl. NCPD-k járőrözése, interakciója, dinamikuis NPC-s autós lövöldözések), ami miatt procitól függően kb. 20-60%-al emelkedett a CPU igény (7700X-en nálam nagyjából 30%-al, bár itt eddig is bőven GPU limitált a játék). Többek között ezért lett ajánlott a 8 magos proci hozzá.
A Path Trace + DLSS esetén lehetnek extra ugrások, de az meg elég speciális eset, kvázi kísérleti technológia, egyik másik játékban sincs még benne...
Szóval a költői túlzások (amelyek a fentiek szerint aligha első kézből származnak) helyett inkább próbáld ki magad...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Gebriel #103304 üzenetére
Megjelenés előtt volt egy twitteres bejegyzés ami azt taglalta hogy 90%-on fognak menni a 8 magos procik.
8 magos procim van, nem láttam a játék alatt 90%-os terheltséget, 7800X3D és RTX 4080 mellett is olyan 40-60%-ost láttam még DogTown-ban is.Pár napja amikor lett időm elvenni a játékot a tapasztalatom ezzel megegyezett kb 98-100% ment a procim. (5600x, 6900xt) ami előtte alig érte el a 10%-ot.
Itt inkább ott lehet a gond, hogy nálad a CPU erősen limitált, ahogy írtam is, az NPC-k kezelése szintet lépet, feltehetően a 6 mag - 12 szál az adott erős VGA mellett már kevés ennek kiszolgálására.Minden esetre a 10%-ot én erősen megkérdőjelezem, mert 7700X-en is a 2.0-ás patch előtt simán volt 40-45%-os CPU kihasználtság a Corpo Plaza-nál...
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz gejala #103306 üzenetére
For the record: a konzolokon 1-1,5 magot az OS-nek lefoglalnak, a játékfejlesztők tehát nem teljes 8 mag - 16 szálon garázdálkodnak. PC-n ez egy picit másképpen néz ki, nincs dedikáltan lekötve egy szál sem az OS számára.
Ettől függetlenül ma már a 8 mag erősen ajánlott.
-
félisten
válasz palfitom #103386 üzenetére
Naaa... volt AMD-s 486-osom, Athlon-nom, Duron-om, Athlon 64 és Athlon 64 X2, stb. procim, teljesen jók voltak azok a maguk idejében. Ahol kicsit félresiklott, az a Bulldozer arch volt. Szerintem...
[18 éve még a Ph! megateszt is inkább az AMD-t ajánlotta játékra]
A Ryzen teljesen jó arch, végre magára talált e téren az AMD...[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Dr. Akula #103509 üzenetére
A [Guru3D] tesztelte egy letiltott CCD-vel a procit, de multi-szálas terhelésnél nem ment 5Ghz fölé így a freki.
Egyébként játékfüggő, hogy van-e értelme a 2CCD-nek, de az esetek 95%-ban nincs. Szóval szerintem nem éri meg plusz 120 000 Ft-t rákölteni a 7950X3D-re, ha főleg játék miatt veszel procit. Ha esetleg 1x majd a 7800X3D kevés lesz, majd lecseréled egy 8800X3D-re, a 7800X3D-t meg tovább adod. Szerintem így is jobban jársz anyagilag, mintha most vennél 7950X3D-t...
-
félisten
válasz Dr. Akula #103511 üzenetére
Én eleve azt nem tudom összerakni, hogy kinek szánta az AMD a 7950X3D-t. Biztos van egy statisztikailag kimutatható réteg, aki főállásban dolgozik a procival (videót szerkeszt, vagy nem tudom), de mellesleg azért ugyanazzal a géppel akar játszani is kompromisszumok nélkül. Lehet, hogy van ilyen, de aligha sokan...
Szvsz az AMD azért adta ki előbb a 7950X3D-t és csak utána a 7800X3D-t, mert a Zen4 mellé rakott memóriavezérlőt nem tudták rendesen szoftveresen összerakni és meg akarták várni, ám lépni kellett, mégis kiadták a 7800X3D-t tehát.
De végül 2023 nyarán sikerült a memóriavezérlőt rendbe rakni (AGESA 1.0.0.7A)....Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
válasz kolopele #103718 üzenetére
Ez egy CPU prociteszt, viszonyítási alap, ekként kell kezelni.
"Életszerű" tesztet senki sem fog csinálni, mert akkor azzal kellene kezdeni, hogy például mininum DDR5-6000 RAM-ot raksz egy rendszerbe, nem pedig DDR5-5200-ast.
Meg hát nem mindegy, hogy gyári hűtő ül a procin, vagy egy 360-as AIO.
Aztán végig lehet menni, hogy 1080p-ben, 1440p-ben vagy 2160p-ben játszol? De még ez is kevés, mert 16:9, 21:9 vagy 32:9 képránnyal?
És akkor még a VGA-khoz hozzá se nyúltunk.Más szóval "életszerű" teszt akkor lesz, ha valaki egy
zsákkamionnyi pénzzel felbérel vagy 100 embert, akik egy hónapig ezeket a különböző beállításokat és kombinációkat tesztelgeti le, és akkor lesz egy 250MB-os excelben egy mátrixod, amely adott HW elemek adott játékban, adott felbontáson, adott grafikai beállításokkal milyen eredményt adnak szintre le lehet szűrni.
Majd kijön egy új VGA, CPU vagy játék, és lehet újra tesztelni...Előbb fogsz a Marson sétálni, mint egy ilyen tesztet látni...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Videoteszt Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel