Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Grave_444
nagyúr
válasz bobalazs #98097 üzenetére
Annyival kiegészíteném a válaszokat, hogy főleg azért sem ajánlott H lap I3 felett, mert feltételezzük a kérdezők többsége nem fogja figyelgetni folyton a hőmérsékleteket és nem szeretnénk, hogy emiatt baj legyen belőle.
Ha hozzáértő által be van minden állítva és tesztelve valóban működőképes lehet saját felelősségre. Azért ha I9-et teszel bele sem fog leégni semmi, de vissza fogja venni baromira a teljesítményt és értelmetlen az egész. Kikapcsolhat túlmelegedés miatt és instabil lehet a gép. -
mSchumi87
senior tag
Sziasztok AMD Ryzen 5 5600X vagy Intel Core i5-11600K
Samsung Galaxy S24/ MacBook Pro 14" M1 Pro/ iPad mini 6
-
mSchumi87
senior tag
válasz hokuszpk #98104 üzenetére
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
Játek: FIFA, F1
Munka: Office, Photoshop
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
Ha AMD: ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
Ha INTEL: ASUS ROG STRIX B560-A GAMING WIFI
RAM: Crucial Ballistix 2x8GB 3200Mhz
VGA: Geforce GTX 1060 3GB ezt majd cserélem idovel
Monitor: Samsung C24FG7x (DisplayPort) 144Mhz 1920x1080
Táp: Corsair RM750x
3. Mennyi pénzt szánsz rá?
130 000
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?
Új
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?
NemSamsung Galaxy S24/ MacBook Pro 14" M1 Pro/ iPad mini 6
-
törölt tag
válasz mSchumi87 #98103 üzenetére
A "Milyen gépet..." tocsikban olvastam a vacilálásodat:
Egyértelműen az i5 11600K. Árban jobb is, amivel kevesebbe kerül azt odateszed egy jó középkategóriás Z590 lap árához. Kb. azonos összegre jössz ki, de lesz IGP-d is és az i5-ben jobb tuning kapacitás is van. Jó hűtő kell rá, de az 5600X-re is.
---- szerk: Kiegészítésed alapján is tartom az álláspontomat. MSI Z590-A PRO lap. Ha Asus, vagy Giga, vagy netán Asrock szimpatikusabb, akkor legyen az.
Az MSI egy megfizethető árú jó középkategóriás lap.
------kolopele kolléga: Már megint "holdutazást" tervezel a nagybecsű érdeklődőnek. A 11600K egy brutál jó 6/12-es proci, egy jó Z590-es lappal léphet i7-i9-re is később és a régi, jól bevált intel architektúra lesz a kezében, amit szeretnek a szoftverek.
12. gen +Win11 nekem még nagyon sötét ló, olyat sem ismerek, aki már szagolt ilyet.[ Szerkesztve ]
-
kolopele
nagyúr
válasz #12516608 #98107 üzenetére
Szerintem értetted a válaszomban az iróniát Amúgy meg nem csoda hogy ideges vagyok, a megrendelt Z690 - es lap meg a DDR5 - ös ramok hiánya miatt áll a polcomon ez a vadállat már hetek óta Majd fogsz róla tesztet olvasni egy 3080 Ti társaságában, csak még az idén megvárom az általam kinézett lappal mi lesz, de jövőre már másfajta után nézek, bár nagyon fáj a fogam arra a Giga Waterforce - ra.
[ Szerkesztve ]
-
sonkauram
csendes tag
Sziasztok!
Ryzen 5 3600 és Ryzen 7 3800X procik adatlapját nézegettem mivel ezt ajánlottátok megvételre. A segítséget ezútin is köszönöm.
Azt konstatáltam hogy max 3200 Mhz ramokat támogatnak. Még a procik órajele gyárilag 3.6-3.9 Ghz nem tudnak együtt menni . Feltételezem hogy sehogyse eszik meg a 3600 ramot.
Ez mennyiben rontja a teljesítményt itt a forumon olvastam hogy illene azonos órajelen futniuk. Erre törekednék.
(Majd "downclockolom" őket )
Előre is köszönöm. -
tasiadam
veterán
válasz sonkauram #98110 üzenetére
Az AMD altal megadott memoria frekit ugy ertsd, hogy az X folott minden OC-nak szamit. Pl van akinek a zen+ megeszi a 3600at, vam akinek a 2933 megy csak.
Ugyan ez a zen2. Lehet hogy elmegy 3600al vagy 4000el is (utobbit nemtom, csak mondtam 1 szamot) de lehet hogy a masik ugyan olyan proci csak 3200alBoldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
sonkauram
csendes tag
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-5-3600
Itt írják az alábbiakat.
Rákerestem és mások szerint supportálja a 3200 nagyobb memória órajelet.
A gyártó mért ad meg nem valós adatokat?
Lehet én értem félre de memory channelből is 2-öt ír.
Ez mit jelent?
Dual channelel boldogul de quadot nem tud? -
tasiadam
veterán
válasz sonkauram #98112 üzenetére
Van 4 slotod az alaplapon. Ebbol 2 channel megy ki a procibol a ramokhoz. Na itt van a varazslat. Itt vagy sorba, vagy parhuzamban van 2-2 egymasba kotve. Igy belerakhatsz 4 ramot is, de lehet, hogy alacsonyabb orajelen lesz stabil. Ha 2 modult hasznalt, baj nem lesz.
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
Gyuri27
félisten
válasz sonkauram #98110 üzenetére
Van zavar rendesen. Talán szaktopikban kellene kérdezni.
Hivatalosan 3200 (erre van garancia). Egyébként ha a lap gyártója adott kittre oda irja akkor megy pl 3600-at.
És nem úgy mennek együtt, hogy a proci órajele 3600MHz a ramé is 3600MHz.
Hanem van egy úgynevezett infiniti fabric. Ennek van sebessége. Ez 3xxx esetén 1800 alapból. A ddr4 órajele ugye 1800MHz x 2 (a ciklus mert ddr4, 2-2) voalá 3600.
Azaz ha egy jó 3200-as kittet tuningolsz 3600 megy a proci : ram 1:1-ben.
De mint irtam ez nagyon szaktopik. Fáradj át oda.[ Szerkesztve ]
Amd - Radeon - Ryzen
-
törölt tag
válasz kolopele #98108 üzenetére
Persze, hogy értettem.
Régebben én is vadállat voltam és az összes új dolgot kipróbáltam. (Egyikre sem volt szükségem, csak a vér hajtja az embert. Ezért bókolok még mindig a nőknek és előszeretettel vezetem falnak az arra érdemes idiótákat.)
A helyzetedben engem is szarrá cseszne azideg. (Jó ezígyegyben. )Csak időnként az óvatlan utazókat is védem, mint 2006 októberben a Kossuth téren, amikor a belelkesült moderátort lerángattam a mikrofon elől, amikor már fegyveres felkelésről beszélt. Van róla felvétel az NNI-nél, 2012-ben még köröztek. Csak nem volt vamzerom.
-
Paxker315
addikt
válasz sonkauram #98112 üzenetére
? A gyártók mindig "ráhagyással" adnak meg adatokat. Az OC meg úgyis lutri. "desktop" fronton miért lenne elvárás a quad-channel, az főleg a munkaállomások, HEDT-ek "kiváltsága". Tehetsz mellé négy memóriát, de, nem quadként, hanem 2xdualként fogja "értelmezni". Lehet 3200plusz felé vinni a frekit, de, átlag eflhasználónak nem éri meg, akkor inkább egy jól optimalizált időzítésű 3200-as 0-24/365 használatra.
Én a 3800-ast választanám, ha olcsón jutsz hozzá. De tedd helyre Magadban, mit jelent a RAM-órajel, proci-órajel, dual vs quad channel, időzítések, proci-feszültségértékek optimalizálása.
Miért ne mehetne együtt 3200Mhz-en "csiszolt időzítésű" RAM & 4ghz felé turbózó proci hibátlanul?
-
törölt tag
válasz Paxker315 #98119 üzenetére
Írd ki tökéletesen, hogy AMD Ryzen 7 3800X processzor.
3200-as üzemi frekvenciájú memóriákat támogat alapból. Az üzemi frekvencia --= fizikai frekvencia (1600MHz) x2 (mert duplázott adat sebességű).
3600Mhz-s rammal is megy simán (ezt nevezik OC-nak, mert nagyobb a névleges freki, mint amire a proci gyártója garanciát vállal) ezt az alaplap és BIOS-a valamint a memória gyártó specifikációi teszik lehetővé.Rohadt egyszerűen fogalmaztam, hogy a hardverben tájékozatlanok is értsék. (Öveges József professzor úr módszertana alapján.) Írhatnék többet is, de majd máskor.
Most elmegyek borotválkozni. -
Gyuri27
félisten
válasz tasiadam #98115 üzenetére
Az alacsony késleltetés sose hozza azt az eredményt mint amikor 1:1-ben mennek a ramok. És arra sincs garancia, hogy 3200 cl 16 (esetleg 18) mennek a ramok 14-en. De ha mennek is egy 3600 cl 17-18 (finomitva 16-14) még mindig jobb. Persze szintetikusba lehet némi előnye a 3200 cl 14-nek.
Lesznek progik amik az 1:1-ben hajtott ramokból nem profitálnak. De általánosságban sokat hoz a konyhára (játékok alatt is).Amd - Radeon - Ryzen
-
-
sonkauram
csendes tag
Átfáradtam a tuningos helyre ott még nem jött válasz.
Végeredményben 3600 CL14 et vegyek ? -
félisten
Még mindig CPU-t keresek (de már nagyon, mivel elszállt a 2009-es gépem...) sima otthoni/irodai felhasználásra, tehát semmi játék vagy 4K-videoeditálás.
Saccra bőven elég lenne az i3-10105F / Ryzen 3 1200 AF páros, de meglepve látom, hogy a Passmark szerint az i3 kb. másfélszer erősebb.
Ez vajon valós lehet, illetve a kettő közül Ti melyiket ajánlanátok?
Köszönettel: MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
hokuszpk
nagyúr
válasz MaCS_70 #98126 üzenetére
az arany nembiztos, hogy stimmel, de logika szerint erosebbnek kell lennie az i3 -nak, az 1200 AF az ugy sacc 2018 -as tekknika, ha meg beutom a kugliba, a "10105F launch date" kifejezest : Mar 16th, 2021
ha ebbol a kettobol kell valasztani, akkor vennem az Intelt.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Gyuri27
félisten
válasz MaCS_70 #98126 üzenetére
Mint a kolléga irja jóval modernebb. Az órajelek is magasabbak és ugye az intel az 4/8.
Irodai alkalmazásra elég is lenne a kis ryzen (a sima változatot használtam, meglepően jó).
A gond ott van, hogy az áruk ugyanaz.
Így ha lap is kell alá (azt is veszed) akkor a megoldás egyszerű.
Ha irodai gép és nincs külön vga (vagy valami oknál fogva nem fér bele a házba mondjuk, nem akarsz külön bajlódni vele) javaslom egy egy igp-s procit nézz.
Pl i3-10100Amd - Radeon - Ryzen
-
félisten
válasz Gyuri27 #98128 üzenetére
Gyuri, hokuszpk!
Köszönöm!
Vérző szívvel, de akkor az Intelt választom. (Vérzik, mert lassan 14 éve minden gépemben AMD Athlon/Phenom CPU volt/van.)
A (régészeti értékű) videokártyát menteném tovább az elszállt gépből, mivel GPU-igényes feladatokat nem végzek, de a három monitor használata létszükséglet -- úgyhogy elég az F-es processzor.
Köszönettel: MaCS
[ Szerkesztve ]
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
hokuszpk
nagyúr
válasz MaCS_70 #98129 üzenetére
az alairasombol lathatod, hogy en is inkabb az AMD fele huzok, de sajnos ebben az arkategoriaban jelenleg nemigazan van versenykepes AMD ajanlat.
Most ez van, de lehet ez még hosszutavon jo, mert ugye perpill kapacitashiannyal kuzdenek, es amit legyartanak, azt meg magasabb haszonnal tudjak eladni; amibol viszont lehet visszaforgatni a fejlesztesre. Szvsz senkinek nem lenne jo, ha ujra a Sony es az MS tartana lelegeztetogepen a ceget...[ Szerkesztve ]
-
-
menőmentős
újonc
Sziasztok, szeretnék egy kis segítséget kérni processzor vásárlás ügyben. Jól eldöntöttem, hogy le kéne cserélni a AMD Ryzen 7 2700X-et egy 5800x-re, el is kezdtem spórolni rá, de aztán rájöttem, hogy lehet erről meg kellene kérdezni olyanokat is akik értenek hozzá
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor leginkább mely játékok?)
Inkább játék.
Escape from tarkov, ac valhalla, rdr2, dying light 2 stb...
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!Az alap setupom:
Ház: Fractal Design Meshify C
Hűtő: Noctua nh-d14
Alaplap: Gigabyte GA-X470 AORUS Ultra Gaming amivel rendelkezem
Processzor: AMD Ryzen 7 2700X YD270XBGAFBOX teljesít szolgálatot
Videokártya: EVGA NVIDIA RTX3070 8GB GDDR6 - RTX 3070 XC3 ULTRA-t valamilyen csodával határos módon be tudtam beszerezni
Ramok: 3x8gb Kingston 8GB DDR4 3200MHz HyperX FURY HX432C16FB3
Monitor: 24,5" Acer Predator XB253QGX,Full HD 1920 × 1080, IPS, 16:9 képarány, 2ms válaszidő, 144Hz képfrissítési gyakoriság, display porttal használom
Táp: FSP 700W Hyper 700, Teljesítmény (W):700, Hatékonyság:85+
3. Mennyi pénzt szánsz rá?110-150k között gondolkodtam elsősorban, viszont minden megoldás érdekel
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?Újat szeretnék
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?
Nem tervezek semmiféle tuningot, mert nem igazán értek hozzá és ugye a bátor hülyénél nincs veszélyesebb, így inkább rábízom a gyártóra ezt a jellegű munkátAbban szeretnék segítséget kérni, hogy szerintetek jó e az 5800X gondolat? vagy van esetleg más jobb alternatíva.
Köszönöm előre is a válaszokat!
Tisztelettel: Egy menő mentős
-
Gyuri27
félisten
válasz menőmentős #98133 üzenetére
[link] ugyan itt az átlag fps-t látod, de ami fontosabb a min fps is ezt a képet mutatja.
A 2700 a 3070 mellett kevés.
Szóval igen.Egy apróság. Ha lehet 2 ram modult használj (vagy 4-et, de inkább 2-t).
Amd - Radeon - Ryzen
-
palfitom
félisten
menőmentősSzia,
Sokkal jobbak lesznek a minimum FPS-eid, szóval ésszerű a váltás 5xxx-re. (Egyébként 5600X is előrelépés lenne.)
+ ahogy Gyuri27 kolléga is írta, leginkább 2 ram modulos KIT használata javasolt, esetleg 4, de a 3 nem ideális felállás.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
törölt tag
válasz sonkauram #98123 üzenetére
Crucial Ballistix Sport LT BLS2K8G4D32AESBK 3200 MHz cl 16-os
siman megy cl14 en vagy 3600mh-en cl 15 on
de ennel meg sokkal jobb ramok is vannak.
egy alap 3600 cl 14 vagy 15 os vagy 16 os meg azt boven 4100 ,de azt az enyem is tudna de ne mhoz elonyt 3733 max aszem afelett mar rosszabb az arany miatt -
-
Interceptor
addikt
Hello,
Nem tudom jó helyre írom e.
Szerintetek a konfig cserét érdemes minél hamarabb megejteni vagy inkább a jövő év első negyedében, hátha mégis lejjebb mennek az árak? 2500K-ról váltanék és kis utána nézés után az alábbi konfigot gondoltam ki:
MSI Z590-A PRO
i5-11600K (megéri vajon a 10600K-val szemben a plusz felárat?)
Van egy Scythe Ashura hűtőm a jelenlegi konfighoz, elvileg jó ehhez az új foglalathoz is, javítsatok ki ha tévedek.
Ram még nincs meg, hogy teljesítményre mit lenne érdemes ehhez.
Vga-t később tervezek majd cserélni.
Köszi.[ Szerkesztve ]
Nem kell drága gép, csak játékra kell
-
Gyuri27
félisten
válasz tasiadam #98138 üzenetére
A népeket ezer éve hülyitik. Mennyi efpéesed van? Ugye jön a kérdés. De ez a max fps-re vonatkozik.
Ami egy jelentéktelen szám. Mert hiába 250 az egy pillanatig tart.
Az átlag már jobb. De igazából az átlag és a min együtt érdekes.
Valamint hogy a két érték között minél kisebb legyen a különbség.
A min a képfrissités, különbőző syncek miatt érdekes.
Mert ugye hiába 144 az átlag ha a min 60-80.
Nem véletlen jöttek ki amd-től is, nv-től is ezek a "képjavitások".
Mert jó esetben megvan a 144. Fasza. De ha ehhez képest van egy magas átlag a kettő közti dropot nem tesz jót senkinek és semminek. Ezért bekapcsolja az ember a syncet és tartja 144-en nagyon nagyon minimális droppal (ez az elv ugye).
Na de ez itt off.Ami on: nem rossz a 2700.
De a 3xxx jobb. Az okokat tudjuk.
Az 5xxx még jobb.
Mindkettőnél nő a min fps, a drop és csökken (ha van) a microlagg.
Aki mást mond az hámozzon krumplit.Amd - Radeon - Ryzen
-
hokuszpk
nagyúr
latom mar kb. megvalaszoltak a kerdest, en 2700X vs 5700G osszehasonlitast tudok elsokezbol adni, mindenfele tesztelesem szerint az 5700G single es multicore is kb. 40-50% kozotti mertekben erosebb a 2700X -nel. Az 5800X a ketszeres meretu cacheja miatt még ennél is jobb, szóval minfpsben biztos nyernel vele
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Interceptor #98139 üzenetére
sajnos josgombunk nincs, en itt a karacsonyi hajraban mar nemnovelnem a futarszolgalatok irant tamasztott kapacitasigenyt. Es ha mar Intel, akkor nemvetnemel a 12 gent, azaz ahogy Tasi kollega, a dontes elott megvarnam a 12400 -at, a tobbi eredmenye alapjan derivalva jobblesz, mint a 11600...
-
Interceptor
addikt
válasz hokuszpk #98142 üzenetére
Jósgömb jogos.
AMD-t akartam először, de ez amit írtam olcsóbban kijönne és nem is gyengébb nála játékok alatt + valamivel nagyobbat lehet rajta rántani.
12400-nál kérdés, mikor fog megjelenni és hozza e majd a tuningolt 11600K szintjét?[ Szerkesztve ]
-
tasiadam
veterán
válasz Interceptor #98146 üzenetére
Rohogve fogja.
Boldog s̸̺̳̾͝p̶̝̖̅ò̵̫̾ọ̷̃͒k̸̮̓t̵͈͌͝o̶͓͘b̵͓͔͘è̸̱r̷̙͈̅̀ mindenkinek!
-
Interceptor
addikt
válasz tasiadam #98148 üzenetére
Milyen lapot érdemes majd alá rakni? Tényleg csak win11-el mennek ezek a rendszerek normálisan? Azt nézem, hogy a 12600K ilyen 120-125ezer között van most értelmesebb boltokban, tehát akkor elvileg itt is várható árban mínusz 25-30ezer a 12400 javára. Hangosan gondolkodom.
Bár van egy olyan rossz félelmem, hogy igazából lehet 10400-nál drágább procit nem is érdemes venni, mert lehet soha az életben nem cserélem le a 6gigás 1060-asomat, ilyen vga helyzet mellett[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Videoteszt Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel