Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
SunMount3r
nagyúr
válasz #56573440 #21346 üzenetére
Írtam már, ott van az előzményekben, de akkor összefoglalom még 1x:
10MB/s körüli torrent letöltés (kb. 3 torrent és 100-150 kapcsolat maximum egyszerre) és ezzel párhuzamosan nagy bitrátájú videók röccenésmentes stream-elése SMB-n media player-re.
Amúgy az oDroid-ot egy másik fórum-on ajánlották, mint bevált alternatívát és gondoltam rákérdezek, ennyi.
(És ezt most a többieknek is írnám: hogy nem kell mindjárt puffogni, ha az ember csak tájékozódni próbál, köszi!)
-
interstate76
addikt
válasz #56573440 #21426 üzenetére
Ha több lemezt használnék, ill. több adatot osztanék meg, akkor valóban az lenne a nyerő, de én még a 2 lemezes zyxelt sem használtam ki. Egy N3520-as CPU-val szerelt, passzív hűtésű, kijelző nélküli, optibay kerettel felturbózott kis laptopom van a megosztásokra, teljesen boldog vagyok vele. A legfontosabb dolgokat felhőbe szinkronizálom, a kevésbé fontosakat pedig külső merevlemezre. Ja, és most is erről pötyögök.
[ Szerkesztve ]
téglalap, Amerika, hangszóró, hétfő... eladó PS4 játékok (lemezes és digitális, sok exkluzív és playlinkes)
-
törölt tag
válasz #56573440 #21442 üzenetére
De egyébként ha nincs senki a cégnél aki ezt átlássa, vagy megtervezze, akkor lehet hogy nem a legjobb milliókat beleölni egy rendszerbe, amit utána be kéne lőni, üzemeltetni, ellenőrizni, etc. Aztán amikor kolléga gépére beül a wannacry, és fel van neki csatolva az éles nas, átkúszik arra, letitkosítja azt is, majd a második nas látja hogy változás van és elkezdi ő is szinkronizálni azt, akkor megint lehet sírás...
Lehet előbb beszélni kéne valami információbiztonsággal foglalkozó céggel és elmenni egy tanácsadásra legalább vagy társai... Szerintem
[ Szerkesztve ]
-
makoss
veterán
válasz #56573440 #21417 üzenetére
Köszi a linkeket, megnéztem melóhelyen megy mindegyik, egyedül a zyxel nem egyértelmű, ott volt egy néhány olyan beállítás ami számomra kínai Értem ezalatt, hogy nem láttam a fájlokat, filmek, képek zenék ...stb
Másik problémám az, hogy ha vennék egy olyan NAS-t ami jó volna távoli eléréssel filmeket nézni amire kb 4-5 ember is rá tudna csatlakozni, és folyékonyan kezelni azt minden téren + otthoni használat (1 db FullHD tv, 1db 4K tévé) ahhoz milyen NAS kellene?
Mert én betyárul nem értek ehhezKülföldről nem rendelek semmit, csak itthoni boltból! Vagy újat, vagy semmit! "A kötözködés a bunkóság melegágya!"
-
Dolphine
addikt
válasz #56573440 #21483 üzenetére
Köszönöm a választ!
Akkor ASUSTOR kilőve!Milyen modortalan vagyok. Neked is köszönöm az eddigi válaszokat Patice!
Most az előbb szóba került a Qnap. Teljes a zavar. Qnap, vagy Synology?
[ Szerkesztve ]
Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!
-
Dolphine
addikt
válasz #56573440 #21487 üzenetére
Tehát akkor ezekre a feladatokra:
1. Lehet letölteni és képes is visszatölteni (több szálon)
2. Tabletről (telefonról), akár PC-ről el lehet érni, helyben és távolról is
3. A PC-n lévő KODI látja és egy androidos TV-Box (vagy RPI3) szintén - utóbbi később kerül megvételre
4. IP kamera kezeléseelég egy Qnap TS-228 és egy Synology DS216j/play?
[ Szerkesztve ]
Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!
-
Dolphine
addikt
válasz #56573440 #21517 üzenetére
Igen tudom, hogy az alja.
Én letöltésre, otthoni / távoli elérésre, valamint háttértárként (letöltött film, kép, stb. tárolása) szeretném használni.
Később, hogyha saját lakásba költözünk, akkor egy vagy Android box, vagy RPI futna a KODI és ehhez kötném a NAS-t. Lehet, hogy rosszul gondolkodom.Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!
-
Dolphine
addikt
válasz #56573440 #21519 üzenetére
Jelen pillanatban (PC-n) 54db torrentet seedelek. Több lenne persze NAS-on, nem nagyságrendekkel, 200-ig biztosan nem mennék el!
A netem mindössze 20/1 (több nem is nagyon lesz egyelőre, technikai okok miatt), így a gyors letöltés és a visszatöltés sem fenyeget!
Transzkódolást nem tervezek. Gondolkodtam korábban egy DS216play-ben, de feleslegesnek tartom most. 1. Nem lesz benne két HDD 2. 4K anyagokat sem töltök le, amit transzkódolnia kellene.Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!
-
CactuS
Arcképgyáros
válasz #56573440 #21690 üzenetére
Főleg azért kellene, mert jelen állapotban amikor kell a gyerkőcöknek mese (nekünk, illetve családon belül a többieknek), akkor az nem TV-n menne, hanem ami éppen kéznél van (tablet vagy mobil), illetve lakások kívüli opció is kéne, ahol azért a sávszél korlátoz. TVhez van egy régebbi 5350-es AMD-s HTPCm, illetve egy Mini M8S II 4K-em, amit próbálgatok (van néhány kódolás, amit nem szeret, újraindul tőle, de egyébként FHD 3D-ig teljesen elég, ahhoz önmagában a mostani Qnap 212P is elég a kiszolgálásra, de a fotókhoz kevés tudásban).
Lejátszónál nincs külön fétisem, Plex nekem nem jött be (bár főleg a képkezelő részét néztem anno) és mivel elhagytam a WP-s telefonokat a családból így akár a saját app is szóba jöhet pl: droidra. Volt olyan ötletem, hogy távolról (tesóméknál) kiépítek egy lejátszót és az én NASomról húzza le a meséket/filmeket, de ott lehet egyszerűbb, ha simán valami Cloudsync vagy hasonlóval áttolom a 2 NAS között a dolgokat és helyben lejátszom.
Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac? George Carlin
-
LJ.
tag
válasz #56573440 #21697 üzenetére
A legnagyobb problémám -mint gondolom sokan másoknak- az ár. Nem szeretnék nagyon 30-40 ezer forintnál többet költeni, és ahogy nézegettem az ajánlott Synology és Qnap NAS-ok nagyságrendileg drágábbak... Egyelőre egy lemezben gondolkodtam, de a továbbiakban nyilván hasznos, ha lehet bővíteni a rendszert.
Igazából nagyon profi adatmentési szolgáltatásokra nincsen szükségem, lényeg hogy könnyen hozzáférhetőek legyenek az adataim kb bárhonnan. Mivel főként laptopról (wifin keresztül) és telefonról lenne az eszköz használva, ezért a sebesség nem elsődleges és kritikus feltétel, de azért nyilván ne legyen csiga lassú.
Torrent jó lenne, mint ahogy korábban említettem, de ha emiatt kéne 2x annyit fizetnem, akkor ezt a felárat nem éri meg nekem. Ha a laptopról fut a torrent kliens, és mentési helynek a NAS van megadva, akkor mennyire korlátozódik be a sebesség? Asztali gép gigabites hálón és a laptop wifijén kb 40 MB/s az átviteli sebesség. Vagy ez a keresztbe kasul letöltés értelmetlen?
Ezek fényében is inkább az ajánlott két márka közül nézelődjek? Köszönöm!
-
smallmer
őstag
válasz #56573440 #21753 üzenetére
Ebben már elvileg lehet cserélni memóriát is, ha jól látom.
Igazából 200-300 torrent szokott maximum menni, de ennek nagy része nem tölt fel semennyivel, csak az újak.
van a a ds218+-ban olyan lehetőség, hogy mondjuk felrakok egy firefoxot tempermonkey-val és valami script állandóan fut rajta?
illetve a qnap-nél a hdmi az rendesen le tudja adni a képet vagy csak dísznek van? mármint mondjuk 4-ra képes.
egyelőre az utolsó kérdésem, hogy ha van egy lg okos tv-m akkor arról hogyan tudom nézni a nason lévő filmeket?
köszönöm -
fogtunder
nagyúr
válasz #56573440 #21760 üzenetére
van mindkettőre, de nekem mostanában a Video Station elkezdett finnyás lenni a forrás file-ok formátumára, úgyhogy váltottam Plexre. az mobilon sajnos fizetős, de csak egyszer kell megvenni és nem is egy horror összeg. mondjuk ha működik a VS, akkor nem nagyon kell a Plex, max Smart TV miatt.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
Bazsee71
őstag
válasz #56573440 #21829 üzenetére
Köszi, ezeket természetesen tudomásul vettem, mikor kitaláltam a történetet. Fix IP és alap beállítások mennek, korábban már ismerősnél állítottunk be egy LG NAS-t, annál csak egyszerűbbek lehetnek ezek a szerkezetek, illetve kollégiumban is VPN klienst használtunk, az sem ismeretlen.
Az ajánlás alapján most ránéztem a Synology és QNAP eszközökre, és csak a száraz számok alapján utóbbi erősebbnek tűnik, de gondolom itt is tényező a saját szoftver optimalizáltsága. Főleg, hogy a QNAP TS-228-as még olcsóbb is egy tízessel. Ilyen szempontból melyik az ajánlottabb rendszer?
Illetve QNAP-nál láttam a TS-251A-t, amire HDMI-n keresztül közvetlenül ráköthetném a tévét is. Kényelmesen használhatók így ezek az eszközök? Jelenleg a laptopot kötöm rá HDMI-n, és egy Logitech K400-zal navigálok.
[ Szerkesztve ]
-
Alex91
félisten
válasz #56573440 #21987 üzenetére
Inkabb a support es a szoftverek minosege ami a nagyok mellett szol. Mert nem hiszem, hogy mindenki pl. virtualis gepen akar Windowst futtatni a NAS-an, vagy a fel netet kiszolgalni. Az alap dolgokra az olcsobbak is megfelelnek otthoni kornyezetben. Persze, ha valami extra kell, akkor lehet feljebb lepni. Sajnos ez is ilyen, hogy csak az elso megvetele utan tudja meg az ember, hogy valoban mit fog hasznalni, vagy mire lehet...
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
félisten
válasz #56573440 #21987 üzenetére
A NAS326 szerintem nem olyan gyenge, sem a számítási kapacitása, sem a memóriája nem kevés. Játéknak meg végképp nem mondanám -- szerinted mégis milyen paramétere alapján ne lenne alkalmas az átlagfelhasználó igényeinek kielégítésére?
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
-
julius75
aktív tag
válasz #56573440 #21999 üzenetére
Vagyis azt mondod, vegyek pl. egy DS218play-t, (ami mellesleg 80ezerrel olcsóbb a 418play-nél), és legyen benne egy 6TB-os lemez mint kötet1, ide mehet minden, illetve egy másik 2Tb-os mint kötet2, ahová a fontos dolgokat ütemezve szinkronizálom a kötet1-ről...? Nem ragaszkodom a filmekhez természetesen, és a Raid-hez sem.
-
julius75
aktív tag
válasz #56573440 #22002 üzenetére
Mennyi adatot..., jó kérdés. Jelenleg egy 3TB WD MyBook Live működik, kb. 20%-a üres.
Ebből kb. 1.5TB "értéktelen" (film, zene, stb.), és olyan 0.8TB családi kincs, ami pótolhatatlan.
(persze azért pótolható, 2 másik usb-s hdd-re mentve).A csökkenő tárhely mellet a csere másik oka a MyBook életkora, ugyanis elmúlt 5 éves.
Talán még sokáig elmegy, de mi van ha mégsem.
Gondolatom szerint ha már bővítek, 6TB kellene a filmeknek, 3TB pedig a családi dolgoknak.Ezek alapján lenne mondjuk 4 darab egyenként 3TB-os HDD-m, két külön kötetre osztva.
A kötet1 3×3TB, SHR-ben, a kötet2 pedig a negyedik HDD, ide szinkronizálva a fontos dolgokat.
Vagy Te hogy csinálnád a 4 darab 4TB-os lemezzel?
Egyáltalán van értelme az én verziómnak? -
-
soldi3r
veterán
válasz #56573440 #22038 üzenetére
Ha a fogyasztast is nezem, akkor azert nem olyan egyszeru. Ha nem muszaj nem tennek be magamhoz egy 30-50W-ot pluszban fogyaszto gepet, persze ha kell, akkor kell. Igaz, csak 1-2 plusz ezres evente.
OMV-t probaltam egy RPi-n, a masolasi sebessegen kivul mindenben verte, a 215-ot. Csak 2-3 napig hasznaltam, addig a stabilitasra sem volt gondom, PC-n majd kiderul.[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
nagyúr
válasz #56573440 #22044 üzenetére
Dehogynem releváns, pont azért, amit lentebb leírtál. Azon a teljesítményszinten jobb megoldás az építés. Ha elég egy 90-100e körüli NAS sebessége, akkor már határeset. Ha meg kevesebb is elég, akkor a fogyasztás is a dobozos mellett szól.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz #56573440 #22052 üzenetére
Igen, pontosan egy ilyen hsz-re válaszoltam.
Meg amúgy akkor is érdemes lehet építeni, ha valaki kombinált eszközt (pl. NAS + MP) szeretne. Meg akkor is, ha szeret vele szórakozni. Van több lehetséges indok is, viszont a hasznos élettartamra vetített 40-50e pénz extra áramfogyasztás el tudja venni az ember kedvét.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Imy
veterán
válasz #56573440 #22088 üzenetére
Igen, közben olvasgattam a 310-esről, és tényleg kifutott darab.
30e-nél tényleg nem fizetnék többet. Ami még esetleg érdekes lehet az a ZyXel NSA320S 2 lemezes hálózati adattároló ( NAS ). Erről mi a vélemény?
-
chosa91
aktív tag
válasz #56573440 #22099 üzenetére
• A keret?
Nagyjából 30-40k között maradni volt a célom, de nem szeretném, ha a zárt intervallum miatt kiesnének alternatív megvalósítási módok.• Nappaliban elfér.
• A TV egy tavalyi vételezésű Samsung 50KU6072.Nyitott vagyok NAS + (általatok ajánlott lejátszó) kombinációra is.
"Find something boring, and make it funny!"
-
chosa91
aktív tag
válasz #56573440 #22110 üzenetére
A felsoroltak közül eddig a B.) verzió tetszik a leginkább
Tehát a "bármilyen NAS" és MediaPlayer box.2/4 lemezesen gondolkozom.
Mennyire igaz, hogy a NAS mellé még célszerű venni szünetmentes tápot is?Amit a linkelt topic összefoglalóból kimazsoláztam az az, hogy célszerű, ha a NAS támogatja az NFS-t, ami manapság már gondolom az "alap" funkcionalitás része.
Node, ennek tükrében milyen konkrét típusokat mernél/mernétek ajánlani?
Egyébiránt már most nagyon szépen köszönöm, hogy foglalkozol a kérdése(i)mmel
[ Szerkesztve ]
-
Fleto93
tag
válasz #56573440 #22110 üzenetére
"A tv 100-as lan portja kevés lehet már most sok 4k tartalomhoz."
Ez igaz, de ha van közel AC-s router, akkor az elég lehet - nekem AC-s wifin 200mbit a speedtest és hibátlan a 4k lejátszás hálózatról.
"A plex jó, csak a tv-s kliensek szarok mind -a natívak-
A plexhez erős nas kéne ha natív appon keresztül használnád, vagy feliratokkal esetleg..."XPlay nekem jól működik, és nem transzkódol sosem - 4K-tól meg is halna a NAS-om. Egy nyűgje van, hogy az mkv-ba csomagolt feliratok közül csak az elsőt hajlandó lejátszani, nem tud váltani. Külső .srt fájlokkal viszont gond nélkül működik. Egyébként szöveges feliratfájlok esetén amúgy sincs szükség transzkódolásra.
A tapasztalataim egy LG 43UJ6307 tévén, egy Archer C7 routeren és egy J1900 alapú épített NAS-on alapulnak.
+A TV alap lejátszója (Fényképek és videók a neve talán) a Plex Server DLNA-járól eddig bármit hibátlanul lejátszott nekem, legyen az akár UHD videó TrueHD hanggal és mkv-ba csomagolt felirattal, bár csúnyácska a felület
-
chosa91
aktív tag
válasz #56573440 #22117 üzenetére
Háttérben futó tevékenység maximum az az 1 torrent ami aktuálisan a listában van és töltődik, míg a többi várakozik (a mostani router-es megoldásommal megszoktam már, hogy így megy és egyáltalán nem zavar).
Zyxel 310s (ezt javallották a media boxos topicban, ugyan ez csak 1 HDD-s...), valamint az itteni összefoglalóból a 326-ra is rákérdeznék, hogy az is karcsúcska az én céljaimra?
Azért is érdekelne, mert amiket említettél azok Qnap és Syno (nincs bajom velük, főleg mert nem ismertem eddig egyiket se, sőt még most is csak az itt olvasott tapasztalatok vannak).Egyébiránt az általad említett TS-251 szimpatikus... csak az ára miatt szívom a fogam. Nomeg, hogy kell-e nekem "akkora", mikor tegnap még a belépőszinttel is megelégedtem volna.
DE(!) azt is tudom, hogy nem rövidtávra szeretnék most beruházni.+ Amit eddig nem írtam, de egyre több helyen látom, hogy megriadnak a terminal-os "mókárkodástól", na én nem.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Autós topik
- Jövedelem
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Elemlámpa, zseblámpa
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- BestBuy topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest