Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• p_adam

addikt

válasz Florens02 #50784 üzenetére

Pont az az egy dolog, amit említesz, az objektív, csak a képminőséget nézve egy RX100 nem számottevően (vagy akár egyáltalán nem) rosszabb, mint egy olcsó kit objektíves APS-C gép (aminek alkalmasint kevesebb a fényereje), de ahogy az utóbbira egy jobbat tesz az ember (pl. ugyanazzal vagy jobb fényerővel), már érezhetőbb a különbség. Szóval eléggé felhasználás és ember (meg fényviszony)függő hogy ki melyiket preferálja, meg hogy melyik szenzorméret a legjobb, stb.
    Azt tudom, hogy amikor még sok-sok éve megvettem a NEX-5N gépet, akkor beltérben nagy előnyt nyújtottak a az extra fényerő, amit a régi manuális objektívek adtak. Jó fényben egyébként a 18-55 kit objektív sem volt rossz, azon kívül, hogy semmi különleges nem volt a képek kinézetében.

[ Szerkesztve ]

• Neck

veterán

válasz Florens02 #50784 üzenetére

Szigorúan magánvélemény:

Szerintem nagyon sok ember elköveti azt a hibát, hogy vesz egy cserélhető objektíves gépet (az most mindegy, hogy DLSR vagy MILC), majd örök időkre megragad a kit objektívnél, amit adnak hozzá.
    Erre külön állatfaj az, aki limitált keretből ősrégi fullframe gépet vesz (mert olcsó) a hozzá adott kitobival, és soha nem lép tovább, még akár egy manuális filmes obival se. Inkább venne egy modern m4/3 vagy APSC gépet, még azzal is előbbre van...

Hétvégén megjártuk Lichtenstein és Hohenzollern kastélyát, rengeteg turista, sokuk nyakában fényképezőgép, az emberek felénél légypiszok méretű szenzoros kompakt gép, másik felénél olcsó cserélhető obis gép kitobival. Alig láttam profi kompaktot, vagy olyat, ahol a kitobi helyett más volt a gépen.

Ha később szeretnél továbblépni a képminőségen (esetleg az is kiderül, melyik téma érdekel, tájkép, portré, asztro, makro, etc) és összespórolni a pénzt egy kitobit meghaladó objektívre, akkor érdemes cserélhető obis gépet venni.
    Aki tudja magáról, hogy a büdös életben nem akar obit venni a géphez, az jobban jár a nagyszenzoros kompakt géppel - azokon a gépeken általában a kitobit jóval meghaladó optika van, általában a cserélhető obis gépeknék kisebb testbe zárva.

Azért nem raktam offba, mert ezt is gépvásárlási tanácsnak tartom.

[ Szerkesztve ]

An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"

Új hozzászólás Aktív témák